Sviečková na smotane. Tradičný recept, ktorý budete milovať

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sviečková na smotane. Kto by nepoznal tento klasický český recept, ktorý sa v mnohých rodinách dedí z generácie na generáciu. Ohľadom názvu, použitého druhu mäsa a ďalších ingrediencií prebiehajú neustále spory. Pravda je však zrejme niekde uprostred. Hovädzia sviečková totiž patrí medzi najdrahšie druhy mäsa, no nie je úplne vhodná na dlhé dusenie – to vám potvrdí každý kuchár.

Verte, že naozaj neexistuje jeden jediný pravý, a teda správny recept. Recepty na sviečkovú sa líšia v závislosti od krajov i jednotlivých domácností. Všeobecne však ide o omáčku na báze koreňovej zeleniny a smotany, ktorá chutí sladkokyslo. Existuje skutočne veľké množstvo rôznych variácií receptov – skúste vyskúšať ten náš. Bez „povinného“ odležania mäsa a bez zdĺhavého pečenia v rúre. Pretože čo je pri sviečkovej dôležité, to sú práve jej základy: koreňová zelenina, kus pekného hovädzieho mäsa a dobrý knedlík.

Vedeli ste?
Majstrovstvá sveta vo varení sviečkovej prebiehajú každoročne na zámku Červený Hrádek u Jirkova v susednej Českej republike už od roku 1995. Posledné majstrovstvá sa uskutočnili v roku 2018, kedy zvíťazil najmladší účastník súťaže – žiak šiestej triedy základnej školy. Kvôli pandémii boli ďalšie ročníky, vrátane tohtoročného, zrušené.

 

Sviečková na smotane – RECEPT

mäso na sviečkovúPripravte si spolu s nami známy tradičný recept na šťavnaté hovädzie mäso prešpikované slaninou a udusené na zeleninovom základe. Mäsko je chutné, mäkké a šťavnaté. Krémová omáčka má jemnú a zároveň výraznú chuť použitých surovín.

SUROVINY

  • 800 g hovädzieho mäsa
  • tuk na opečenie mäsa
  • 50 g údenej slaniny bez kože
  • mix koreňovej zeleniny: mrkva, zeler a petržlen (cca 250g)
  • 1 ks očistenej cibule
  • 40 ml citrónovej šťavy
  • 10 g kryštálového cukru
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1,0 dcl kyslej smotany
  • 30 g čerstvého masla
  • 0,5 dcl bieleho vína
  • koreniny: celé nové a čierne korenie, bobkový list, tymian
  • 8 dcl vody alebo vývaru
  • soľ podľa chuti

POSTUP:

recept postupMäso na prípravu tohto pokrmu by malo byť mladé (najlepšie z mladého býka) a dobre odležané. Môžeme použiť mäso predné (falošná sviečková, pliecko) alebo zadné (roštenka, stehno, sviečková).

recept postupOčistené umyté a osušené mäso odblaníme. Potom ho prešpikujeme slaninou, pokrájanou na hrubšie rezance. Mäso osolíme a rovnomerne zo všetkých strán opečieme na rozohriatom tuku (rastlinný olej alebo bravčová masť).

recept postupCibuľu nakrájame na drobné kúsky. Umytú, očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na tenké kolieska, zeler na malé kocky. Kto chce, môže zeleninu aj nastrúhať na slzičkovom strúhadle.

koreňová zelenina na sviečkovú

recept postupNa tuku po opekaní opražíme cibuľu a koreňovú zeleninu. Pridáme opečené mäso a koreniny, podlejeme vodou alebo vývarom a za občasného podlievania udusíme do mäkka. Prácu nám uľahčí a predovšetkým urýchli použitie tlakového hrnca.

recept postupMäkké mäso vyberieme a pokrájame na asi centimetrové plátky. Šťavu precedíme, vyberieme bobkový list a koreniny. Zeleninu môžeme prepasírovať do šťavy, alebo rozmixovať spolu so šťavou do konzistencie, ktorá nám vyhovuje.

mäso na sviečkovú recept

recept postupOmáčku zjemníme mliekom, v ktorom sme rozmiešali kyslú smotanu. Hotovú omáčku dochutíme bielym vínom, citrónovou šťavou a soľou. Nakoniec po odstavení zamiešame čerstvé studené maslo, ktoré omáčku krásne zjemní.
Ako prílohu podávame knedle – či už parené, žemľové alebo aj zemiakové.

domáca knedľa 6 receptovVyskúšajte
Domáca knedľa – 6 receptov

 

Ako servírovať „Sviečkovú“?

Mala by sa podávať na nahriatom tanieri, plátok mäsa preliaty horúcou zlatohnedou omáčkou, k tomu 4 – 5 kusov knedlíka. Na mäso sa môže položiť plátok citróna, k tomu brusnice a môže byť aj trocha vyšľahanej smotany.

Na záver ešte jedna zaujímavosť. Známy historik Zigmund Winter vo svojich štúdiách uvádza, že názov sviečková vlastne znamená večera. Stredovekí mäsiarski tovariši pracovali v lete i v zime často až do zotmenia, preto dostávali svoj večerný podiel jedla až pri sviečkach, keď im skončila dlhá pracovná doba. Údajne sa tak nazývalo každé večerné jedlo, ktoré sa podávalo pri zapálenej sviečke, aby bolo kvôli zotmeniu na jedlo dobre vidieť.

sviečková na smotane recept

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.