Torta Vtáčie mlieko. Neodolateľná a ľahká ako obláčik | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skúste si s nami pripraviť jednoduchú, no pritom veľmi chutnú tortičku, ktorá je sladká a lahodná, jemná a nadýchaná ako obláčik. Torta Vtáčie mlieko stojí za to…a ak ste doteraz poznali len klasické vtáčie mlieko – spomienku na detstvo v podobe plávajúcej snehovej pusinky na creme anglaise, vanilkovom pudingu – tak toto vás úplne dostane.  Mnohým z nás sa v mysli vybavia nezabudnuteľné chvíle u starej mamy, ktorá neraz  s láskou chystala takýto sladký a lahodný pokrm, však? 🙂

 

Vtáčie mlieko – odkiaľ sa vzalo?

vtáčie mlieko Priekopníkmi „vtáčieho mlieka“ boli Poliaci. A práve v Poľsku, v továrni E. Wedel, vyrobili v roku 1936 túto sladkosť . Náplň svojím zložením pripomínala marshmallow.

V stredovekých príbehoch sa traduje, že jedna krásna a spanilá deva poslala svojho nešťastného priateľa hľadať vtáčie mlieko. Dala mu teda nesplniteľnú úlohu, s cieľom zbaviť sa neželaného nápadníka, keďže v prírode sa vtáčie mlieko nevyskytuje.

Starovekí Gréci zas verili, že rajské vtáky kŕmia svoje mláďatá mliekom. Ak niekto čo len raz ochutná túto pochúťku, stane sa neporaziteľným, silným a zdravým a udrží si mladosť a krásu dlhé roky. A to je dosť dôvodov na to, aby ste sa rozhodli náš skvelý recept vyskúšať 🙂

Zaujímavosť
Ornitológovia napodiv dokázali, že vtáčie mlieko predsa len existuje, i keď nie u všetkých druhov vtákov. Majú ho napríklad holuby, stehlíky, tučniaky i plameniaky. Nepodobná sa na obvyklé mlieko, ale jeho účel je rovnaký – približne mesiac ním kŕmiť svoje mláďatká.

 

RECEPT na tortu Vtáčie mlieko

recept na tortu vtáčie mliekoTorta Vtáčie mlieko je chuťovo trošku odlišná. Skladá sa z troch vrstiev: krehký a jemný biskvit, nadýchané snehové suflé a lahodná čokoládová poleva.
Tak poďme na to!

SUROVINY

Korpus

  • 4 žĺtky
  • 70g kryštálového cukru
  • 70g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • 100g preosiatej polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku

Suflé

  • 4 bielky
  • 100g zmäknutého masla
  • 50g Salka (alebo iného zahusteného sladeného mlieka)

Sirup:

  • 270g kryštálového cukru
  • 100ml vody
  • 7g prírodného stužovacieho prášku agar-agar (nezamieňať za želatínu!)

Ganache

  • 70g čokolády na varenie
  • 70ml šľahačkovej smotany (33%)
Vysvetlenie pojmov
Suflé – fr. Soufflé – v našom prípade je to výraz pre ľahký, nadýchaný krém.
Ganache – francúzska čokoládová poleva.
Agar-agar – vegetariánska náhrada želatíny, vyrobená z červených morských rias. Nemá výraznú chuť a je bez farby a zápachu. Obsahuje mnoho telu prospešných minerálov. Zakúpite ju v hypermarketoch alebo v predajniach zdravej výživy. Používa sa na dezerty, ale aj zeleninové aspiky.

recept na tortu vtáčie mlieko

 

POSTUP

recept postupNajprv si pripravíme korpus. Oddelíme bielky od žĺtkov. Maslo s cukrom miešame mixérom, kým nebude masa biela a našľahaná. Do zmesi po jednom pridávame žĺtky, zakaždým mixujeme približne minútu. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Premiešavame ručne, pomocou cukrárskej špachtle.

recept postupCesto prenesieme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Rozotrieme ho do tvaru kruhu (môžeme si ho vopred predkresliť). Priemer musí byť o niečo väčší ako forma, ktorú použijeme na prípravu torty, pričom naša forma by mala mať priemer približne 20 cm.
Korpus dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme približne 12 minút. Po okrajoch musí byť cesto zľahka doružova prepečené, v strede zas svetlé a pružné. Mierne vychladnuté cesto vykrojíme pomocou tortovej formy do tvaru kruhu. Necháme vychladnúť. Veľmi dôležité je cesto príliš neprepiecť, pretože by potom bolo tvrdé a drobivé.

recept postupFormu uložíme na servírovací tanier. Boky formy vyložíme pásmi papiera na pečenie, alebo pásmi vyrobenými z kancelárskeho PVC obalu (náš tip). Vychladnutý korpus uložíme na dno formy.

torta vtáčie mlieko postup

 

Krém, sirup a čokoládová poleva

recept postupNasleduje príprava suflé. Mäkké maslo izbovej teploty miešame mixérom, kým nebude biele a našľahané. Mixujeme na vysokých otáčkach približne 5 minút. Ďalej pokračujeme v mixovaní, pričom tenkým prúdom pridávame zahustené sladené mlieko. Takto pripravený krém dáme nabok a pristúpime k výrobe sirupu. Cukor, vodu a agar-agar dáme do nádoby, ktorú premiestnime na sporák. Na strednom ohni za stáleho miešania čakáme, kým sirup nezačne vrieť. Varíme do teploty cca 110 stupňov Celzia.

recept postupPripravíme si sneh zo štyroch bielkov a štipky soli. Mixujeme najprv na nízkych, postupne na vyšších otáčkach. Horúci sirup za stáleho miešania mixérom pomaličky prilievame do pripraveného tuhého snehu. Vzniknutá masa musí byť hustá, lesklá a dobre držať tvar. Maslový krém po lyžiciach tiež zapracujeme do snehovej masy. Môžeme to urobiť ručne, alebo tiež za pomoci mixéra, no už na nízkych obrátkach. Naša masa trocha zredne, ale nemajte obavy, je to takto v poriadku.
Ďalej pokračujeme pomerne rýchlo, pretože agar začne želírovať. Celú masu vylejeme na pripravený upečený biskvit a povrch zarovnáme. Tortu dáme do chladničky, aby dobre zatuhla.

vtáčie mlieko torta postup

recept postupMedzitým si pripravíme ganache. Do misky dáme nalámané kúsky čokolády a zalejeme šľahačkou. Roztopíme buď vo vodnom kúpeli, alebo opatrne v mikrovlnnej rúre. Hotovú zmes dobre premiešame a zľahka ochladíme.
Keď naše suflé vychladlo a dobre drží tvar, vylejeme na neho vlažný ganache. Rovnomerne rozotrieme po povrchu torty. Hotovú tortu dáme opäť do chladničky, aby poleva zatuhla. Potom odstránime formu, papier na pečenie (alebo PVC fóliu) a servírujeme. Tortu môžeme aj ozdobiť, napríklad obľúbeným ovocím.
Dobrú chuť!

vtáčie mlieko torta

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.