Paradajková polievka. Jednoduchá, super rýchla a lacná

Poctivá paradajková polievka vie potešiť malých aj veľkých. Ideálne je pripraviť ju počas paradajkovej sezóny, aby ste využili čerstvé rajčiny, ale pokojne využite paradajkový pretlak. Respektíve paradajkové pyré – to je tajomstvo tejto lahodnej polievky. Určite ste už robili paradajkovú polievku z pretlaku…a možno vám nechutila. Nečudujeme sa. Oveľa vhodnejší je paradajkové pyré, pol litra vás vyjde tak na 0,80€. Čiže tento náš recept je nielen absolútne jednoduchý, z pár surovín, ale aj lacný. A pritom vyčarí na vašej tvári úsmev 🙂 Možno vám pripomenie časy, keď vám rajčinovú polievku chystala babička. Mňam.

Mimochodom, paradajky sú práve po tepelnej úprave najzdravšie. Ako viete, zeleninu a ovocie by sme mali jesť len zrelé a bez úpravy. Tak vyťažíme najviac vitamínov a minerálov. Pri paradajkách je to naopak – ak z nich chcete získať čo najviac lykopénu, čo je významný antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny a srdcových ochorení, mali by sa paradajky tepelne upraviť.
Takže zjednodušene – varené paradajky majú väčšie antioxidačné účinky ako surové. Už 2 minúty varené paradajky majú tieto hodnoty vyššie o 50%. Po 30 minútach varenia sú hodnoty vyššie o 150%. Aj preto sú zdraviu prospešné kvalitné kečupy, omáčky a pyré, najlepšie v bio kvalite.

 

Paradajková polievka – rýchly recept

Keď potrebujete cez víkend narýchlo navariť, alebo večer prídete neskôr z práce táto jednoduchá paradajková polievka je naozaj skvelý tip. Poďme na to.

Suroviny:

  • paradajkové pyré (kúpte si tertrapakové, nie paradajkový pretlak v konzerve)
  • hladká múka
  • olej alebo maslo
  • bobkový list
  • korenie
  • klinček
  • cukor a soľ
  • voda
  • syr

paradajková polievka suroviny

POSTUP:

recept postupUrobte si zápražku. Na liter polievky si zohrejte v menšej nádobe asi 3 lyžice tuku – buď maslo alebo olej. Pridajte 3 lyžice hladkej múky a na miernom ohni pražte, miešajte, kým zápražka prestane peniť. Rieďte ju postupným pridávaním vody, asi 2 dcl. Musí vzniknúť jemná kašička bez hrudiek. Takáto jednoduchá zápražka vie vylepšiť každú polievku – bude nielen hustejšia, krémovejšia, ale vylepší aj chuť.

recept postupDo zápražky pridajte bobkový list, celé korenie a jeden klinček pre chuť. Stále miešajte a pridajte lyžičku soli a za hrsť kryštálového cukru. Chvíľu povarte a stále miešajte.

recept postupPotom prilejte paradajkový pretlak, asi 0,5 litra a stále miešajte. Následne varte asi 5 minút, sem-tam premiešajte. Zatiaľ si môžete nastrúhať syr.
A hotovo. Vážne, takéto rýchle a jednoduché to je. Naložíte na tanier, posypete syrom a položíte na stôl pred hladnú rodinu. Verte, že im bude chutiť.

paradajková polievka na sporáku

 

Paradajková polievka a ďalšie vylepšenia

Niekto má rád práve jednoduchú paradajkovú polievku, ako sme ukázali vyššie. Iný zasa chce vylepšenia a obmeny.
Tu je zopár tipov:

  • Rajčinovú polievku môžete vylepšiť krupicovými haluškami: zmiešajte v miske vajce, maslo, krupicu a vodu na hustejšiu hmotu. Potom do variacej sa polievky už tvarujte malé halušky buď lyžicou alebo cez sito na halušky. Povarte potom ešte zo 10 minút.
  • Ak chcete krémovejšiu polievku, pridajte na záver smotanu na šľahanie a krátko povarte.
  • Niekto si zasa nevie predstaviť paradajkovú polievku bez ryže, či cestoviny alebo zemiakov. Tie uvarte, môžete k nim pridať ovsené vločky alebo krúpy.
  • Do základu paradajkovej polievky sa zvykne dávať aj cibuľa a cesnak, ďalej oregano, mletá škorica a bazalka – každému podľa chuti a preferencií.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 710x, 12 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: