Asi všetci, ktorí začínajú s rekonštrukciou bytu alebo domu, si kladú otázku, ktorá podlaha vydrží odolávať nárokom a zaťaženiu kuchyne najlepšie a najdlhšie? Našťastie dnes existujú podlahy, ktoré majú výnimočnú pevnosť, odolnosť, slušný vzhľad a nízku cenu, takže hľadanie odpovede nie je až tak náročné.
Avšak, každý materiál má svoje výhody a nevýhody spojené s jeho vlastnosťami. Pri výbere podlahy do kuchyne musíte preto tieto silné a slabé stránky najobľúbenejších materiálov poznať. My sa pozrieme na to, ako v tomto smere obstál laminát a podlahy, ktoré z tohto materiálu dnes dominujú v našich obydliach.
Laminátová podlaha ako miláčik domácností
Laminát je materiál, ktorý sa lisuje a lepí z niekoľkých vrstiev a používa sa okrem iného pri stavbe nábytku a ako podlahová krytina. Termín laminát sa používa aj ako synonymum pre laminátové podlahy.
Prvá laminátová podlaha bola vyvinutá vo Švédsku v roku 1977 a na trh bola uvedená o tri roky neskôr. Vo veľmi krátkom čase sa rozšírila do ďalších európskych krajín a stala sa jednou z najpopulárnejších podlahových krytín.
Zloženie laminátových podláh sa dodnes takmer nezmenilo. Pôvodná štruktúra laminátu pozostávala z troch vrstiev – vrchnej vrstvy, nosnej dosky a podkladu. Dnes je vrchná vrstva rozdelená na dve vrstvy, a to na ochrannú a dekoratívnu vrstvu, ktorá dokáže svojím špičkovým spracovaním dokonale alternovať akékoľvek iné materiály.
V konečnom dôsledku tak nikto nemusí zistiť, či sa o komfort vo vašej kuchyni stará práve laminát. Základom je správny výber novej laminátovej podlahy skladom od dobrého dodávateľa.
Prečítajte si tiež
Rustikálny štýl je čoraz obľúbenejší.
Je naozaj laminát vhodný aj do kuchyne?
Vďaka modernému spracovaniu a vylepšeniu vlastností materiálu určite áno. Veľmi veľa závisí od triedy podlahy, do ktorej investujete. Je ich niekoľko.
Do pivnice a kúpeľne sa však moc ani tie najvyššie bežné triedy príliš nehodia. Je tam trvalo vlhko, čím sa môže podlaha zdeformovať. Ani v kuchyni sa však poškodeniu laminátovej podlahy nevyhnete. Moderné a pevné stolové nohy môžu vrchnú vrstvu podlahy pri väčšej nepozornosti poškodiť, preto myslite na adekvátnu ochranu v podobe podložiek alebo kobercov, pretože bez stola sa v kuchyni nezaobídete.
Nezabudnite ani na vzhľad, ktorý by mal so zvyškom kuchyne korešpondovať. Pri dodržaní týchto krokov to určite vydrží laminát s vami v kuchyni veľmi dlho.
— PR článok —
Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com