3 RECEPTY na zapekané plnené zemiaky. Chutná teplá večera z pár surovín

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Určite ste aj vy zažili situáciu, keď ste potrebovali uvariť sýte teplé jedlo, ale nestihli alebo zabudli ste nakúpiť. Áno, dnes už sa dá objednať jedlo priamo do domu, rôzne polotovary, či fast foody.
Ak ste sa však namiesto donášky jedla rozhodli prijať výzvu navariť z toho, čo „chladnička dala“,  a ešte aj zdravšie – môžete vyskúšať aj náš recept na zapekané plnené zemiaky. Ide o nenáročné jedlo na obed či večeru, pri ktorom zužitkujete suroviny, ktoré máte doma a eliminujete plytvanie potravinami.
Ponúkame vám ho v troch základných variantách, ktoré si môžete prispôsobiť vlastným chutiam.

Vegetariánske zapekané zemiaky s tuniakom a čedarom

SUROVINY:

plnené zemiaky s tuniakom - recept

  • 4 veľké zemiaky
  • konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (250 g)
  • plnotučná horčica
  • strúhaný syr čedar (250 g)
  • soľ a koreniny podľa chuti

POSTUP:

recept postupZemiaky predvaríme vo vriacej vode do polomäkka – asi 20 minút. Vyhladnuté prekrojíme na polovičky a vydlabeme vnútro. Osolíme a okoreníme.
Vydlabanú zemiakovú hmotu dáme do misy a premiešame s tuniakom (šťavu z konzervy vylejeme, nepoužívame), horčicou, polovicou nastrúhaného syra, soľou a čiernym korením. Touto tuhou zmesou naplníme zemiaky a posypeme zvyšnou polovicou čedara.
Poukladáme na plech na papier na pečenie. Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180 ° C približne na 20 minút.plnené zemiaky s tuniakom - recept

 

Zapekané zemiaky s bryndzou a slaninkou

SUROVINY:

  • 4 veľké zemiaky
  • malé balenie bryndze (125 g)
  • 100 g  ľubovoľnej slaninky
  • strúhaný syr čedar (150 g)
  • soľ

POSTUP:

recept postupRovnaký ako v predošlej variante. Zemiaky predvaríme vo vriacej vode do polomäkka – asi 20 minút. Vyhladnuté prekrojíme na polovičky a vydlabeme vnútro. Osolíme a okoreníme.
Vydlabanú zemiakovú hmotu dáme do misy a premiešame s bryndzou, slaninkou, soľou a čiernym korením. Slaninku je dobré použiť mäsitejšiu, v našom prípade sme použili plátky anglickej slaninky nakrájané na tenké pásiky. Syr v tomto prípade slúži len na posypanie navrch. Zmesou naplníme zemiaky a posypeme čedarom.
Poukladáme na plech na papier na pečenie. Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180 ° C približne na 20 minút.recept na plnené zemiaky s bryndzou a slaninkou

 

Zapekané zemiaky so šunkou, syrom a kukuricou

SUROVINY:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 malú konzervu kukurice
  • 200 g šunky
  • strúhaný syr čedar (250 g)
  • soľ a koreniny podľa chuti

POSTUP:

recept postupRovnaký ako v predošlých dvoch variantách. Zemiaky predvaríme vo vriacej vode do polomäkka – asi 20 minút. Osolíme a okoreníme. Vyhladnuté prekrojíme na polovičky a vydlabeme vnútro.
Vydlabanú zemiakovú hmotu dáme do misy a premiešame so šunkou, kukuricou a polovicou nastrúhaného syra, soľou a čiernym korením. Zmesou naplníme zemiaky a posypeme zvyšnou polovicou čedara. Poukladáme na plech na papier na pečenie.
Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180 ° C približne na 20 minút.šunkovo syrové plnené zemiaky recept

Náš tip pre všetky tri obmeny receptu
Ak máte, pridajte do zemiakovej zmesi aj zväzok jarnej cibuľky, polku červenej cibuľky alebo strúčik prelisovaného cesnaku. Plnka tak získa výraznejšiu chuť.
Upečené zemiačky chutia výborne s cesnakovým alebo bylinkovým dresingom, kyslou smotanou, prípadne s kečupom alebo tatárskou omáčkou – podľa toho, čo máme radi. Môžete si k nim dať zeleninovú prílohu a vyvážené jedlo je na svete. Zemiaky odporúčame konzumovať čerstvé, hneď po upečení.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.čo s jahodami - jahodové pyré lievance

Foto: autorka


Zdielať

About Author

Avatar photo

Autorka si razí svoju cestu životom, na ktorej najviac odtlačkov zanechala v e-commerce segmente. Nepohrdne dobrou kávou a inšpiratívnym rozhovorom. Príležitostne blogerka, matka dvoch detí (nonstop) a z času na čas dobrovoľníčka v rodinnom centre Dlháčik.

Komentáre sú uzavreté.