Hruška. Zlepšuje náladu a čistí črevá | Recepty na koláč, džem aj kompót

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uvedomili ste si, že zatiaľ čo jablká zažívajú odjakživa slávu, všetci ich odporúčajú, milujú…no ich blízke príbuzné hrušky takúto popularitu nemajú? Pritom ukrývajú v sebe množstvo liečivých účinkov a dajú sa úžasne spracovať na hruškový koláč, džem, kompót, ale aj hruškovicu. Možno je to tým, že si často spájame hrušky s ich nevýraznou chuťou, keď sú konzervované. Alebo s karamelizovaným dezertom. A to je všetko.
Chyba. Hruška má niekoľko zázračných účinkov na naše zdravie.

Zaraďte hrušky do svojho jedálneho lístka a uvidíte, že vôbec nie sú nezaujímavé. Je pritom jednom, akú odrodu konzumujete, či letnú, jesennú, malú alebo veľkú hrušku. Toto „ovocie Bohov“ je hypoalergénne, nízkokalorické a ľahko stráviteľné. Veď neraz sa z hrušiek pripravujú prvé detské výživy pre batoľatá.

 

hruška s lístkomLiečivá hruška

Máte zlomené srdce, ste sklamaní, niekto vás zradil? Stratili ste v niekoho dôveru? Odborníci radia – siahnite po hruškách, ktorá dokáže chrániť pred stresom. Pomáhajú regenerovať pankreas, túto zanedbávanú a preťaženú žľazu. Zmierňujú pankreatitídu a pomáhajú v prevencii proti rakovine pankreasu.

Hrušky majú antispazmodické účinky, pomáhajú upokojiť žalúdočnú a črevnú výstelku, podporujú zdraviu prospešné baktérie, ničia neužitočné baktérie, parazity a huby.
Zvyšujú tiež hladinu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, pomáhajú predchádzať rakovine žalúdka a čriev. Znižujú škodlivé kyseliny produkované hlienom a patogénmi ako H. pylori. Takisto obnovujú výstelku čriev, ktorá je poškodená a stvrdnutá pôsobením baktérií.

Čo ste možno nevedeli, malé zrniečka v dužine obsahujú veľké množstvo fytochemikálií, stopových prvkov a aminokyselín. Tie sa spájajú a vypudzujú z tela jedy. Soli stopových prvkov zvyšujú množstvo elektrolytov, ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi.
Hruška navyše pomáha pri chudnutí a pozitívne pôsobí na pečeň, ktorú čistí a zabraňuje cirhóze.

 

hruška s lístkomHruškové tipy

  • Každá fáza dozrievania hrušiek má svoju hodnotu. Ak je hruška tvrdá a chrumkavá, znamená to, že obsah vlákniny je vysoký, čo znižuje hladinu škodlivého cholesterolu a odstraňuje hlieny, patogény a iný odpad z tráviaceho traktu.
    Plátky chrumkavej hrušky sú skvelé do šalátov.
  • Ak je hruška mäkká a šťavnatá, obsahuje vyššiu hladinu glukózy a je ľahko stráviteľná. Rozmixovaná zrelá hruška je ideálna pre niekoho, kto sa zotavuje z otravy jedlom alebo z akéhokoľvek iného dôvodu nemohol prijímať potravu.
  • Najlepšie je jesť hrušky medzi raňajkami a obedom alebo neskoro popoludní, tesne pred večerou. Potlačujú chuť do jedla a pôsobia ako žalúdočné tonikum, ktoré potláča nekontrolovateľné chúťky a prejedanie.
  • Namiesto jablka pridajte do čerstvej šťavy z listovej zeleniny zrelú hrušku. Skvele ju ochutí a dodá iný šmrnc 🙂

 

Prečítajte si tiež
Najväčšie výživové omyly podľa výživárky Margit Slimákovej.
výživové omyly

 

Hruškové recepty

Hrušky sa dajú krásne spracovať na tisíc spôsobov. Dôležitý je však výber hrušiek.
Zrelá hruška pomerne rýchlo podlieha skaze, takže vyberajte na trhu pevné plody bez hnedých mäkkých škvŕn na šupke. Nestláčajte hrušku po celom povrchu, ale stačí v hornej časti pri stonke.
Ak chcete urýchliť dozretie hrušiek, skladujte ich v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote.
Máme pre vás niekoľko skvelých receptov – nielen hruškový koláč, ale aj pečené hrušky, tiež recept na hruškový džem a ako hrušky zavárať.

 

hruška s lístkomPečené hrušky so zapečenými vlašskými orechmi

pečené hrušky recept

Mäkké hrušky s teplým javorovým sirupom a zapečenými vlašskými orechmi sú ideálnym upokojujúcim jedlom. Vôňa pečúcej sa škorice naplní celý dom teplom, takže v zime je to úžasná pochúťka.

