Varievali ho naše mamy, aj staré mamy. Absolútne jednoduchý a rýchly recept z pár surovín, ktoré máte zaručene doma. Aj preto bol taký obľúbený, hoci dnes ho už veľa ľudí nerobí. Možno niektoré závodné jedálne 🙂
Niektoré gazdinky ho pre chlapov vylepšujú opečenou slaninkou, či kúskami pečenej krkovičky. Niekto zasa dáva podusenú kyslú kapustu. Najlepšie však chutí klasický, jednoduchý granatiersky pochod, alias granadír s kyslou uhorkou.
Recept na granatiersky pochod
Nasledujúce množstvo surovín vám vystačí na 4 porcie a zvládnete to celé do hodiny. Okrem zemiakov je dôležitá surovina fliačky – malé cestovinové štvorčeky, quadrucci. Veľmi populárne na Slovensku, dajú sa z nich urobiť aj skvelé šunkafleky, či fliačky s kapustou.
Suroviny
- 8 zemiakov
- 250 gramov cestovín – fliačkov
- 50 gramov masla
- 2 lyžice oleja alebo masť
- 1 cibuľa
- soľ, korenie, mletá rasca, mletá červená paprika
POSTUP
Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. Nakrájajte si aj cibuľu nadrobno. Vezmite panvicu, rozohrejte maslo a olej, prípadne masť. Potom pridajte cibuľku, ktorú upražíte dosklovita. Pridajte na kúsky nakrájané zemiaky. Osoľte, okoreňte, môžete pridať drvenú rascu a asi 2 lyžice mletej červenej papriky.
Zemiaky za stáleho miešania porestujte na miernom ohni asi päť minút, aby sa pekne obalili v cibuľke. Potom podlejte vodou, deci až dve podľa odhadu. Prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni asi 15 minút.
Vyskúšajte, či zemiaky zmäkli. Priebežne opatrne premiešajte, ale nenechajte ich tam dlho, aby sa nerozvarili a nerozpadli.
Zatiaľ si uvarte fliačky. Dostanete ich kúpiť v obchode, môžete si urobiť aj vlastné. Sú základom mnohých dobrých jedál. Uvarte ich podľa návodu a potom sceďte.
Zemiaky odstavte, pridajte k nim uvarené fliačky a premiešajte. Môžete pridať trošku vody z fliačkov, granadír bude šťavnatejší. Podávajte s kyslou uhorkou.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Potom cesto vyvaľkajte, pomúčte a preložte na polovicu. Nakrájajte na štvorce, čiže fliačky. Dajte ich na utierku a nechajte trošku zasušiť. Varte ich potom vo vriacej osolenej vode asi 5 minút.