Ovocie naši, alias nashi. Ázijská hruška, ktorá chutí a je zdravá

LinkedIn

Táto ázijská hruška je čoraz obľúbenejšia aj u nás, na Slovensku. Naši, čiže nashi, prípadne piesočné hrušky alebo tiež pyrus pyrifolia pochádza prirodzene z Ázie, jej korene môžeme nájsť v Číne, Japonsku a Kórey. No dnes si ich už pestuje aj množstvo slovenských záhradkárov.
Ako chutí ázijská hruška? Kedy ju zbierať, čo sa z nej dá pripraviť a ako si ju vlastne vypestovať? Poradíme v našom článku.

 

Naši, nashi, ázijská hruška

ovocie naši nashi ázijská hruškaHmm, zvykne sa hovoriť – nemiešaj hrušky s jablkami. No tu by ste sa vedeli pokojne pomýliť. Nashi vyzerá ako jabĺčko, má guľovitý tvar a je žltkasté až hnedasté. Ak nepoznáte nashi, môžete si pri pohľade naň pomyslieť, že je to už pekne prehnité jablko…ale omyl.

Nashi vyzerá možno ako jablko, no jeho chuť je hrušková, šťavnatá a sladučká. Ideálne je jesť ju surovú ako bežné ovocie. Trošku háklivejšia je na skladovanie – treba byť veľmi opatrný, pretože aj najmenšie otlčenie ovocia sa rýchlo prejaví na kvalite. Začne hniť a stráca na kvalite.

 

Zdravé ovocie naši

V ázijskej hruške nájdete mnoho vitamínov skupiny B, C, E a dokonca aj K. Napríklad jedna stredne veľká nashi hruška pokryje až 10% dennej dávky vitamínu C a 16% vlákniny.
Ponúka tiež horčík, ktorý prospieva nervovému systému. Selén zasa poteší dámy, keďže pomáha udržiavať mladosť a vápnik je zasa dobrý pre kosti. Nashi obsahuje aj veľa draslíka a ten ako vieme, využijeme najmä pri zvýšenej fyzickej námahe.

Nashi má dobré odvodňovacie účinky, povzbudzuje tráviaci systém a zaujímavosťou je, že znižuje účinky alkoholu na organizmus. Odporúča sa urobiť šťava z nashi, ktorá odbúra alkohol a zároveň znižuje dehydratáciu.

Nashi má tiež tieto prospešné účinky:

  • Prečisťuje močové cesty a obličky
  • Vyrovnáva hladinu glykemického indexu
  • Chráni bunky pred voľnými radikálmi
  • Podporuje imunitný systém a trávenie
  • Má nízku energetickú hodnotu, je vhodná pri chudnutí
  • Hydratuje telo a bunky
  • Obnovuje črevnú mikroflóru

ovocie naši nashi ázijská hruška

 

Ako pestovať nashi?

Nie je to vôbec zložité. Dokonca oproti našim citlivejším a tepelne náročnejším európskym hruškám sú mnohé odrody ázijských hrušiek na vhodnom podpníku odolnejšie. Či už v dreve proti zimným mrazom, ale aj proti niektorým chorobám, akou je napríklad nebezpečná chrastavitosť.

Nashi potrebuje dobrú a stabilnú pôdnu vlhkosť. Môžete ich pestovať všade tam, kde sa darí aj bežným európskych hruškám, čiže v stredných a teplejších polohách. Chráňte stanovište pred chladnými vetrami a doprajte stromčeku dostatok slnečného svitu.

Pri tvarovaní a reze sa snažte udržať koruny redšie, aby sa slnečné svetlo dostalo aj do ich stredu. Kvetné puky sa zakladajú často už na jednoročných výhonoch, a to ako bočné alebo koncové puky. Nashi začína rodiť v 3. až 4. roku po vysadení.

Nashi oberáme v dozretom stave, v priebehu augusta a septembra. Farba je najčastejšie žltkastá, do hneda, ale môže byť aj zelená. Šupka je hladká alebo mierne drsná.

ovocie naši nashi ázijská hruška

 

Úprava a skladovanie

Nashi skladujte pri teplote okolo nuly až 1 stupeň, pri vlhkosti 90-95%. Takto vydržia aj niekoľko mesiacov. Ak ich kúpite v obchode, dajte ich do chladničky, tam vydržia niekedy až dva týždne.

Ázijskú hrušku je najlepšie jesť čerstvú, v surovom stave. Či už so šupkou alebo bez. Je zaujímavé, že v Japonsku servírujú túto hrušku výhradne bez šupky, hoci tá je tiež chutná.

Nashi môžete pošírovať, grilovať, piecť. Výborne sa hodia ku kuracine a bravčovému mäsu. Môžete si z nashi urobiť kompót. Tiež sa dobre hodí na syrový tanier.
Pridávajte si nashi do jogurtu, ovsených vločiek, ozdobte ňou kašu, či spravte si ovocný šalát. Výborný je džús z nashi alebo koktail.

ovocie naši nashi ázijská hruška

Foto: LepšíDeň.sk, Pixabay.com 


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author