Višne. Čistička tela a bojovník proti nespavosti. Recept na višňový sirup

LinkedIn

Pre mnohých menej populárne sestry čerešní. Pre iných ovocie, ktorému neprišli ešte na chuť. Niektorí ľudia si však nevedia vynachváliť tieto drobné plody plné antioxidantov. Višne nie sú síce také sladké ako čerešne, nemajú možno toľko vitamínov, ale sú dobrým zdrojom minerálnych a stopových prvkov. Tie ako viete si telo nedokáže samo vytvoriť a vďaka višniam mu tak môžete dodať potrebné množstvo nevyhnutných látok.

Jedna dobrá rada na úvod: keď jete višne, asi vám bude po nich trošku smädiť. Nezapíjajte ich hneď vodou, radšej počkajte. Inak sa môžu dostaviť problémy s trávením, dokonca slabšie kŕče v bruchu.
Nižšie vám povieme, v čom všetkom sú višne liečivé, ako pomáhajú pri nadváhe, ako ich využiť v kuchyni. Pridáme aj recept na sirup z višní.

 

Liečivé višne

Višne sú takpovediac čističkou tela. Viažu na seba škodlivé látky a pomáhajú ich vylúčiť z tela. Čistia tak krv, ľadviny aj pečeň. Obsiahnuté farbivo antokyanín podporuje tvorbu inzulínu a vďaka višniam môžete zvíťaziť nad nespavosťou. Podľa jednej štúdie si doprajte denne cca 300 gramov višní alebo 3dcl šťavy, a váš spánok sa výrazne zlepší.

Višne obsahujú veľa jódu, takže sú skvelé pre ľudí s ochorením štítnej žľazy a bolesťami chrbtice. Obsiahnutý vápnik zasa pomáha udržiavať zdravé kosti a zuby, ale aj správnu funkciu nervov.
Železo vo višniach prospieva tvorbe červených krviniek a draslík kontroluje funkciu svalov, aj obsah tekutín v organizme.  Pomáha tiež pri ochoreniach srdca a ľadvín.

Vo višniach je aj mangán, ktorý reguluje cukor v krvi, znižuje cholesterol, podporuje rast kostí a chrupaviek. Zinok vám pomôže ochrániť pečeň a neutralizuje škodlivé účinky alkoholu.

liečivé višne na strome

 

Bojovníci proti nadváhe

Áno, višne vám pomôžu s nadváhou, pretože neutralizujú tuky, ktoré sa potom nedostanú do krvi. Napokon, stonky višní sa pridávajú do podporných prostriedkov na redukciu hmotnosti. Tiež sa využívajú pri očistných kúrach, keďže na seba viažu škodliviny, ako sme písali vyššie, a vyplavujú ich z tela.

Výskumy tiež ukázali, že antioxidačné látky vo višniach môžu pomôcť ľudskému telu v boji proti rakovine, starnutiu a neurologickým chorobám. Ich konzumácia môže pomôcť tým, ktorí sa liečia na diabetes.
Višne obsahujú veľa protizápalových látok a štúdie naznačujú, že môžu pomôcť pri úľave od bolesti zo zápalovej osteoartrózy.

čerešnePrečítajte si tiež
Čerešne. Liečivé účinky, užitočné tipy a super recept.

 

Višne v kuchyni

Najčastejšie višne jeme ako klasické ovocie. Výborné sú na prípravu kompótov, džemov, na šťavy alebo do koláčov. Môžete ich aj kandizovať alebo sušiť. Ak ich skladujete v chladničke, dajte ich ďalej od aromatickejších potravín – višne zvyknú preberať ich vôňu.

Pripravte si čaj z višňových stoniek proti bronchitíde. Nazbierajte stonky (ideálne od júna do konca augusta) a sušte ich pri izbovej teplote. Lyžičku až dve sušených stoniek zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať 5 minút, odvar sceďte a počas choroby pite dvakrát denne. Stonky sú vhodné aj pri hnačkách, problémoch s močovými cestami, či pri liečení lokálnych opuchov. Odvar z listov zasa pomáha pri málokrvnosti a nadmernej plynatosti.

višne pre zdravie

 

Višňový sirup

Výborný je višňový sirup, ktorý môžete piť klasicky s vodou, ale používa sa aj na zlepšenie chuti liekov. Dokonca takýto sirup obsahuje látky, ktoré umožňujú ľahšie vstrebávanie účinných látok z liekov.

Príprava: umyte višne, roztlačte ich, pridajte trochu vody, aby boli ponorené a nechajte jeden deň odležať. Dajte pozor, aby nezačali príliš kvasiť. Potom cez plátno vyšťavte višňovú hmotu a odmerajte si jej objem.

Vlejte šťavu do väčšieho hrnca, zohrejte na asi 60 stupňov Celzia. Na 1 liter šťavy pridajte 1,7 kg cukru, 15 dkg kyseliny citrónovej a celé to zohrievajte na 85 stupňov. Miešajte, odoberajte penu a ešte horúce nalievajte do predhriatych fľašiek. Uzavrite a nechajte vychladnúť.

Foto: Lepsiden.sk, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author