Vianočné bobaľky s makom. Tradičný a jednoduchý recept

LinkedIn

Poznáte bobaľky? Pre mnohých tradičné vianočné jedlo, srdcovka a niečo, čo nesmie chýbať na štedrovečernom stole. Čaro Vianoc okrem iného spočíva v tom, že ich každý oslavuje po svojom. Nech zaklopete na ktorékoľvek dvere, každá rodina má vlastné zvyklosti a tradície. Niekto varí kapustnicu s hubami, niekto zase so slivkami a iní si doprajú hríbovicu. Niekto má rád kapra, iní si zase štedrovečerný stôl nedokážu predstaviť bez zemiakového šalátu a rezňov.

Jednou z dobrôt, ktorú nájdete na Vianoce v mnohých domácnostiach, sú bobaľky. Inak tiež nazývané opekance. Ich príprava nie je komplikovaná a jednoduchý pokrm zaručene zachutí najmä milovníkom maku. Pripravte si ich aj na tieto Vianoce podľa nášho receptu.

 

Recept na vianočné bobaľky

vianočné bobaľkyA propos, okrem názvov bobaľky/bobáľky, či opekance sa im zvykne hovoriť aj pupáky, pupáčiky…ale stále je to tá istá vianočná lahôdka, ktorú tak milujeme. Cesto nie je zložité pripraviť a hotové viete uskladniť aj na niekoľko dní. A potom len chrumkať, alebo preliať makom s medom.
Tradične sa teda podávajú bobaľky s makom, ale niekde si dávajú aj verziu s tvarohom, či orechmi. Ak ste ich ešte nerobili, či dokonca nevyskúšali, je najvyšší čas.

SUROVINY:

  • 500 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ litra mlieka
  • 50 až 100 g masla
  • môžete pridať 20 g vanilkového cukru, no nemusíte
  • mak, prípadne med

vianočné bobaľky

 

POSTUP:

recept postupVšetky suroviny si pripravte s dostatočným predstihom, aby mali izbovú teplotu. Z približne 1 dcl mlieka, droždia a čajovej lyžičky cukru si pripravíme kvások. Mlieko mierne zohrejeme, stačí však, aby bolo vlažné. Pridáme doň cukor a rozmrvíme droždie. Trochu zamiešame a necháme postáť na teplom mieste, aby kvások začal pracovať.

recept postupKeď je kvások pripravený na použitie, zvyšok mlieka si v malom hrnci pri nízkej teplote roztopíme s maslom. V miske si pripravíme múku, soľ, zvyšok cukru a vajíčka. Ak budete bobaľky robiť na sladko, pridajte aj vanilkový cukor. K týmto surovinám následne pridáme kvások a roztopené maslo s mliekom.

recept postupvianočné bobaľkyZo surovín vymiesime hladké cesto, ktoré potom poprášime troškou múky a v miske prekryjeme vlhou utierkou. Necháme približne hodinu kysnúť a odpočívať. Po tom, čo cesto vykyslo, dáme ho na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme ho tak, aby bolo hrubé približne 2 centimetre. Cesto si narežeme na pásiky a z tých ostrým nožíkom odrezávame bobaľky dlhé približne 2 až 3 centimetre.

recept postupNakrájané bobaľky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C. Bobaľky by mali byť upečené do 15 minút. Hotové sú vtedy, keď je ich povrch zlatohnedý.

recept postupUpečené bobaľky necháme vychladnúť a následne je len na vašej fantázii, ako si ich pripravíte. Ideálne je hotové bobaľky nechať chvíľu odpočívať, podobne ako medovníčky. Je teda dobré pripraviť si ich aspoň týždeň vopred. Bobaľky vám na suchom mieste vydržia pokojne aj dlhšie.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.recept na jablkový koláč

 

Bobaľky s makom

Pripraviť hotové bobaľky je jednoduché.
Prelejete ich horúcim mliekom, aby zmäkli, ale nie príliš, aby sa nerozmočili. Potom zmiešate rozomletý mak s práškovým cukrom, pridáte roztopené maslo a premiešate so zmäknutými bobaľkami. Namiesto cukru môžete ochutiť medom.
Zakryte, aby ostali vláčne a potom sa môžete do nich pustiť. Zalizujete sa až za ušami 🙂
Dobrú chuť!

vianočné bobaľky


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author