Táto nepečená torta má bezorechový korpus, ktorý vzhľadom aj chuťou pripomína piškótové cesto. Klasický krém z orieškov kešu je ochutený banánom a ozvláštnený chrumkavou posýpkou. Najlepšie chutí dobre vychladená.
Recept nie je zložitý. Potrebujete tortovú formu s priemerom 24 cm a príprava vám bude trvať asi pol hodinku (bez namáčania a tuhnutia).
SUROVINY
Korpus:
70 g kokosovej múky
50 g strúhaného kokosu
200 g datlí
1 PL kakaa
20 ml agávového sirupu
voda podľa potreby
Krém:
200 g orieškov kešu (namáčame min. hodinu)
1 banán
50 ml agávového sirupu
50 ml kokosového oleja
60 ml citrónovej šťavy
40 ml kokosového mlieka
¼ ČL kurkumy
Posýpka:
50 g mandlí
30 g pekanových alebo vlašských orechov
1 PL kakaa
1 ČL kokosového oleja
1 PL kokosového cukru
POSTUP
Datle asi na 10 minút namočíme do teplej vody, potom ich scedíme a pomelieme v mlynčeku alebo rozmixujeme v kuchynskom robote. Zmiešame ich s kokosovou múkou a kokosom, pridáme kakao, agávový sirup a podľa potreby prilievame vodu, aby vzniklo kompaktné cesto.
Dno tortovej formy pokryjeme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne roztlačíme.
Odmočené a scedené oriešky kešu vložíme do vysokovýkonného mixéra, pridáme ostatné ingrediencie na krém a rozmixujeme. Hladký krém vlejeme na pripravený korpus a na 3 – 4 hodiny dáme do mrazničky stuhnúť.
Pripravíme si posýpku. Mandle a pekanové či vlašské orechy nahrubo rozmixujeme v kuchynskom robote. Zmes dobre premiešame s kakaom, kokosovým olejom a kokosovým cukrom.
Stuhnutú tortu vyberieme z formy, dáme na tortový podnos a ozdobíme posýpkou. Uchovávame v chladničke.
TIP: Z nechtíka lekárskeho sa nevyrába len čaj a iné liečivá, ale môžete ho použiŤ aj na zdobenie torty. Na kakaovej posýpke krásne vyniknú jeho žlté lupienky.
Varenie a RAWenie
Áno, aj zdravá strava môže byť chutná a lahodiaca oku. Dokazuje to nielen tento recept na skvelú nepečenú tortu, ale aj celá kniha Varenie a RAWenie, ktorá vyšla vo vydavateľstve Fortuna Libri.
Jedlo pripravené a prijímané s láskou, radosťou a vášňou vie vždy pohladiť vaše chuťové poháriky a potešiť oko.
V tejto kuchárskej knihe nájdete ďalších 86 receptov na rastlinnej báze bez obsahu lepku, živočíšnych mliečnych produktov a rafinovaného cukru. Sú pripravované varením alebo podľa princípov raw stravy, čiže bez tepelného spracovania.
Autorkami sú Francesca Kristal Spinelli a Zuzana Sakara Antalíková. Sú to majiteľky Frangipani Vitality Baru v Bratislave a eshopu s raw dezertmi frangipani.sk.
„Tak ako do našich dezertov, aj do tejto knižky sme vložili lásku a tvorivosť. Odhaľujeme v nej i niekoľko úspešných, overených tajných receptov Frangipani,“ tvrdia sympatické dámy. „Veríme, že vás zaujme a prinesie vám toľko radosti, koľko jej priniesla nám, keď sme ju pre vás tvorili.”