Máte chuť na niečo lahodné, vhodné aj na sviatočné príležitosti alebo len tak počas víkendu? Pripravte si bravčovú panenku v slaninovom kabátiku so širokými rezancami tagliatelle a to celé vo výbornej krémovej omáčke.
Potrebujete len pár základných, kvalitných surovín. Súhra chutí vás presvedčí, že mäso v kombinácii s cestovinami je veľmi dobrý nápad. Vyskúšajte náš recept.
Recept na tagliatelle s panenkou
A propos, tagliatelle sú talianske cestoviny, široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a natáčajú sa na vidličku. Pre tento druh cestovín platia určité pravidlá – výborne sa hodia s mäsom, či už kuracím, ale aj s lososom. A možno k nim pridávať hubovú, paradajkovú omáčku, alebo omáčku z morských plodov. Určite ich vyskúšajte s bravčovou panenkou v šampiňónovej omáčke.
SUROVINY
- 0,5 kg bravčová panenka vcelku
- 250 g šampiňónov
- cestoviny tagliatelle
- 10 plátkov oravskej alebo inej hrubej slaninky
- 1 cuketa
- soľ
- čierne korenie
- maslo
- 1 malý téglik smotany na šľahanie
- 1 jarná cibuľka
- 3 ČL hrubozrnnej horčice
POSTUP
Bravčovú panenku umyjeme a osušíme. Potom ju osolíme po celom povrchu, jemne okoreníme mletým čiernym korením a rozrežeme na dve polovice. Každú z polovíc obalíme do plátkov slaninky. Na panvici rozohrejeme olej a panenku sprudka z každej strany opečieme. Netreba opekať dlho, ide nám len o to, aby sa mäso zatiahlo.
Mäso vyberieme z panvice a odložíme nabok. Panvicu s výpekom odstavíme, ale neumývame, ešte sa nám zíde.
Opečené mäso ihneď presunieme na suchý, nevymastený plech a pečieme pri 140 stupňoch Celzia približne 20 minút. Slaninka je mastná a pustí šťavu, takže sa nemusíme báť, že by sa mäso pripieklo. Tomuto mäsku skutočne netreba veľa, ak by sme to prehnali, mäso by stratilo svoju typicky ružovú farbu v strede a šťavnatosť.
V panvici, kde nám ostal výpek po mäsku, si pripravíme aj omáčku. Jednu jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. Šampiňóny umyjeme a nakrájame na plátky. Do ešte teplého výpeku vložíme kúsok masla a orestujeme nakrájanú cibuľku. Opekáme do sklovita. Pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme tri čajové lyžičky hrubozrnnej horčice. Krátko orestujeme a podlejeme troškou horúcej vody. Dusíme cca 15 min.
Ak sú už šampiňóny mäkké, pridáme 1 celú smotanu na šľahanie, obsah panvice trošku poprášime hladkou múkou na zahustenie, zamiešame a necháme prejsť varom. Odstavíme z ohňa.
Príprava tagliatelle je veľmi jednoduchá. Uvaríme ich v osolenej vode al dente. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cuketu, ktorú sme si predtým nastrúhali na hrubom strúhadle a osolíme. Cuketu stačí restovať pár minút, inak by sme z nej mali blato. Hotovú cuketu zmiešame v hrnci s cestovinami, ktoré sme si predtým ocedili od vody.
Ako posledný krok sa pohráme so servírovaním, ktoré bude tiež jednoduché, ale efektné. Kto sa chce blysnúť pred návštevou, nahreje si vopred tanier. Naberačkou naložíme na tanier porciu cestovín. Zalejeme primeraným množstvom omáčky. Navrch umiestnime plátky bravčovej panenky.
Dobrú chuť!