Páli vás záha a máte kyselinu? Už ste to asi zažili, a možno to zažívate pravidelne. Určite vám pomôže klasická sóda bikarbóna, ale aj prírodná liečba a určité potraviny. „Nepríjemné pálenie záhy vzniká pri podráždení sliznice pažeráka v dôsledku návratu kyslého žalúdočného obsahu späť do hornej časti tráviacej trubice,“ vysvetľuje odborníčka Jarmila Mandžuková v knihe Tajomstvo biologických hodín.
Občasné pálenie záhy sa môže podľa nej objaviť po prejedení alebo po nadmernej konzumácii niektorých potravín či jedál a alkoholu. Ak ním trpíte často, mali by ste vyhľadať lekára.
Nepríjemný pocit pálenia záhy sa prejavuje zvyčajne po nevhodnom jedle, tak si odsledujte, po akých potravinách. No bolesť sa objavuje cyklicky aj v čase medzi 22. a 2. hodinou, keď nastáva najväčšia produkcia žalúdočnej kyseliny.
Sóda bikarbóna
To je najčastejšia rada – dajte si lyžičku sódy bikarbóny. Má pH vyššie ako 7, a teda najefektívnejšie neutralizuje žalúdočné kyseliny. Jej neutralizácia znamená, že ak aj váš pažerákový zvierač neplní svoju úlohu, kyseliny, ktoré sa dostanú naspäť do pažeráka, by vám nemali spôsobovať problémy.
Je to jednoduché: zmiešajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny v pohári čerstvej vody a pite podľa potreby. Avšak nepreháňajte to. Maximálne 1-2 razy za týždeň, pretože soli obsiahnuté v sóde by mohli mať nežiaduce účinky. Môžu vám spôsobovať opuch či nevoľnosť.
Pálenie záhy a prírodná liečba
- V prvom rade sa neprejedajte, obmedzte veľkosť porcií. Oveľa lepšie je rozdeliť porcie do menších dávok a jesť v priebehu dňa menej, ale častejšie.
- Vyhýbajte sa alkoholu, mastným a vyprážaným jedlám. Sladké jedlá z bielej múky, plné cukru a sladkostí, patria medzi potraviny, ktoré by ste mali konzumovať iba výnimočne. Na stav sliznice v pažeráku negatívne pôsobia aj veľmi korenené jedlá, konzervanty a chemické prísady v potravinách (farbivá, umelé sladidlá a pod.). Nevhodné sú malinovky, kolové nápoje, káva a kakao aj čokoláda.
- Dobré účinky má šťava z aloy pravej. Zvyčajne sa predáva ako silný koncentrát. Pri užívaní je dôležité riadiť sa návodom na obale. Šťava znižuje tvorbu kyseliny, znižuje zápal a zmierňuje bolesti. Zvyčajne pomôže, keď vypijete ¼ až ½ šálky šťavy z aloe vera. Myslite však na to, že aloe môže pôsobiť aj ako preháňadlo.
- Máte po ruke mandle? Siahnite po nich. Vysoký obsah tuku v nich pomáha neutralizovať žalúdočné šťavy. Mandle zároveň urýchľujú trávenie, takže pôsobia aj preventívne. 10 až 20 mandlí denne pomôžu zahnať príznaky natrvalo.
Prečítajte si aj
Rakytník rešetliakový. Pozitívne a liečivé účinky.
- Banány obsahujú látky zvané antacidá, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku. Môžu teda pôsobiť uvoľňujúco na záhu. Tiež môžete skúsiť kivi, červený melón alebo marhule. Vysoký obsah vlákniny v nich urýchľuje trávenie a obmedzuje vylučovanie žalúdočných kyselín.
- Proti páleniu záhy veľmi dobre pôsobia rôzne bylinkové čaje. Medzi obľúbené patrí ďumbierový či rumančekový čaj. Vhodné je aj pitie zeleného čaju, najviac sa osvedčil pravý japonský zelený čaj Sencha. Pomáha aj čaj zo slezu maurského, feniklový čaj a zemiaková šťava (2 až 3krát denne).
- Obsah žalúdočnej kyseliny dokážete tiež jednoducho upraviť tak, že vypijete jednu polievkovú lyžicu surového a nefiltrovaného jablčného octu. Ten môžete rozmiešať v pohári vody.
- Zázračný zázvor. Chráni žalúdok a tráviaci trakt tým, že blokuje žalúdočnú kyselinu a potláča Helikobaktera. Už pri prevencii je mimoriadne účinný. Uvarte si vodu a do šálky pridajte dva-tri kúsky čerstvého zázvoru. Nechajte vylúhovať približne pol hodiny a vypite asi 15 minút pred jedlom.
Ďalšie užitočné tipy
- Pálenie záhy spôsobuje niekedy nesmiernu bolesť a najradšej by ste si ľahli a skrútili sa do klbka. Nerobte to! Radšej zostaňte vo vzpriamenej polohe, ktorá zabraňuje refluxu žalúdočných štiav do pažeráka.
- Skôr ako si večer ľahnete do postele, zvýšte si podušku pod hlavou: môžete podložiť nohy postele v záhlaví, môžete dať pod matrac knihy alebo si pridajte podušku, ak to znesiete. Hlavu by ste mali mať vyššie o 10 až 15 cm.
- Pomôže aj pobyt na čerstvom vzduchu. Napríklad dym z fajčenia vám priťaží – dym totiž uvoľňuje zvierač pažeráka a podporuje tvorbu kyseliny chlórovodíkovej v žalúdku.
Ako sme na začiatku upozornili, ak pociťujete časté a úporné pálenie záhy, choďte k lekárovi. Môže ísť o žalúdočné vredy.
Tiež vyhľadajte lekára, ak pálenie záhy sprevádzajú závraty, dýchavičnosť, stolica s prímesou krvi, sťažené prehĺtanie alebo bolesť vystreľujúca do hrdla a pleca.
Foto: santev.ma, wisegeek