Recept na poctivé kysnuté syrové pagáčiky sa radí k tým, ktoré sa odovzdávajú a uchovávajú po mnohé generácie. Je to jedno z tradičných jedál, ktoré nechýba na sviatočných stoloch v súčasnosti. Nemenej obľúbené bolo aj v minulosti, napríklad aj na panských stoloch.
Správne pripravené pagáče by mali po upečení vytvárať tzv. lístkovanie – jednotlivé tenké vrstvy cesta by sa mali dať ľahko oddeliť. Existujú rôzne postupy, ako tenké vrstvy v pagáčikoch dosiahnuť. V našom recepte lístkovanie dosiahneme prekladaním a následným rozvaľkaním cesta.
Recept na syrové pagáčiky
Kysnuté pagáče sa tešia veľkej obľube aj vďaka ich rôznemu prevedeniu. Tie najznámejšie sú cesnakové, oškvarkové, zo zemiakového cesta či bryndzové. V tomto recepte si pripravíme syrové pagáčiky, ktoré si však môžete pred upečením posypať aj sezamom, makom alebo aj syrom Niva. Fantázii a chutiam sa medze nekladú 🙂
SUROVINY
- 500g hladkej múky
- 200g kyslej smotany
- 2 žĺtky
- 250g masla
- 100ml mlieka
- 100g strúhaného syra
- 1 kocka droždia
- 1 ČL cukru
- Soľ
- Vajce na potretie
- Syr na posypanie
POSTUP
Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme tak, aby bolo mierne teplé. Rozmiešame v ňom cukor a kocku droždia a necháme 15 minút kysnúť. Medzitým si do veľkej misy prichystáme ostatné suroviny, ktoré by mali byť všetky izbovej teploty. Najskôr si navážime múku, pridáme soľ a premiešame. Potom pridáme maslo, kyslú smotanu, strúhaný syr, žĺtka a na záver už vykysnutý kvások.
Zo surovín vypracujeme stredne tuhé cesto, ktoré prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí by malo cesto zdvojnásobiť svoj objem.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto prekladáme najskôr zvrchu a zdola a potom z jednej aj z druhej strany. Takto preložené cesto necháme pod handrou kysnúť 20 minút. Potom cesto znova rozvaľkáme a proces zopakujeme. Vďaka tomu budú v pagáčikoch po upečení jemné vrstvy cesta.
Z cesta následne povykrajujeme pagáčiky pomocou formičky v tvare kruhu. Uložíme ich na papierom vystlaný plech a necháme podkysnúť posledných 20 minút. Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom.
Pagáčiky pečieme do zlato-hneda 20 minút na 180 stupňoch Celzia.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka