Recept na syrové pagáčiky. Poctivé, kysnuté a lahodné

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Recept na poctivé kysnuté syrové pagáčiky sa radí k tým, ktoré sa odovzdávajú a uchovávajú po mnohé generácie. Je to jedno z tradičných jedál, ktoré nechýba na sviatočných stoloch v súčasnosti. Nemenej obľúbené bolo aj v minulosti, napríklad aj na panských stoloch.
Správne pripravené pagáče by mali po upečení vytvárať tzv. lístkovanie –  jednotlivé tenké vrstvy cesta by sa mali dať ľahko oddeliť. Existujú rôzne postupy, ako tenké vrstvy v pagáčikoch dosiahnuť. V našom recepte lístkovanie dosiahneme prekladaním a následným rozvaľkaním cesta.

Recept na syrové pagáčiky

Kysnuté pagáče sa tešia veľkej obľube aj vďaka ich rôznemu prevedeniu. Tie najznámejšie sú cesnakové, oškvarkové, zo zemiakového cesta či bryndzové. V tomto recepte si pripravíme syrové pagáčiky, ktoré si však môžete pred upečením posypať aj sezamom, makom alebo aj syrom Niva. Fantázii a chutiam sa medze nekladú 🙂

recept na syrové pagáčikySUROVINY

  • 500g hladkej múky
  • 200g kyslej smotany
  • 2 žĺtky
  • 250g masla
  • 100ml mlieka
  • 100g strúhaného syra
  • 1 kocka droždia
  • 1 ČL cukru
  • Soľ
  • Vajce na potretie
  • Syr na posypanie

POSTUP

recept postupAko prvé si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme tak, aby bolo mierne teplé. Rozmiešame v ňom cukor a kocku droždia a necháme 15 minút kysnúť. Medzitým si do veľkej misy prichystáme ostatné suroviny, ktoré by mali byť všetky izbovej teploty. Najskôr si navážime múku, pridáme soľ a premiešame. Potom pridáme maslo, kyslú smotanu, strúhaný syr, žĺtka a na záver už vykysnutý kvások.

recept postupZo surovín vypracujeme stredne tuhé cesto, ktoré prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí by malo cesto zdvojnásobiť svoj objem.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto prekladáme najskôr zvrchu a zdola a potom z jednej aj z druhej strany. Takto preložené cesto necháme pod handrou kysnúť 20 minút. Potom cesto znova rozvaľkáme a proces zopakujeme. Vďaka tomu budú v pagáčikoch po upečení jemné vrstvy cesta.

recept na syrové pagáčiky

recept postupZ cesta následne povykrajujeme pagáčiky pomocou formičky v tvare kruhu. Uložíme ich na papierom vystlaný plech a necháme podkysnúť posledných 20 minút. Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom.

recept postupPagáčiky pečieme do zlato-hneda 20 minút na 180 stupňoch Celzia.
Dobrú chuť.

recept na syrové pagáčiky

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Klaudia Plevová

Volám sa Klaudia, pochádzam zo západného Slovenska a som predovšetkým manželka a matka. Mám vyštudovaný odbor Ekonomika a manažment podniku na Žilinskej univerzite v Žiline. Som milovníčkou udržateľného a zdravého životného štýlu. Mám rada veľa pohybu rôzneho druhu, pomalú módu, dobrú kávu či film, a v neposlednom rade varenie a pečenie.

Komentáre sú uzavreté.