Kvalitné mleté mäso, fazuľa, troška čili…a máte vynikajúce jedlo, ktoré nie je zložité na prípravu, a ani vám nezaberie veľa času. Je to vyhlásená špecialita z amerického Texasu, hoci mnohí tvrdia, že z Mexika. Jedno z najlepších jedál, ktoré môžete urobiť svojej rodine, ale aj návšteve, či priateľom.
Chilli con carne znamená jednoducho čili s mäsom, pikantný guláš obsahujúci čili papričky, alebo čili prášok. Mäso je zvyčajne hovädzie, k tomu kvalitné červené fazule a paradajky. Pôvodne teda pochádza toto jedlo z Texasu, kde ho pripravovali mexické ženy z robotníckej triedy. Možno preto ten spor, odkiaľ vlastne pochádza.
Čili con carne – RECEPT
Toto jedlo miluje aj známy šéfkuchár Jamie Oliver. „Výdatné klasické chilli con carne len máločo porazí. Je vynikajúce,” pochvaľuje si.
Pravdou je, že niektoré deti čili nechcú jesť, zato dospelí ho zbožňujú. V tomto recepte ho preto pridajte podľa svojho gusta a čili con carne zachutí aj najmenším, uvidíte 🙂 Ako mäso môžete použiť čokoľvek, či hovädzinu, bravčovinu, stále to bude chutné „chilli con canrne“.
SUROVINY
- 1 stredne veľká cibuľa
- 400 až 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky mletej červenej papriky
- 1 malá konzerva paradajkového pretlaku
- 1 konzerva krájaných paradajok vo vlastnej šťave
- 1 konzerva červenej fazule
- 1 malá konzerva kukurice
- štipka chilli
- olej
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- ryža ako príloha
POSTUP
Najskôr na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte pretlak z konzervy a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Trošku opražte a postupne pridávajte ďalšie ingrediencie: soľ, korenie, mletá paprika.
20 minút duste, potom pridajte paradajky z konzervy, ďalej fazuľu, ktorú scedíte a napokon aj kukuricu. Podľa chuti dajte chilli – ako má kto rád.
Dolejte vodou a duste na miernom ohni ešte asi 15 minút.
Zvlášť si uvarte ryžu (ideálne Basmati), tak ako to máte radi a podávajte s chilli con carne.
Dobrú chuť!