Ako si vybrať maslo? A na čo si dávať pozor?

LinkedIn

Nie je nad čerstvý, voňavý chlieb a lahodné maslo. Dôležité je však kúpiť si (alebo napiecť) naozaj dobrý chlebík a vybrať si kvalitné maslo.
Odborníčka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková dokonca tvrdí, že po jedle s kvalitným a skutočným maslom sme lepšie nasýtení a neprenasledujú nás hneď chute na sladké. Ako to býva neraz po rôznych náhradách masla…
Ako teda rozpoznať kvalitu? Ako si správne vybrať?

  • Maslo by malo mať minimálne 80% mliečneho tuku, najčastejšie je to na našich pultoch 82%. Zároveň nesmie toto percento presiahnuť 90%, pripomína dTest, ktorý otestoval maslá rôznych značiek.
  • Obsah vody môže byť maximálne 16%. Ak by bol viac, je to klamanie spotrebiteľa. Takto označený výrobok nesmie mať v sebe rastlinný tuk, ktorý je súčasťou väčšiny náhrad.
  • Maslo môže mať rozdielnu farbu a konzistenciu. Ak je svetlejšie, kravy jedli skôr granule. Žltšie zafarbenie zodpovedá prírodnej strave. Ale pozor  – výraznejšia žltá indikuje pokazenosť. Spôsobuje ho oxidácia mliečneho tuku. Má trpkú chuť a nepríjemný zápach. Kvalitný výrobok má mať chuť mierne sladkastú a príjemnú.
  • Solené maslo je špecialitou niektorých zahraničných výrobcov, takže na obale musí byť uvedený prídavok soli. K mäsu, syrom a obložených chlebíčkom sa takéto maslo hodí, ale v sladkom pečive alebo tortovom kréme už nie.
maslo

Kvalitné maslo vie vylepšiť aj koláče a zákusky.

  • Pozrite si pozorne údaje na etikete. Dátum výroby – najčastejšie sa uvádza dátum najneskoršej spotreby. Pri našich maslách je to bežne 40 dní. Nesmie obsahovať žiadne éčka, teda prídavné látky s písmenom E a príslušným číslom. Tiež si skontrolujte pôvod masla zo symbolu zdravotnej nezávadnosti.
  • Nekupujte maslo s poškodeným obalom ani nejako zdeformované. Na pultoch sa musí skladovať pri teplote 4 až 8 stupňov Celzia. Vyššie teplo, ani svetlo maslu nerobí dobre.
  • Nenechajte sa zlákať cenou – sme zvyknutí na hmotnosť bežného masla 250 g, s čím rátajú aj výrobcovia. Preto neváhajú upraviť hmotnosť na 200 g a cena potom vyzerá nižšia. A príťažlivejšia. Preto sledujte prepočet ceny na kilogram.
  • Nižšia cena tiež môže znamenať, že ide o maslo už raz zmrazené. Mnohé testy ukázali, že rozhodne nemusí mať horšiu chuť.

                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.