Ako zistiť, či je ananás zrelý? Tu sú 3 overené triky

LinkedIn

Mnohé ovocie si vyberáme len podľa vzhľadu, šupky, nevieme nazrieť dnu, či je naozaj zdravé. Pri jablkách, hruškách alebo banánoch je to v poriadku. Už vieme odhadnúť, či sú zrelé. Melón si vieme dať prekrojiť. Hurmikaki môžeme ohmatať a aj podľa toho zistíme, či je zrelšie (mäkšie), alebo by ešte potrebovalo pár dní.
Ale čo taký ananás? Máte ho radi, občas si ho kúpite, no nie vždy bol úplne zrelý? Buď bol ešte trpký, kyslejší, príliš tvrdý…. Ako zistiť, či je ananás naozaj zrelý? Máme pre vás 3 osvedčené tipy.

 

Zdravý ananás

ako zistiť, či je ananás zrelýAnanás je ovocie plné vitamínov a minerálov, skvelý pri udržiavaní štíhlej postavy a teda viac sa konzumuje najmä začiatkom roka. Áno, keď si dávame predsavzatia, že schudneme 🙂
V tomto ovocí nájdete mnoho živín, antioxidantov a tiež enzýmy, ktoré dokážu bojovať proti zápalom a rôznym ochoreniam. Ananás posilňuje imunitu, zlepšuje trávenie a čerstvo vytlačená ananásová šťava je vhodná pri morskej chorobe alebo keď máte horúčky.

Mimoriadne vysoký obsah bromelínu rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií a likviduje parazity v našom tele. Tiež pôsobí proti zrážaniu krvi, zlepšuje prekrvenie organizmu a pomáha odstraňovať usadeniny na vnútorných stranách ciev.

Ananás má protizápalové a protirakovinové účinky, je výborný na kosti – už jeden pohár šťavy obsahuje takmer 80% odporúčanej dennej dávky mangánu. Ten ako viete pomáha potláčať osteoporózu a zmierňuje symptómy ochorenia kostí.

Ananás dozrieva práve v zimných mesiacoch, preto ho vidíme v obchodoch predovšetkým od konca novembra až do februára.

Ako ananás skladovať?
Ananás by sme nemali skladovať v chladničke. Chladom by ste zastavili dozrievanie. Ak ho nakrájate, môžete ho dať do chladničky – vtedy tam vydrží čerstvý až týždeň, niektoré aj dva.   Úplne zrelý čo najskôr zjedzte, nedozretý položte voľne na kuchynskú linku a dajte mu čas. Nakrájaný ananás by ste nemali nechávať pri izbovej teplote, lebo sa rýchlo pokazí.
Ananás môžete aj zamraziť, takto vám vydrží až 6 mesiacov. Nakrájajte ho na veľké kusy, aby ste uchovali čo najviac chute.

ako zistiť, či je ananás zrelý

 

Ako zistiť, či je ananás zrelý?

ikona ananas1. Vôňa

Ako prvé vezmite ananás a ovoňajte jeho spodok, čiže opačnú stranu, ako sú listy. Musíte cítiť ananásovú arómu – ak je slabučká alebo takmer žiadna, ešte nie je zrelý. Vôňa je pomerne bohatá, stačí priblížiť nos na desať centimetrov a cítite skutočný ananás, sladkosť, ktorá už potláča kyslasté tóny nezrelých plodov. Vtedy je ananás zrelý.
Ak je vôňa príliš sladká a cítite tam náznaky alkoholu, potom je už prezretý.

 

ikona ananas2. Listy

Všímajte si tvrdé listy, ktoré vyrastajú z jednej strany. Na ananáse by ich malo byť okolo 30, sú špicaté a podobajú sa sukulentom. Ak je ananás nezrelý, listy sú pevne vsunuté do plodu a len ťažko ich odstránite ťahaním. Musíte vyvinúť oveľa väčšiu silu.
Dozrievaním ananásu sa uvoľňujú aj listy, ktoré idú ľahšie vytiahnuť. A to je prvá známka toho, že ananás sa blíži do svojej úplnej zrelosti.
Keď ananás jemne stlačíte, trošku sa pod tlakom prstov poddá, no celkovo by mal byť pevný. Ťažší ananás je šťavnatejší.

havajský koláč receptVyskúšajte náš recept na
Havajský koláč s ananásom a kokosom.

 

ikona ananas3. Farba

A napokon dôležitá je aj farba ananásu. Tak ako viete už neraz pri melóne odhadnúť, že bude krásne červený, šťavnatý a zrelý, podobné je to aj pri ananáse. Ak je zelený, je takmer isto nezrelý. Takto ich vídate často v supermarketoch, pretože ich obrali ešte zelené a po ceste nestihli dozrieť. Ak taký kúpite, musíte počkať a nechať ho doma „dozrieť“.

Ak plod už žltne na väčšine plochy, tak sa dostáva do plnej zrelosti a smelo ho môžete kúpiť. Pozor však na opačný extrém – keď je ananás celý žltý, mäkký, už môže byť prezretý.
Vyhýbajte sa tiež ananásu, ktorý má vráskavú šupku, červeno-hnedú šupku, viditeľné praskliny alebo otvory, prirodzene pleseň a tiež nesmú byť listy hnedé a zvädnuté.

Foto: Unsplash.com, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author