Suroviny

  • 4 hrušky rôznych odrôd
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • ¼ šálky nasekaných
  • vlašských orechov
  • ½ čajovej lyžičky škorice

POSTUP: Rúru predhrejeme na 180 °C. Hrušky prekrojíme pozdĺžne na polovicu a odstránime jadierka. Položíme ich rezom hore na plech vyložený papierom na pečenie. Každú hrušku pokvapkáme javorovým sirupom, rozotrieme ho a trochu nalejeme do stredu.
Vlašské orechy rovnomerne rozdelíme do stredu hrušiek a poprášime škoricou. Pečieme 20 – 30 minút, kým hrušky nezmäknú. Podávame teplé priamo z rúry.

 

hruška s lístkomČokoládový hruškový koláč

recept hruškový koláč

Naši priatelia z Fitshaker vymysleli tento FIT čokoládový hruškový koláč, ktorý navyše neobsahuje laktózu, ani vajíčka. Je skvelý aj pre alergikov a veganov. Vaše telo sa poteší ohromnej dávke vitamínov, ktoré mu hrušky poskytnú.

Suroviny

  • 2 hrnčeky na múku pomixovaných ovsených vločiek
  • ½ hrnčeka pomletých orechov
  • 3 lyžice nesladeného kakaa
  • 20 g horkej čokolády
  • ½ hrnčeka medu
  • 5 lyžíc kokosového oleja
  • 3 lyžice ľanových semienok
  • 150 ml vody
  • 3 hrušky
  • štipka škorice

POSTUP

recept postupPomleté ľanové semienka zalejeme 150 ml vody a necháme odstáť cca 10 minút, aby napučali a mohli sme ich použiť namiesto vajíčka.

recept postupRoztopíme horkú čokoládu a všetko okrem čokolády a kokosového oleja zmiešame dokopy. Podľa potreby pridáme vodu alebo mlieko. Po cca 15 minútach primiešame roztopenú čokoládu a kokosový olej.

recept postupCesto vylejeme do tortovej formy. Hrušky nakrájame na kocky a poukladáme ich na cesto. Nakoniec ešte koláč posypeme škoricou. Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút.

 

rozpolená hruška

 

hruška s lístkomHruškový džem

Nie je to nič zložité. Pripravte si asi kilogram načistených hrušiek, 500 gramov želírovacieho cukru 2:1, trošku zázvoru a šťavu z troch citrónov. To je všetko 🙂

Hrušky nakrájajte na kúsky a trošku ich rozpučte. Zmiešajte s citrónovou šťavou a maličkými kúskami zázvoru, ktorý dodá džemu nečakanú chuť. Pridajte želírovací cukor a varte asi 3-4 minúty.
Dajte lyžičku na tanierik a počkajte kým vychladne. Ak ešte nie je dostatočne tuhý, pridajte trochu kyseliny citrónovej. Potom už môžete hruškový džem plniť do horúcich pohárov a uzavrieť.

 

hruška s lístkomHruškový kompót

hruškový kompót na tanieri

Asi 1,5 kg hrušiek ošúpte a rozkrojte na štvrtinky (jadrovník vykrojte). Namočte ich do vody s kyselinou citrónovou. Zatiaľ si uvarte v 1 litri vody asi 350 g krupicového cukru.
Hrušky nechajte odkvapkať a vkladajte ich do umytých nahriatych pohárov na výšku. Pomedzi ne môžete vložiť kúsky orechov, pridajte pár klinčekov a kúsky škorice. Takto naplnené fľaše dolejte teplým cukrovým roztokom, dobre zatvorte viečkami a sterilizujte asi 25 minút na 85 stupňov Celzia.

 

hruškovica fľaša v nej je hruškahruška s lístkomHruškovica

Pripraviť dobrú hruškovicu je trošku umenie, ale dá sa to. Dôležitú úlohu hrá odroda.
Napríklad odroda Williams má silnú aromatickú chuť, sú šťavnaté, mäkké a vhodné na destilát.
Základom dobrej hruškovice je kvalitný kvas, ktorý by mal zrieť uzatvorený v sude bez prístupu atmosférického kyslíka. Tak neprídete o typickú arómu. Keď dodržíte základné kroky pri príprave a zrení kvasu, môžete vypáliť naozaj kvalitný destilát.
Mimochodom, práve to je častá chyba – pestovatelia vozia do pálenice nekvalitné kvasy, ktoré stratili svoju chuť, arómu a výsledok je mdlý.

FOTO: Pixabay, Fitshaker


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.