Lahodné kakao. Ako prospieva nášmu zdraviu a ako si vybrať správne?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spomínate si na svoje detstvo, keď vám mama pripravila lahodné, teplé kakao? Na jeseň, či v zime zahrialo, dodalo energiu a potešilo aj chuťové poháriky. Teraz nemyslíme rozšírené granko, ale skutočné, pravé kakao, ktoré prospieva nášmu zdraviu a je naozaj prírodným zázrakom.
Jeho jemná, lahodná chuť a opojná aróma láka nielen deti, ale i dospelých. Mali by sme si ho dopriať aj vo vyššom veku, pokojne aj štyridsiatnici, či päťdesiatnici, pretože zvyšuje vitalitu, stimuluje mozgové funkcie a napríklad zlúčeniny kokohil sú priaznivé pre rast a proliferáciu buniek kože, hojenie rán či prevenciu tvorby vrások.

Avšak nie je kakao ako kakao. Na kvalite prášku totiž nesmierne záleží. Platí, že čím vyšší je podiel kakaového masla, tým kvalitnejšie a zdravšie kakao je. Nesiahajte preto po tých najlacnejších možnostiach, pretože sa ochudobníte o nekonečné výhody, ktoré tento lahodný nápoj ponúka.

 

ikona kakaoKakao a naše zdravie

Vedeli ste o tom, že kakao ako také obsahuje široké spektrum živín? Spomedzi minerálov ide o zinok, vápnik, horčík, železo, mangán či meď. Nájdeme v ňom i vitamíny A, B1, B2, B3, C a E.
Kakao je bohaté aj na flavonoidy, ktoré sú významnými prírodnými látkami a majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. V ľudskom organizme totiž potláčajú zápal, telo chránia pred mikróbmi, vírusmi, potláčajú tvorbu karcinogénov a uľahčujú ich odstraňovanie z organizmu. Tiež chránia pečeň, tlmia alergické reakcie a priaznivo ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu.

A aby toho nebolo málo, pomáhajú pri liečbe obezity a metabolických porúch. Znižujú riziko srdcovocievnych ochorení a dokážu zlepšiť pracovnú pamäť. V ponurejších dňoch dokonca navodzuje dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti.
Odborníci na výživu súčasne tvrdia, že koncentrácia antioxidantov v kakau je štyri- až päťkrát väčšia  v porovnaní s čiernym čajom a dva- až trikrát väčšia než v zelenom čaji.

kakaový bôb kakao

 

ikona kakaoAko vybrať to pravé kakao?

Kakaové prášky sú bežne dostupné v potravinách či obchodoch so zdravou výživou. Vedeli ste však, že kakaový prášok holandského typu nie je skutočným kakaom? Bežne dostupné „horké kakao“, ktoré kupujeme ako surovinu na pečenie, je odtučnený a alkalizovaný prášok, a tým je zbavený aj väčšiny výživných hodnôt a antioxidantov.

Preto si treba vybrať to správne kakao. Najlepšie je siahnuť po takom kakaovom prášku, ktorý obsahuje iba čistú kakaovú hmotu vyrobenú z kakaových bôbov a už ničoho iného.
Všímajte si aj krajinu pôvodu, pretože každá krajina má svoju špecifickú chuť, odrody, kvalitu pôdy ap. Dobré je aj zistiť si, či je kakao pražené alebo naturálne. Ak si chcete byť istí kvalitou, choďte do špecializovaných predajní a bio obchodov, ktoré si dávajú záležať na výbere dodávateľov a distribútorov.

 

ikona kakaoAko a kedy piť kakao?

Kakao, ktoré pokojne môžeme nazvať aj prírodným zázrakom v hrnčeku, je najlepšie piť v dopoludňajších hodinách. Do tela totiž dodáva energiu, prispieva k lepšej obranyschopnosti organizmu a má viac kalórií ako káva či čaj. Ak si ho neosladíte, nemalo by zvyšovať telesnú hmotnosť.
Na dochutenie je povolený iba kvalitný med, cejlónska škorica či klinčeky, za žiadnych okolností rafinovaný cukor. Práve cukor premieňa inak zdravé kakao na kalorickú a nezdravú bombu. Ďalšou výhodou nápoja pripraveného z kakaa je pigment melanín, ktorý pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením a ochrániť ju pred spálením.

horká čokoládaPrečítajte si tiež
Horká čokoláda. Je naozaj taká zdravá a prospešná?

 

ikona kakaoZdravý recept na dva hrnčeky kakaa

V hrnci zohrejte pol litra mlieka. Dajte však pozor, aby ste ho neprevarili. Vmiešajte doň dve lyžice kvalitného nesladeného kakaa. Kto chce mať kakao sladšie, no zároveň zdravé, pridajte ešte lyžicu sirupu z agáve, prípadne bio javorový sirup. Ak obľubujete škoricu, štipka tohto korenia dodá kakau výraznejšiu chuť i arómu.
Ak by ste chceli ľahšie stráviteľnú alternatívu, pripravte si kakao z rastlinného, respektíve z bezlaktózového mlieka.

kakaový prášok

Foto:  Freepik, Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Veronika Oleňová

Láska k písaniu sa u mňa rozvinula na základnej škole. Dnes pôsobím ako redaktorka, ktorá má záľubu v lifestylových témach. Vo voľnom čase sa upínam najmä ku knihám, tie sú pre mňa nekonečnou studnicou prekvapení a zaujímavostí.

Komentáre sú uzavreté.