Zdravé tofu. 3 RECEPTY na ľahké a expresne rýchle jedlá

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tofu je zdravšie ako klasický syr, má menej tukov, len ho treba jesť opatrnejšie. Obyvatelia Ázie patria medzi najdlhšie žijúcich ľudí a takisto ich najmenej trápi rakovina a kardiovaskulárne ochorenia. Často sa vraví, že práve tofu a sója k tomu prispievajú. Faktom je, že už dvetisíc rokov pred našim letopočtom patrila sója medzi päť posvätných čínskych plodín. Mnoho odborníkov na zdravú výživu pripúšťa, že pravidelná konzumácia sóje môže ovplyvniť zdravie a dosiahnutý vek ľudí po celom svete.
Existuje mnoho dôvodov, prečo a ako by ste zdravé tofu mali zaradiť do svojho jedálnička. Máme pre vás 3 jednoduché spôsoby, ako pripraviť z tofu jedlá vhodné na raňajky, obed aj večeru:

  • raňajky: nátierku z tofu
  • obed: tofu kocky na čínsky spôsob
  • večera: grilované zeleninové špízy z tofu
Syr tofu
Tofu pochádza z Číny a aj v súčasnosti sa používa predovšetkým v ázijskej kuchyni. Jeho výroba je veľmi podobná výrobe syra, základnou surovinou je však v tomto prípade sójová tekutina. Tá sa získava zo sójových bôbov a následne sa vyzráža syridlami. Práve kvôli svojmu rastlinnému pôvodu je tofu obľúbené medzi vegetariánmi a často sa používa práve ako náhrada mäsa.
Prečítajte si náš článok Sója – je zdravá alebo nie?

 

Zdravé tofu

Tofu obsahuje vysoký podiel bielkovín, množstvo vlákniny, železa, horčíka a ďalších minerálov a vitamínov. Naopak, má len minimum tukov, neobsahuje nasýtené mastné kyseliny ani cholesterol. Vďaka svojim vlastnostiam je preto vhodné aj pri diétach. Okrem toho sú dokázané aj jeho pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy, zlepšuje tiež koncentráciu a pamäť.
Vďaka vysokému obsahu izoflavónov sa v súvislosti s tofu skloňujú aj účinky ako posilnenie kostí, zvýšená elasticita pokožky či zmiernenie symptómov menopauzy.

O pravdivosti týchto výhod sa vedú mnohé polemiky a neustále prebiehajú aj ďalšie výskumy, ktoré sa snažia upresniť konkrétne účinky. Pravdou však zostáva, že vďaka svojmu zloženiu jednoznačne patrí medzi veľmi zdravé suroviny. A ak viete ako ho správne pripraviť, vie byť aj veľmi chutné. Jeho spracovanie navyše zaberie len minimum vášho času. Ak hľadáte niečo naozaj rýchle a jednoduché, tofu je výborná alternatíva.

zdravé tofu

 

3 jednoduché jedlá z tofu

Málokto vie, že existuje aj mäkké tofu, ktoré je vhodné na výrobu omáčok alebo dezertov. Rozšírenejšie pevné tofu nájdeme v obchodoch v rôznych príchutiach alebo ako klasické naturálne či údené. Samotné tofu síce nemá výraznú chuť, jeho výhodou však je, že dokáže intenzívne nasať chute ostatných surovín. Najčastejšie sa používa v kombinácii so zeleninou či ryžou. Jeho využitie je však, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, naozaj široké.

1. Vynikajúca raňajková nátierka

zdravé tofu - recept na nátierku

Suroviny:

  • Tofu
  • Kyslá uhorka
  • Cesnak
  • Syrokrém
  • Horčica
  • Čierne korenie

POSTUP

recept postupTofu najemno nastrúhajte. Pridajte aj dve stredne veľké nastrúhane kyslé uhorky a jeden strúčik cesnaku. Primiešajte horčicu a syrokrém, dochuťte čiernou soľou. Podávajte s hriankami, vrch môžete dozdobiť nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou.

 

2. Tofu kocky na čínsky spôsob – rýchly a výdatný obed

zdravé tofu - a la čínske kocky na obed

Suroviny:

  • tofu
  • šampiňóny
  • brokolica
  • jarná cibuľka
  • sójová omáčka
  • med
  • sézamové semiačka
  • solamyl
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletý zázvor

POSTUP

recept postupTofu nakrájajte na kocky a ochuťte soľou, čiernym korením a troškou mletého zázvoru. Pridajte čajovú lyžičku medu, pokvapkajte sójovou omáčkou a posypte sezamovými semiačkami. Takto pripravené nechajte chvíľu odstáť.

recept postupVo woku alebo hlbšej panvici na olivovom oleji opražte nakrájanú jarnú cibuľku, pridajte aj brokolicu nakrájanú na ružičky. Použiť môžete napríklad aj mrkvu nakrájanú na tenké rezance, cuketu, papriku alebo inú zeleninu.

recept postupPo chvíli pridajte aj nakrájané šampiňóny.
Ako posledné pridajte predpripravené tofu a všetko spolu opražte. Zelenina by mala zostať chrumkavá, preto ju dôležité ju len rýchlo a prudko ošmahnúť.

recept postupKeď je zmes hotová, posypte ju lyžicou solamylu a poriadne premiešajte. Pridajte trochu vody a niekoľko lyžíc sójovej omáčky. Jedlo by nemalo v omáčke plávať, len ho „obaliť“, s vodou preto opatrne.
Servírujte s ryžou, posypané zvyškom jarnej cibuľky a sezamovými semiačkami.

 

3. Grilované zeleninové špízy s tofu – ľahká letná večera

zdravé tofu - grilované tofu na večeru

Suroviny:

  • tofu
  • cherry paradajky
  • cuketa
  • šampiňóny
  • jarná cibuľka
  • slanina
  • cesnak
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP

recept postupTofu nakrájajte na kocky.
Nakrájajte a pripravte si aj všetky ostatné ingrediencie. Väčšie cherry paradajky a šampiňóny rozkrojte na polovicu, menšie nechajte celé. Nakrájajte taktiež cuketu a jarnú cibuľku. Použiť môžete aj akúkoľvek inú zeleninu vhodnú na grilovanie.

recept postupSkúste pridať aj slaninu, ktorú si nakrájate taktiež na kocky – pridá výbornú chuť a spokojní budú aj mäsožravci.
Pripravené suroviny napichajte na špajdle. Hotové špízy osoľte a posypte čiernym korením.

recept postupPripravte si zmes z olivového oleja, pretlačeného cesnaku a nasekanej petržlenovej vňate. Špízy potrite touto zmesou a ugrilujte.
Podávajte napríklad s cesnakovo-jogurtovým dipom alebo inou omáčkou.
Dobrú chuť!


Zdielať

About Author

Katarina Markovicova

Vyštudovala som mediálnu komunikáciu a momentálne pracujem v oblasti marketingu na strane klienta. Vo voľnom čase som zberateľkou cestovateľských zážitkov. Zaujímajú ma nové trendy z oblastí krásy a módy, ale dobre sa cítim aj v kuchyni pri varení či pečení - a z toho vyplývajú aj témy, o ktorých rada píšem.

Komentáre sú uzavreté.