Nie je nad čerstvý, voňavý chlieb a lahodné maslo. Dôležité je však kúpiť si (alebo napiecť) naozaj dobrý chlebík a vybrať si kvalitné maslo.
Odborníčka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková dokonca tvrdí, že po jedle s kvalitným a skutočným maslom sme lepšie nasýtení a neprenasledujú nás hneď chute na sladké. Ako to býva neraz po rôznych náhradách masla…
Ako teda rozpoznať kvalitu? Ako si správne vybrať?
- Maslo by malo mať minimálne 80% mliečneho tuku, najčastejšie je to na našich pultoch 82%. Zároveň nesmie toto percento presiahnuť 90%, pripomína dTest, ktorý otestoval maslá rôznych značiek.
- Obsah vody môže byť maximálne 16%. Ak by bol viac, je to klamanie spotrebiteľa. Takto označený výrobok nesmie mať v sebe rastlinný tuk, ktorý je súčasťou väčšiny náhrad.
- Maslo môže mať rozdielnu farbu a konzistenciu. Ak je svetlejšie, kravy jedli skôr granule. Žltšie zafarbenie zodpovedá prírodnej strave. Ale pozor – výraznejšia žltá indikuje pokazenosť. Spôsobuje ho oxidácia mliečneho tuku. Má trpkú chuť a nepríjemný zápach. Kvalitný výrobok má mať chuť mierne sladkastú a príjemnú.
- Solené maslo je špecialitou niektorých zahraničných výrobcov, takže na obale musí byť uvedený prídavok soli. K mäsu, syrom a obložených chlebíčkom sa takéto maslo hodí, ale v sladkom pečive alebo tortovom kréme už nie.
- Pozrite si pozorne údaje na etikete. Dátum výroby – najčastejšie sa uvádza dátum najneskoršej spotreby. Pri našich maslách je to bežne 40 dní. Nesmie obsahovať žiadne éčka, teda prídavné látky s písmenom E a príslušným číslom. Tiež si skontrolujte pôvod masla zo symbolu zdravotnej nezávadnosti.
- Nekupujte maslo s poškodeným obalom ani nejako zdeformované. Na pultoch sa musí skladovať pri teplote 4 až 8 stupňov Celzia. Vyššie teplo, ani svetlo maslu nerobí dobre.
- Nenechajte sa zlákať cenou – sme zvyknutí na hmotnosť bežného masla 250 g, s čím rátajú aj výrobcovia. Preto neváhajú upraviť hmotnosť na 200 g a cena potom vyzerá nižšia. A príťažlivejšia. Preto sledujte prepočet ceny na kilogram.
- Nižšia cena tiež môže znamenať, že ide o maslo už raz zmrazené. Mnohé testy ukázali, že rozhodne nemusí mať horšiu chuť.