Sladké raňajky. Perfektný francúzsky toast s jablkovou omáčkou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zunovali sa vám už klasické raňajky – chleba alebo rožok s maslom, šunka, syr, prípadne džem? Aj vaše deti pýtajú niečo iné, na osvieženie, možno sladké? Máme pre vás super tip na sladké raňajky, ktorý sme si zamilovali. Ideálne na víkend, ale pokojne aj cez týždeň, ak sa neponáhľate: príprava zaberie do polhodinky a verte, že si tento francúzsky toast s jablkovou omáčkou zamilujete.

My sme sa inšpirovali slávnym šéfkuchárom Gordonom Ramseym, vyskúšali sme…a robíme odvtedy pravidelne 🙂 Francúzsky toast na sladko je veľmi obľúbený, jednoduchý a ovocná príloha sa dá obmieňať. Zvolili sme si dusené jablká s karamelovou šťavou, čo je lahodná kombinácia a k tomu francúzsky toast so škoricou.

 

Sladké raňajky

Takéto sladké raňajky dokážu vyčariť úsmev na tvári. Áno, hneď ráno dostanete menšiu dávku cukru do tela, čo nie každému urobí dobre a najradšej by si ľahol do postele a preležal dopoludnie 🙂 Ale iných to zasa naštartuje a dodá energiu.

Občas je dobrá takáto zmena, ktorú privítajú najmä deti, ale sme si istí, že zachutí aj vám. Francúzsky toast je klasický plátok bieleho pečiva, obalený v cestíčku z vajec a mlieka a dochutený škoricou, vanilkou, cukrom, muškátovým orechom. V Anglicku ho nazývajú chudobní rytieri (poor knights), ale všeobecne sú to french toast, francúzske toasty. V samotnom Francúzsku to nazývajú „stratený chleba“, pain perdu.

francúzsky toast sladké raňajky

 

Francúzsky toast s jablkovou omáčkou

Najskôr si pripravíme dusené jablká s karamelom, čo je perfektná kombinácia. Až potom klasický francúzsky toast, ktorý máte hotový za tri minútky.

SUROVINY

  • 4 plátky chleba
  • 3 väčšie jablká
  • 100 g masla
  • 3 vajíčka
  • 4 lyžice mlieka
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • práškový cukor na posypanie

domáce vafleVyskúšajte tiež
Domáce vafle s ovocím, čokoládou a šľahačkou.

 

POSTUP

recept postupPripravíme si jablkovú omáčku. Umyte jablká a nakrájajte ich na kocky. Ideálne aj so šupkou, ktoré im čiastočne zachovajú pevnejšiu konzistenciu aj po udusení.
Dajte do hrnca s nepriľnavým dnom kryštálový cukor a položte na oheň, aby sa začal tvoriť karamel. Nemiešajte, nechajte, nech sa od okrajov mení na hnedú hmotu, až kým sa všetok cukor nezmení na karamel a nezačne bublať.

recept postupPotom vložte do hrnca nakrájané jablká a pridajte 50 g masla. Premiešajte, obaľte jablká v karameli a keď zosklovatejú, pridajte 2-3 lyžice vody. Takto varte za občasného miešania asi 10 minút. Jablká zmäknú, ale stále budú držať formu. Pustia šťavu, ktorá sa zmieša s karamelom (ak je treba, prilejte trošku vody, aby ste zachovali šťavu, ktorou polejete francúzske toasty).

francúzsky toast sladké raňajky

recept postupZatiaľ si v hlbokom tanieri vyšľahajte vajíčka, 4 lyžice mlieka a 3 lyžice cukru. Pridajte lyžičku mletej škorice a dobre prešľahajte.

recept postupVezmite panvicu, nalejte olej a rozpustite zvyšných 50g masla. Namočte plátok chleba vo vaječno-škoricovej zmesi, ale len krátko, aby sa nerozmočil. Z každej strany, odkvapkajte o okraj a vložte do panvice. Opekajte z oboch strán do zlatista.

recept postupTakýto francúzsky toast položte na tanier, lyžicou naň navrstvite udusené jablká a polejte jablkovo-karamelovou omáčkou. Posypte troškou práškového cukru.
Lahodné. Dobrú chuť!

Pozrite si, ako tieto sladké raňajky robí Gordon Ramesy:

 

Foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.