Špargľová polievka. RECEPT na jemnú, krémovú a fantastickú polievku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existuje množstvo dôvodov, prečo jesť špargľu a prečo je taká zdravá. Ale keď sa chutne pripraví, nepotrebujete žiadne dodatočné argumenty, ktoré by vás presvedčili 🙂 Máme pre vás celkom jednoduchý recept, ktorý však zachutí vám, i vaším deťom. Táto špargľová polievka vám dodá veľa výživných látok, vitamínov a ešte aj zasýti. Náš recept vystačí asi na dva litre a okrem špargle potrebujete len základné suroviny, ktoré máte pravdepodobne aj teraz doma.

špargľaMimochodom, špargľa má úžasne pozitívny vplyv na náš organizmus, tak to využite práve v jej období: od apríla až do júna.
Špargľa znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. Tiež prečisťuje telo, obsahuje vitamín E, ktorý posilňuje imunitu a udržiava zdravé cievy a silné srdce.
Je tiež dokázané, že špargľa stimuluje krvotvorbu, podporuje trávenie a je skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorú by mali z potravy prijímať tehotné ženy.
O tom, ako si nakupovať špargľu, či zelenú alebo bielu a ako ju spracovať sa dočítate v našom článku Špargľa – tipy, ako ju kupovať a pripravovať.

 

Špargľová polievka – RECEPT

Táto krémová špargľová polievka je plná vitamínov, zvládne ju aj menej skúsená gazdinka a výsledok naozaj stojí za vyskúšanie. Jej príprava vám zaberie trochu času, samotné spracovanie surovín možno štvrť hodinku, varenie ďalších 25 minút a je hotovo 🙂

SUROVINY

špargľová polievka recept

  • 15 kusov zelenej špargle
  • 2-3 zemiaky
  • 1 petržlen
  • tretinu pórku
  • 2 hrste mrazeného hrášku
  • čerstvá pažítka
  • asi 3 lyžice masla
  • med
  • petržlen
  • cesnak alebo medvedí cesnak
  • drvená rasca

 

POSTUP

recept postupNajskôr si pripravte špargľu, zemiaky a petržlen: zelenú špargľu nemusíte šúpať (na rozdiel od bielej, ktorú treba ošúpať), ale my sme aj tak ošúpali, aby bola jemná, bez špargľových vlákien. Odrežte konce, ktoré sú drevnatejšie (cca 1 až 2 cm). Nakrájajte 2 až 3 zemiaky na kocky a petržlen.

recept postupTeraz odkrojte za 2 lyžice masla, dajte do hrnca a opražte nakrájaný pór s rascou. Stačí do minútky, aby chytili farbu a nespiekli sa. Potom pridajte strúčik cesnaku, alebo ešte lepšie – keďže doznieva ešte obdobie medvedieho cesnaku – tak pár nasekaných listov medvedieho cesnaku. Prihoďte pažítku a mierne orestujte – pozor, cesnak sa vie rýchlo pripáliť, takže len krátko.

recept postupDo hrnca vložte už vopred nakrájanú špargľu, zemiaky a petržlen. Pridajte mrazený hrášok a premiešajte.

recept postupNásledne zalejte horúcou vodou z kanvice (necelé dva litre) a varte asi 20 až 25 minút, aby zelenina dobre zmäkla. Vyberte z polievky vrchné časti špargle a zvyšok vymixujte tyčovým mixérom priamo v hrnci. Vznikne vám nádherne zelená krémová zmes.

recept postupPolievku napokon dochuťte kúskom masla, lyžičkou citrónovej šťavy, pridáte dve lyžičky soli a 2 lyžičky medu. Vložte späť vršky špargle.
Dobrú chuť.

Foto: LepšíDeň.sk a Unsplash.com


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.