Úvod Hlavné jedlá Granatiersky pochod či granadír. Jednoduchý retro RECEPT, ktorý zachutí

Granatiersky pochod či granadír. Jednoduchý retro RECEPT, ktorý zachutí

recept na granatiersky pochod granadír

Varievali ho naše mamy, aj staré mamy. Absolútne jednoduchý a rýchly recept z pár surovín, ktoré máte zaručene doma. Aj preto bol taký obľúbený, hoci dnes ho už veľa ľudí nerobí. Možno niektoré závodné jedálne 🙂
Niektoré gazdinky ho pre chlapov vylepšujú opečenou slaninkou, či kúskami pečenej krkovičky. Niekto zasa dáva podusenú kyslú kapustu. Najlepšie však chutí klasický, jednoduchý granatiersky pochod, alias granadír s kyslou uhorkou.

 

Recept na granatiersky pochod

Nasledujúce množstvo surovín vám vystačí na 4 porcie a zvládnete to celé do hodiny. Okrem zemiakov je dôležitá surovina fliačky – malé cestovinové štvorčeky, quadrucci. Veľmi populárne na Slovensku, dajú sa z nich urobiť aj skvelé šunkafleky, či fliačky s kapustou.

Suroviny

  • 8 zemiakov
  • 250 gramov cestovín – fliačkov
  • 50 gramov masla
  • 2 lyžice oleja alebo masť
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie, mletá rasca, mletá červená paprika

 

POSTUP

recept postupOšúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. Nakrájajte si aj cibuľu nadrobno. Vezmite panvicu, rozohrejte maslo a olej, prípadne masť. Potom pridajte cibuľku, ktorú upražíte dosklovita. Pridajte na kúsky nakrájané zemiaky. Osoľte, okoreňte, môžete pridať drvenú rascu a asi 2 lyžice mletej červenej papriky.

recept postupZemiaky za stáleho miešania porestujte na miernom ohni asi päť minút, aby sa pekne obalili v cibuľke. Potom podlejte vodou, deci až dve podľa odhadu. Prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni asi 15 minút.

recept postupVyskúšajte, či zemiaky zmäkli. Priebežne opatrne premiešajte, ale nenechajte ich tam dlho, aby sa nerozvarili a nerozpadli.

recept postupZatiaľ si uvarte fliačky. Dostanete ich kúpiť v obchode, môžete si urobiť aj vlastné. Sú základom mnohých dobrých jedál. Uvarte ich podľa návodu a potom sceďte.

recept postupZemiaky odstavte, pridajte k nim uvarené fliačky a premiešajte. Môžete pridať trošku vody z fliačkov, granadír bude šťavnatejší. Podávajte s kyslou uhorkou.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.recept na kokosky

Fliačky podomácky
Fliačky môžete kúpiť, ale pokojne si ich urobte doma, vlastné a jednoduché. 250 g múky na cestoviny alebo semoliny zmiešajte so soľou, 2 vajcami a troškou vody na tuhé cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň pol hodiny odpočinúť.
Potom cesto vyvaľkajte, pomúčte a preložte na polovicu. Nakrájajte na štvorce, čiže fliačky. Dajte ich na utierku a nechajte trošku zasušiť. Varte ich potom vo vriacej osolenej vode asi 5 minút.

recept na granatiersky pochod granadír