Choroba ju priviedla k zdravému a chutnému stravovaniu

Niekedy sa s nami choroby zvyknú pohrať a občas to zlé vedie k niečomu dobrému, ako to bolo u britskej blogerky Elly Woodwardovej. Do roku 2011 bola závislá od sladkého, totálna maniačka na cukor, napchávala sa polotovarmi a hotovými jedlami plnými chemikálií. Nebola práve vzorom zdravého stravovania.
Potom prišiel rok 2011. A všetko sa zmenilo.

V tom roku Elle diagnostikovali pomerne zriedkavú chorobu s názvom syndróm posturálnej tachykardie. Toto ochorenie vyradí z funkcie autonómnu nervovú sústavu, ktorá kontroluje všetko, čo má v tele fungovať automaticky – tlkot srdca, trávenie, krvný obeh, imunitný systém a podobne. „Viete si asi predstaviť, že to malo zásadný vplyv na celý môj život,“ spomína Ella.
Jej cesty do nemocnice sa totiž stávali čoraz častejšími, boli dlhšie a to sa jej vôbec nepáčilo. Testy, vyšetrenia, nekonečné pochybnosti. Naordinovali jej plno liekov a steroidov, no nič jej poriadne nepomohlo.

A tak sa rozhodla zmeniť svoj spôsob stravovania a celkovo života. Z jedálneho lístka vyhodila mäsové a mliečne produkty, cukor, lepok, všetky priemyselne spracované alebo chemicky ošetrené potraviny s prídavnými látkami a začala jesť len potraviny založené na prírodnej rastlinnej báze.

Lahodne s EllouVýsledkom je úžasná kniha Lahodne s Ellou, ktorá sa stala najpredávanejšou kulinárskou novinkou  vo Veľkej Británii a výrazne zabodovala v USA. Jej jedinečnosť nie je len v štýle a životnom príbehu autorky – radikálnou zmenou stravy sa jej podarilo vyliečiť z choroby, ktorú lekári označili za nevyliečiteľnú.

Ella prináša predovšetkým dobré a zaujímavé recepty, v ktorých používa netradičné a dávno zabudnuté suroviny. V našich obchodoch ich dostaneme, ale nevieme ich používať.

Vďaka knižke Lahodne s Ellou sa naučíte pripravovať ľahké a pritom veľmi chutné jedlá, ktoré sú zdravé, nemajú veľa kalórií a ich príprava nezaberá veľa času. Recepty pripravuje z čerstvých surovín, a tým dodáva organizmu vyváženú kombináciu minerálov, vitamínov a vláknin.

Žiť lahodne s Ellou neznamená hladovať a odopierať si dobré jedlo. Namiesto počítania kalórií sa kniha zameriava na chuť jedál a získavanie výživných látok z pravých, prírodných potravín. Vďaka nim si spokojní a plní energie môžeme naplno užívať každý deň.

250-stranová plnofarebná kniha Lahodne s Ellou sa začína jej príbehom, radí nevyhnutné veci do kuchyne a nasledujú kapitoly ako Obilniny, Strukoviny, Zelenina, Ovocie, Smoothies a ovocné šťavy. Ponúka množstvo nápaditých, chutných, zdravých receptov, ku ktorým určite nájdete suroviny aj vo vašom obchode.

 

ČOKOLÁDOVÉ SUŠIENKY SO SEMIENKAMI CHIA

Najradšej na týchto sušienkach mám to, že sú dokonale chrumkavé a dobre zasýtia. Chutia fantasticky aj samy, ale ešte lepšie sú v kombinácii s banánovou zmrzlinou alebo namáčané v kakaovo-orieškovej nátierke.

Na prípravu 12 – 15 sušienok potrebujeme:
1 hrnček mandlí (200 g)
1 hrnček lieskových orieškov (190 g)
1 hrnček pohánkovej múky alebo múky z quinoy (200 g)
½ hrnčeka javorového sirupu (100 ml)
5 vykôstkovaných datlí Medjool
3 kopcovité lyžice kakaového prášku
3 polievkové lyžice semienok chia
2 polievkové lyžice kokosového oleja

POSTUP:

Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
Oriešky za minútu alebo dve pomelieme v mixéri na múku, do ktorej pridáme zvyšné prísady, ¼ hrnčeka (75 ml) vody a miešame ďalej, kým sa nevytvorí pekné cesto.
Zoberieme asi za lyžicu cesta, vyformujeme guľku a tú na plechu roztlačíme do tvaru tenkej sušienky. Pokračujeme tak aj so zvyškom cesta. Pečieme asi 20 minút. Keď sa sušienky sfarbia do hneda a stvrdnú, vyberieme ich z rúry a pred podávaním necháme trochu vychladnúť.

Tip navyše
Ak nemáte pravý kakaový prášok, nahraďte ho obyčajným kakaom. Treba však zdvojnásobiť dávku, lebo obyčajné kakao má oveľa jemnejšiu chuť.

Ella Woodward
ČOKOLÁDOVÉ SUŠIENKY SO SEMIENKAMI CHIA

Ďalšie skvelé recepty nájdete v novinke Lahodne s Ellou.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 879x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.