Francúzsky chrumkavý a voňavý croissant určite poznáte. A takisto klasické cookies. Ale na sociálnych sieťach je už nejaký čas hitom crookies, čiže spojenie chrumkavého croissantu a vláčnych cookies. Táto maškrta, ktorá kombinuje to najlepšie z oboch dezertov, si získala srdcia milovníkov sladkého po celom svete. Pripravte si crookies aj vy podľa nášho jednoduchého receptu!
Recept na skvelé crookies
Na tento recept potrebujete croissanty, ktoré si tiež môžete upiecť doma (tu je náš recept na croissant plnený čokoládou), ale pokojne si kúpte kvalitné croissanty v obchode, v nejakej pekárni. Potom treba cesto na cookies – nižšie je krok za krokom postup. Ak by ste chceli intenzívnejšiu čokoládovú chuť cookies, dajte okrem čokolády aj trošku kakaa.
Do cesta na cookies však môžete pridať suroviny podľa chuti, napríklad orechy, sušené ovocie alebo kúsky karamelu.
Crookies sú najlepšie čerstvé, ešte trošku teplé a verte, že vám to nezaberie veľa času. Môžete si cesto predpripraviť a keď vám príde návšteva, len croissanty naplníte a dáte piecť. Do polhodiny máte perfektnú maškrtu, ktorá ohúri a zachutí.
Ak vám zostanú, môžete ich skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote niekoľko dní.
SUROVINY
Na cookies cesto
- 125 g masla izbovej teploty
- 100 g hnedého cukru
- 50 g bieleho cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 200 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky soli
- 150 g nasekanej čokolády (horká, mliečna alebo kombinácia)
Na croissanty
- 6 čerstvých croissantov
POSTUP
Príprava cesta na cookies: V miske zmiešajte maslo s oboma druhmi cukru a vyšľahajte do krému. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
V samostatnej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. Sypké ingrediencie pridajte k maslovej zmesi a premiešajte. Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu a zapracujte ju do cesta.
Plnenie croissantov: Croissanty pozdĺžne rozrežte, ale nie úplne. Nech jedna strana zostane prepojená.
Do každého croissantu vložte približne 2 lyžice cesta na cookies. Cesto môžete dať aj navrch croissantu, aby vznikla chrumkavá vrstva.
Naplnené croissanty poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým crookies nebudú zlatisté.
Vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť. Najlepšie sú ešte teplé, chrumkavé. Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo poliať roztopenou čokoládou. Pripadne nasekanými orieškami – skúšajte podľa vlastných preferencií.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj náš recept na
Mini croissanty ako raňajkové cereálie.
Zdroj a foto: Lepsiden.sk, IG/Recipefixes