Existuje množstvo dôvodov, prečo jesť špargľu a prečo je taká zdravá. Ale keď sa chutne pripraví, nepotrebujete žiadne dodatočné argumenty, ktoré by vás presvedčili 🙂 Máme pre vás celkom jednoduchý recept, ktorý však zachutí vám, i vaším deťom. Táto špargľová polievka vám dodá veľa výživných látok, vitamínov a ešte aj zasýti. Náš recept vystačí asi na dva litre a okrem špargle potrebujete len základné suroviny, ktoré máte pravdepodobne aj teraz doma.
Mimochodom, špargľa má úžasne pozitívny vplyv na náš organizmus, tak to využite práve v jej období: od apríla až do júna.
Špargľa znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. Tiež prečisťuje telo, obsahuje vitamín E, ktorý posilňuje imunitu a udržiava zdravé cievy a silné srdce.
Je tiež dokázané, že špargľa stimuluje krvotvorbu, podporuje trávenie a je skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorú by mali z potravy prijímať tehotné ženy.
O tom, ako si nakupovať špargľu, či zelenú alebo bielu a ako ju spracovať sa dočítate v našom článku Špargľa – tipy, ako ju kupovať a pripravovať.
Špargľová polievka – RECEPT
Táto krémová špargľová polievka je plná vitamínov, zvládne ju aj menej skúsená gazdinka a výsledok naozaj stojí za vyskúšanie. Jej príprava vám zaberie trochu času, samotné spracovanie surovín možno štvrť hodinku, varenie ďalších 25 minút a je hotovo 🙂
SUROVINY
- 15 kusov zelenej špargle
- 2-3 zemiaky
- 1 petržlen
- tretinu pórku
- 2 hrste mrazeného hrášku
- čerstvá pažítka
- asi 3 lyžice masla
- med
- petržlen
- cesnak alebo medvedí cesnak
- drvená rasca
POSTUP
Najskôr si pripravte špargľu, zemiaky a petržlen: zelenú špargľu nemusíte šúpať (na rozdiel od bielej, ktorú treba ošúpať), ale my sme aj tak ošúpali, aby bola jemná, bez špargľových vlákien. Odrežte konce, ktoré sú drevnatejšie (cca 1 až 2 cm). Nakrájajte 2 až 3 zemiaky na kocky a petržlen.
Teraz odkrojte za 2 lyžice masla, dajte do hrnca a opražte nakrájaný pór s rascou. Stačí do minútky, aby chytili farbu a nespiekli sa. Potom pridajte strúčik cesnaku, alebo ešte lepšie – keďže doznieva ešte obdobie medvedieho cesnaku – tak pár nasekaných listov medvedieho cesnaku. Prihoďte pažítku a mierne orestujte – pozor, cesnak sa vie rýchlo pripáliť, takže len krátko.
Do hrnca vložte už vopred nakrájanú špargľu, zemiaky a petržlen. Pridajte mrazený hrášok a premiešajte.
Následne zalejte horúcou vodou z kanvice (necelé dva litre) a varte asi 20 až 25 minút, aby zelenina dobre zmäkla. Vyberte z polievky vrchné časti špargle a zvyšok vymixujte tyčovým mixérom priamo v hrnci. Vznikne vám nádherne zelená krémová zmes.
Polievku napokon dochuťte kúskom masla, lyžičkou citrónovej šťavy, pridáte dve lyžičky soli a 2 lyžičky medu. Vložte späť vršky špargle.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk a Unsplash.com