Najčastejšie žiarivo červené plody (ale aj žlté, oranžové, čierne…) a v najrôznejších veľkostiach. Niekto má rád mäsité veľké, iný zasa malé cherry paradajky. Tiež sa im hovorovo vraví rajčiny, zastarane rajské jablko, ale aj ľuľok rajčiak. Každopádne ide stále o tú istú zeleninu, ktorá patri medzi najvydarenejšie vynálezy prírody. Viete ako často by sme ich mali jesť a aké majú liečivé účinky? Ako ich správne lúpať, ak to máte tak napísané v recepte? Ako sa dajú spracovať v kuchyni?
Rajské jabĺčka pre vaše zdravie
Jedna zaujímavosť – paradajka patrí do zeleninového rodu ľuľok (podobne ako zemiak) a za zeleninu ho aj považujú napríklad v USA, No v Európe je to ovocie. Neveríte?
V roku 2011 Európsky parlament rozhodol, že paradajka je ovocie. Inak v tej Amerike to má ekonomický dôvod. Na ovocie sa v roku 1893 nevzťahovalo dovozné clo, ale na zeleninu áno…
Výživoví odborníci odporúčajú konzumovať do 200 gramov rajčín, no nie úplne každý deň. Ani v sezóne, treba si dať malú prestávku.
Istá americká štúdia však tvrdí opak – pohár rajčinovej šťavy denne chráni pred množstvom ochorení a najmä v zime pred prechladnutím.
Takže ako pri všetkom – treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Netreba to preháňať a ak si aj doprajete každý deň trošku paradajok, nemôže vám to uškodiť.
Paradajkám by sa však mali vyhýbať ľudia, ktorí majú ťažkosti s nadbytkom žalúdočných štiav alebo alergici.
Liečivé účinky rajčín
- Obsahujú 90% vody, 5% sacharidov a 2,5% bielkovín. Okrem lykopénu tiež veľa vitamínu B7 (biotín), vitamínu B3 (niacín), vitamíny C, E a K, ďalej draslík, zinok, chróm a vlákninu.
- Majú antioxidačné a antibakteriálne účinky
- Pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam
- Chránia bunky pred voľnými radikálmi. Preukázala sa ich účinnosť pri rakovinových ochoreniach
- Chránia a posilňujú sliznice v celom organizme
- Prospievajú tráviacemu systému, zabraňujú hnačke a zápche
- Znižujú riziko vzniku hypertenzie, a to vďaka obsiahnutému draslíku (ten znižuje napätie v krvných cievach a artériách)
- Zlepšujú stav pokožky a vlasov, tiež udržiavajú zdravé zuby a kosti.
- Lykopén v paradajkách je dobré pre náš zrak, tiež luteín a betakarotén. Pravidelná konzumácia rajčín chráni pred ochoreniami ako sivý zákal, či makulárna degenerácia
- Podporujú dobrú náladu, dodávajú životný optimizmus (vďaka kyseline listovej) a zlepšujú spánok (vitamín B3).
Ako spracovať rajčiny
Univerzálna zelenina, ktorá nechýba v žiadnej domácnosti a dá sa s nimi doslova čarovať.
Často nájdete v receptoch pokyn, aby ste pridali lúpané rajčiny. Ak máte doma zrelé paradajky, nie lúpané v konzerve, ľahko si pomôžete: jednoducho ich sparte horúcou vodou, potom šupku jemne narežte a následne ju ľahko dáte dolu. Ak by rajčiny neboli sladké, môžete do výsledného pokrmu pridať trošku cukru.
Paradajky môžete dať do mrazničky, čo síce nie je veľmi bežné, ale prečo nie? Zmraziť môžete sladké zrelé rajčiny a cherry plody. Väčšie paradajky radšej prelejte vriacou vodou, potom ich prudko ochlaďte, stiahnite z nich šupku a nakrájajte na menšie kúsky. Tie vložte do plastových krabičiek alebo do vrecúšok a tak zmrazte. Výborne sa hodia do varených jedál, na pizzu ap.
Rajčiny však nikdy nedávajte do chladničky, pretože chlad im kazí štruktúru aj chuť.
Ak máte ešte na záhrade rajčiny a už sa začína ochladzovať, oberte ich, aj keď nie sú ešte zrelé. Nechajte ich dôjsť na mieste, kde je teplota 10 až 15 stupňov Celzia. Získajú krásnu červenú farbu, akoby dozreli vonku na slniečku.
Paradajky a ďalšie dobré tipy
Existuje veľa druhov rajčín – nielen veľkosťou, odrodou, ale aj farbou (červené, oranžové, žlté, zelené, takmer čierne) a každé sa hodia viac na inú prípravu. Napríklad veľké mäsité paradajky sú skvelé na sušenie alebo na omáčky. Zelené druhy do čatní alebo na zaváranie/nakladanie. Sladké druhy zasa do šalátov.
Ako viete, paradajky majú veľa lykopénu, čo je vzácny antioxidant. Ak ho chcete prijať do organizmu čo najviac, paradajky pred konzumáciou aspoň mierne tepelne upravte. Už dve minúty varenia zvýši účinnosť tejto látky o 50%, polhodinové varenie až o 150%. Aj preto sa odporúčajú domáce kečupy a pretlaky (bez prídavných látok).
Paradajky by ste tiež mali prijímať s tukom, ak chcete z nich dostať maximum vitamínov. Preto si do šalátu pridajte napríklad pár kvapiek olivového oleja, alebo chlieb s maslom a rajčinami je dobrou voľnou.
Paradajky skvele chutia s bylinkami, a to s bazalkou, tymiánom a rozmarínom. Takže myslite na to pri príprave šalátov, omáčok alebo polievok (napríklad táto paradajková polievka). Ideálne čerstvé bylinky, ale pokojne aj tie sušené.
Ak ste sa rozhodli pre domáci kečup, základom sú rajčiny, rajčinový pretlak, soľ a ocot. Kečup nikdy nemixujte, ale prepasírujte ho. Dbajte na čisté vysterilizované poháre, pozor na oblizovanie lyžičky, či inej pomôcky – sliny dokážu kečup kontaminovať a po niekoľkých dňoch by vám začal plesnivieť alebo kvasiť.
Foto: LepšíDeň.sk, Pixabay.com, Unsplash.com