Tofu je zdravšie ako klasický syr, má menej tukov, len ho treba jesť opatrnejšie. Obyvatelia Ázie patria medzi najdlhšie žijúcich ľudí a takisto ich najmenej trápi rakovina a kardiovaskulárne ochorenia. Často sa vraví, že práve tofu a sója k tomu prispievajú. Faktom je, že už dvetisíc rokov pred našim letopočtom patrila sója medzi päť posvätných čínskych plodín. Mnoho odborníkov na zdravú výživu pripúšťa, že pravidelná konzumácia sóje môže ovplyvniť zdravie a dosiahnutý vek ľudí po celom svete.
Existuje mnoho dôvodov, prečo a ako by ste zdravé tofu mali zaradiť do svojho jedálnička. Máme pre vás 3 jednoduché spôsoby, ako pripraviť z tofu jedlá vhodné na raňajky, obed aj večeru:
- raňajky: nátierku z tofu
- obed: tofu kocky na čínsky spôsob
- večera: grilované zeleninové špízy z tofu
Prečítajte si náš článok Sója – je zdravá alebo nie?
Zdravé tofu
Tofu obsahuje vysoký podiel bielkovín, množstvo vlákniny, železa, horčíka a ďalších minerálov a vitamínov. Naopak, má len minimum tukov, neobsahuje nasýtené mastné kyseliny ani cholesterol. Vďaka svojim vlastnostiam je preto vhodné aj pri diétach. Okrem toho sú dokázané aj jeho pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy, zlepšuje tiež koncentráciu a pamäť.
Vďaka vysokému obsahu izoflavónov sa v súvislosti s tofu skloňujú aj účinky ako posilnenie kostí, zvýšená elasticita pokožky či zmiernenie symptómov menopauzy.
O pravdivosti týchto výhod sa vedú mnohé polemiky a neustále prebiehajú aj ďalšie výskumy, ktoré sa snažia upresniť konkrétne účinky. Pravdou však zostáva, že vďaka svojmu zloženiu jednoznačne patrí medzi veľmi zdravé suroviny. A ak viete ako ho správne pripraviť, vie byť aj veľmi chutné. Jeho spracovanie navyše zaberie len minimum vášho času. Ak hľadáte niečo naozaj rýchle a jednoduché, tofu je výborná alternatíva.
3 jednoduché jedlá z tofu
Málokto vie, že existuje aj mäkké tofu, ktoré je vhodné na výrobu omáčok alebo dezertov. Rozšírenejšie pevné tofu nájdeme v obchodoch v rôznych príchutiach alebo ako klasické naturálne či údené. Samotné tofu síce nemá výraznú chuť, jeho výhodou však je, že dokáže intenzívne nasať chute ostatných surovín. Najčastejšie sa používa v kombinácii so zeleninou či ryžou. Jeho využitie je však, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, naozaj široké.
1. Vynikajúca raňajková nátierka
Suroviny:
- Tofu
- Kyslá uhorka
- Cesnak
- Syrokrém
- Horčica
- Čierne korenie
POSTUP
Tofu najemno nastrúhajte. Pridajte aj dve stredne veľké nastrúhane kyslé uhorky a jeden strúčik cesnaku. Primiešajte horčicu a syrokrém, dochuťte čiernou soľou. Podávajte s hriankami, vrch môžete dozdobiť nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou.
2. Tofu kocky na čínsky spôsob – rýchly a výdatný obed
Suroviny:
- tofu
- šampiňóny
- brokolica
- jarná cibuľka
- sójová omáčka
- med
- sézamové semiačka
- solamyl
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- mletý zázvor
POSTUP
Tofu nakrájajte na kocky a ochuťte soľou, čiernym korením a troškou mletého zázvoru. Pridajte čajovú lyžičku medu, pokvapkajte sójovou omáčkou a posypte sezamovými semiačkami. Takto pripravené nechajte chvíľu odstáť.
Vo woku alebo hlbšej panvici na olivovom oleji opražte nakrájanú jarnú cibuľku, pridajte aj brokolicu nakrájanú na ružičky. Použiť môžete napríklad aj mrkvu nakrájanú na tenké rezance, cuketu, papriku alebo inú zeleninu.
Po chvíli pridajte aj nakrájané šampiňóny.
Ako posledné pridajte predpripravené tofu a všetko spolu opražte. Zelenina by mala zostať chrumkavá, preto ju dôležité ju len rýchlo a prudko ošmahnúť.
Keď je zmes hotová, posypte ju lyžicou solamylu a poriadne premiešajte. Pridajte trochu vody a niekoľko lyžíc sójovej omáčky. Jedlo by nemalo v omáčke plávať, len ho „obaliť“, s vodou preto opatrne.
Servírujte s ryžou, posypané zvyškom jarnej cibuľky a sezamovými semiačkami.
3. Grilované zeleninové špízy s tofu – ľahká letná večera
Suroviny:
- tofu
- cherry paradajky
- cuketa
- šampiňóny
- jarná cibuľka
- slanina
- cesnak
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
POSTUP
Tofu nakrájajte na kocky.
Nakrájajte a pripravte si aj všetky ostatné ingrediencie. Väčšie cherry paradajky a šampiňóny rozkrojte na polovicu, menšie nechajte celé. Nakrájajte taktiež cuketu a jarnú cibuľku. Použiť môžete aj akúkoľvek inú zeleninu vhodnú na grilovanie.
Skúste pridať aj slaninu, ktorú si nakrájate taktiež na kocky – pridá výbornú chuť a spokojní budú aj mäsožravci.
Pripravené suroviny napichajte na špajdle. Hotové špízy osoľte a posypte čiernym korením.
Pripravte si zmes z olivového oleja, pretlačeného cesnaku a nasekanej petržlenovej vňate. Špízy potrite touto zmesou a ugrilujte.
Podávajte napríklad s cesnakovo-jogurtovým dipom alebo inou omáčkou.
Dobrú chuť!