Určite ste už počuli o tom, že po pohári teplého mlieka ihneď zaspíme. Nie je to však zázračný liek. Oveľa lepšie je mango.
V skutočnosti totiž kombinácia tuku a laktózy v mlieku zaťažuje pankreas a spúšťa inzulínovú rezistenciu, ktorá navodzuje falošný pocit ospalosti. Je to ako reakcia, ktorú máte po sviatočnej hostine: kombinácia tuku z mäsa či hydiny a spracovaný cukor z koláča spôsobuje, že vám po slávnostnej večeri oťažievajú viečka.
Skutočným zázrakom, ktorý nám pomôže zaspať, je mango. „Keď zjete mango predtým, ako pôjdete spať, fytochemikálie z ovocia spolu s aminokyselinami ako glycín, glutamín a cysteín kombinované s fruktózou a glukózou poputujú do mozgu a rýchlo doplnia zásobu neurotransmiterov,“ vysvetľuje odborné hľadisko Anthony William, autor hitu Liečivá sila potravín.
Nižšie vám prezradíme, v čom všetkom nám mango pomáha a pridáme aj pár receptov – na mangový termix vhodný po tréningu, osviežujúci mangový sorbet, či krémovú mangovú penu, ktorou si spríjemníte deň.
Liečivé mango
Mango má pozitívne liečivé účinky na veľa zdravotných ťažkostí.
- Pomáha pri strese a chráni telo pred vírusmi.
- Obsahuje betakarotén, ktorý spevňuje a chráni pokožku a pomáha v prevencii proti všetkým druhom rakoviny kože.
- Mango je vhodné pri hypoglykémii, v období pred vývojom cukrovky a pri cukrovke typu 2.
- Jeho vysoko biodostupný horčík spolu s fytochemickými fenolovými kyselinami upokojuje centrálnu nervovú sústavu, a tým zabraňuje vzniku mŕtvice, záchvatov a infarktom.
- Dužina upokojuje žalúdočnú a črevnú výstelku a zmierňuje zápchu.
- Mango je ideálna potravina pre tých, ktorí cvičia, pretože poskytuje svalom sodík, veľmi potrebnú glukózu a horčík, vďaka ktorým budete môcť cvičiť dlhšie a usilovnejšie a nebudete sa cítiť unavení.
- Mango je vhodné pri ochoreniach ako Alzheimerova choroba, demencia, vredy, rakovina kože, žalúdočné vredy, obličkové kamene, epilepsia, infekcie močových ciest, poruchy príjmu potravy ai.
„Mango síce nejedávam v takých množstvách ako banány, jablká alebo bobule, ale úplne ho milujem, lebo je neuveriteľne sladké, chutné a šťavnaté,“ rozpráva známa foodblogerka Ella Woodwardová. Veľmi rada ho mixuje, lebo z neho potom vznikne úžasný krém.
Podobne ako iné druhy ovocia, aj mango je plné vlákniny, ktorá nám dodáva energiu. Navyše obsahuje vitamín A potrebný pre zdravé oči a vitamín C nevyhnutný na správne fungovanie imunitného systému.
Pozrite si VIDEO – 2 spôsoby krájania manga.
Mango do pohody
- Ak chcete mať hlbší spánok s duchovne inšpirovanými snami, zjedzte mango pred spaním. Je to najlepší spôsob, ako sa pripraviť na ráno, v ktorom príde duchovné odhalenie.
- Mango naozaj pomôže zaspať. Ak ho však zjete so stonkovým zelerom alebo v šaláte, bude mať opačný účinok. Kombinácia manga s listovou zeleninou, ktorú zjete neskôr počas dňa, vám dodá druhý dych, keď budete potrebovať zostať dlho hore a pracovať na nejakom projekte.
- Aby ste vydržali dlhšie v posilňovni a potom sa rýchlejšie zotavili, zjedzte mango pred cvičením.
- Ak premýšľate nad riešením nejakého problému, zjedzte predtým mango. Pomôže vám spojiť sa s vnútornou intuíciou.
3 recepty z manga
RECEPT: Mangová pena
Mangová pena dokonale ulahodí vašim chuťovým pohárikom. Táto verzia obsahuje kokosové mlieko s mangom a predstavuje výraznú krémovú kombináciu. Kardamóm dodáva klasickej verzii autentickú príchuť. Ak však nie ste zvyknutí na jeho zložitú chuť, použite ho s mierou.
Suroviny:
- 4 šálky manga nakrájaného na kocky
- ½ šálky kokosového mlieka
- 2 lístky mäty
- 1 mrazený banán
- štipka kardamómu (podľa chuti)
POSTUP: Všetky suroviny vymiešame v mixéri dohladka. Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj papáju.
Recept na papájové smoothie v miske.
RECEPT: Mangový termix
„Tento snack je rýchly chutný plnohodnotný. Obsahuje všetky zložky stravy, je ľahký a dobije energiou po tréningu. Odporúčam konzumovať tak polhodinu, hodinu po tréningu,“ radí fitness trénerka Renátka Szaboová v knihe Z fitka do kuchyne 1.
Suroviny:
- 200 g bieleho gazdovského jogurtu
- 30 g (odmerka) proteínu (vanilkového alebo bez príchute)
- 1 ks manga
- 1 lyžičku chia semienok
- štipku kardamómu
- 1 lyžičku opražených mandlí
POSTUP: Mango ošúpeme a nakrájame do mixéra. Pridáme zvyšné ingrediencie (okrem mandlí) a zmixujeme dohladka. Navrch posypeme najemno nasekané, jemne opražené mandle.
RECEPT: Mangový sorbet
Úžasná smotanová zmrzlina s krémovou štruktúrou. Vyskúšajte jej exotickú chuť, ktorá doslova poláska vaše chuťové poháriky.
POSTUP: Rozmixujte asi 500 g manga, pridajte polovicu hrnčeka cukru a jeden vaječný bielok. 10 minút mixujte šľahačom. Ochutnávajte a postupne pridávajte po kvapkách citrónovú/limetkovú šťavu.
Zmes dajte do plastovej misky, ktorú si vopred vložte do mrazničky, aby bola namrznutá. Zatvorte vrchnákom a nechajte cez noc dôkladne zamraziť. Pri servírovaní môžete dozdobiť podľa ľubovôle – karamelovým topingom, čokoládou, škoricou, mierne posypať trstinovým cukrom ap.