Už ste niekedy ochutnali trnky? Sú malé, vedia doslova obsypať kríky a hoci sú trošku kyslé a trpké, ukrývajú v sebe neuveriteľne veľa vitamínov. Je to zdravá jesenná bomba, ktorá vás pripraví na jeseň 🙂
Pozrime sa na to, aké prospešné látky trnky obsahujú a v čom nám môžu pomôcť. Ako ich spracovať a čo si z nich môžete pripraviť? Máme pre vás recept na trnkový lekvár, čaj, masť z trniek aj likér.
Trnky – trpké, no zdravé
My máme pár svojich obľúbených miest, kde trnky rastú…no na tie na hlavnej fotke vyššie sme narazili náhodou pri stúpaní na Spišský hrad. A samozrejme sme si ich odniesli plné vrecúška.
Trnka obsahuje najmä vitamíny A, B, C a E, potom flavonoidy, triesloviny a z minerálnych látok napríklad meď, draslík, železo, fosfor, horčík, či zinok. Ako tvrdíme – jesenná bomba plná zdravia.
Trnky výborne detoxikujú organizmus, podporujú metabolizmus, prečisťujú obličky a prospievajú zdraviu. Tiež podporujú vykašliavanie, znižujú zápaly hrdla a chránia pred vznikom rakoviny.
Napríklad Sebastian Kneipp, autor známej Kneippovej terapie, považoval trnky za najúčinnejšie prírodné preháňadlo.
- trnky tiež čistia krv
- normalizujú hladinu cukru v krvi
- posilňujú imunitu, sú prírodnou lekárničkou
- prospievajú zdraviu pokožky
- odstraňujú žalúdočné kŕče, hnačku a plynatosť
- urýchľujú uzdravenie po chrípke a prechladnutí
- potláčajú zápaly v ústnej dutine
Zber, skladovanie a spracovanie
Trnky zbierame od septembra až do novembra. Majú naozaj trpkú chuť, ale keď prejdú prvými mrazmi, sú oveľa chutnejšie a menej trpké. Takže vyhliadnite si tie, ktoré už „pobozkal“ mráz, vezmite si rukavice a trhajte.
Robia sa potom z nich marmelády, likéry, či šťavy. Tiež sirupy, kompóty, ale aj víno.
Trnky môžete kúpiť na trhoviskách ale radšej si ich nazbierajte v prírode. Následne ich sušte podobne ako šípky – dobre ich rozložte, aby sa nezaparili. Na sušenie zbierajte trnky pred mrazmi.
Čaj z trniek
Umyte si dve lyžice čerstvých trniek a vložte do kastrólika. Zalejte 2 dcl vody a priveďte k varu. Potom varte ešte asi 5 minút, napokon preceďte a oslaďte medom.
Takýto čaj má liečivé účinky nielen na hrdlo (ak ho máte zapálené, pobolieva vás), ale tiež prospieva pri žalúdočných ťažkostiach, zmierňuje nadúvanie a zápchu.
Prečítajte si tiež
Sezóna šípok. Zber, správne sušenie a spracovanie. 7 receptov.
Likér z trniek
Do veľkého skleneného pohára vložte 1 kg trniek a zalejte litrom bieleho alkoholu. Potom pridajte ¾ kila cukru. Prikryte a nechajte lúhovať asi 6 týždňov. Napokon preceďte cez gázu a uskladnite v uzatvárateľných fľašiach. Likér je hotový.
Trnkový lekvár
Dajte do hrnca 1 kg trniek a zalejte ich ¼ litrom vody. Priveďte k varu a za stáleho miešania ich rozvarte. Následne ich prepasírujte cez sitko a pokračujte vo varení. Do tejto zmesi už pridajte 750 gramov cukru. Miešajte a varte až do zhustnutia.
Napokon lekvárom naplňte zaváracie poháre, dobre ich zatvorte a obráťte hore dnom. Trnkový lekvár je vynikajúci na vianočku, lievance, palacinky, ale aj na koláče.
Foto: LepšíDeň.sk