Bio kozmetika. Ako sa vyznať v prísadách a názvoch?

LinkedIn

Možno ste si aj vy povedali, že budete kupovať oveľa viac prírodnej, bio kozmetiky. Tá je šetrnejšia nielen voči prírode, ale aj voči vašej pleti a zdraviu. Vždy si pozrite, či ide naozaj o prírodné prísady, prečítajte si etiketu, lebo nie vždy to môže byť aj pravda. Najdôležitejší je základ samotného produktu, ktorý by mal byť na začiatku zoznamu zložiek. Nasledujú zložky, ktorých je menej a menej, čiže už samotný tento zoznam vám veľa napovie. Či to naozaj je bio kozmetika.

Určite si všímajte, či nie sú medzi zložkami prísady, ktoré našej pleti až tak neprospievajú. Napríklad rôzne konzervanty (benzoan sodný alebo sorban draselný), parfumácie, emulgátory ap. Bio kozmetika by mala byť naozaj prírodná a čistá. V súčasnosti to už nie je žiadny kumšt, ani extra drahé.
Pozrite si aj to, či základ produktu tvorí voda alebo hydrolát. Najkvalitnejší svetoví výrobcovia prírodnej kozmetiky používajú ako základ hydrolát (kvetová voda), nie bežnú vodu. Kvetové vody vznikajú ako vedľajší, ale zároveň veľmi kvalitný produkt pri destilácii silíc. Ide o čistý prírodný produkt bez pridania akýchkoľvek ďalších látok.
No a zloženie musí byť vždy aj v slovenčine – ak nie je, mali by ste zbystriť pozornosť a preskúmať produkt detailnejšie.

Čo nemá byť v prírodnej kozmetike?
Určite sa poobzerajte po inom prípravku, ak by bolo v zložení DEA, TEA, MEA – používajú sa ako emulgátory a penidlá do šampónov, sprchových gélov a mydiel. Pravdepodobne majú v sebe karcinogénne látky. Rovnako aj formaldehyd, tiež sa vyhýbajte ethoxylated surfactants, či 1,4-dioxane, pretože ide o ropný derivát.
Určite tam nesmie byť olovo/lead, hydrochinón, ktorý sa používa na bielenie pokožky (toxická látka).
Vyhýbajte sa látkam ako oxybenzon (opaľovacie krémy – môže spôsobovať hormonálne poruchy, alergie ap.), minerálny olej (zhoršuje schopnosť pokožky uvoľňovať toxíny) a samozrejme staré známe: toluén, polyetylén glycol, parabény, ftaláty, či mastenec, ktorý môže obsahovať azbest.

bio kozmetika - ako ju rozpoznať

 

Bio kozmetika – ako sa vyznať v prísadách?

Takže už vieme, že si treba pozorne čítať zloženie výrobku…ale asi ste si už všimli, že niekedy sú tam rôzne čudné názvy, zložky, o ktorých ste nepočuli alebo neviete presne, čo znamenajú. A pýtate sa – je to dobre alebo mám ten kozmetický prípravok radšej odložiť? Môže tam byť šťava z maracuje a bambucké maslo? Načo slúžia ovsené otruby v kozmetike a prečo je tam extrakt z juky?
Vysvetlíme.

Gél z listov aloe vera

Tento gél funguje ako prírodné antibiotikum, na popáleniny, drobné ranky a výborne hydratuje. Ak ho teda nájdete medzi zložkami bio kozmetiky, je to úplne v poriadku.
Je dokázané, že aloe vera má množstvo pozitívnych účinkov – prečítajte si náš článok Všetko o aloe vera. Liečivé účinky, príprava gélu, pestovanie, kozmetika.

Včelí vosk

Včelí vosk alebo tiež beeswax pôsobí dezinfekčne, antisepticky a antioxidačne. Urýchľuje regeneráciu jemnej pokožky pier, takže ho často nájdete v balzamoch.

Bambucké maslo

Nájdete ho aj pod názvom shea butter či Butyrospermum Parkii. Pridáva sa do kozmetických prípravkov, ktoré sa používajú po holení, na popraskanú kožu, aj na vlasy, či na popáleniny.

Malinový extrakt

Raspberry (rubus idaeus) fruit extract vynikajúco reguluje hladinu mazu v pleti. Súčasne upokojuje začervenanú pokožku.

Šťava z maracuje

Passiflora edulis fruit juice dobre reguluje kožný maz, je ideálny pre mastnú i suchú pleť. Hydratuje pokožku a spomaľuje jej starnutie.

bio kozmetika - ako ju rozpoznať

Čistená voda

Býva základom kozmetických prípravkov, je to najčastejšie kvetová voda, ktorá pokožku čistí, upokojuje a pripravuje pre ďalšiu starostlivosť, čiže následné prípravky. Je vhodná pre každý typ pleti, aj pre mimoriadne citlivú. Podporuje prirodzené pH pokožky, má hojivé a antibakteriálne účinky.

Ovsené otruby

Nájdete ich aj pod názvom avena sativa (oat) bran. Sú ideálne na rôzne ekzémy a vyrážky, pretože pôsobia protizápalovo. Tiež fungujú pri obrusovaní pokožky, resp. vrchnej mŕtvej vrstvy.

Vitamín E

Je optimálne, ak ho nájdete medzi zložkami, aj pod názvom tocopherol. Je to prírodný antioxidant, ktorý zabraňuje starnutiu pokožky a pridáva sa tiež do olejov, ktoré majú mať dlhú trvanlivosť.

Rastlinný glycerín

Hydratuje pokožku aj pleť, lebo optimálne viaže vodu a tým ju zvláčňuje. Využíva sa v prípravkoch ako pleťové vody, krémy, zubné pasty, mydlá, tonery, sprchové gély, šampóny ap. Dobrý je aj pri popraskanej a drsnej pokožke.

Tea tree olej

Čajovníkový olej nájdete aj pod názvom Melaleuca Alternifolia Leaf Oil. Má antibakteriálne účinky, tiež protizápalové. Využíva sa pri akné, vyrážkach a proti kožným plesniam.

kozmetika po zárukePrečítajte si tiež
Ako nás ohrozuje kozmetika po záruke, či testery?

Voda z červenej ruže

Na trhu ju poznáme ako ružovú vodu, či olej – rosa domascena flower water. Má upokojujúce účinky, dobre tonizuje a posilňuje pleť.

Bylinný extrakt z juky

Pôsobí proti oxidačnému stresu pokožky, obnovuje kožné bunky a doplňuje vitamíny. Juka sa tiež nazýva stromom života, má výnimočné detoxikačné a čistiace účinky. Vďaka zložke saponínu sa využíva v ľudovom liečiteľstve.

Foto: Pexels.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar