Zdravá desiata. Recept na osviežujúci šalát, ktorý vás prekvapí skvelou chuťou

LinkedIn

Zdravá desiata a snacky sú rovnako dôležité ako ostatné jedlá počas dňa. A to nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Napríklad odborník na výživu dr. Igor Bukovský odporúča na desiatu zahrnúť ovocie alebo zeleninu, nejakú obilninu, zdravú sladkosť alebo zdravý nápoj.
“Výborné sú tiež probiotické kyslomliečne výrobky, ktoré zabezpečia správnu činnosť tráviaceho traktu a zvyšujú imunitu,” dodáva MUDr. Alžbeta Béderová, ktorá desaťročia pracovala v Poradni zdravia.

Zdravý životný štýl a optimálna výživa si totiž vyžadujú zdravé jedlo počas celého dňa.
Zdravé a rýchle recepty na fit desiatu a snacky sú jednoduché a hlavne chutné. Pripravte si chutný a zdravý jablkový koláč, kukuričný chlieb alebo plnené avokádo a dajte si niečo fit aj na desiatu alebo olovrant.
Jednoduché recepty na slané aj sladké snacky dokážete pripraviť, aj keď v kuchyni nie ste úplne “doma”.

 

Recept na osviežujúci šalát s kozím syrom

Pripravte si tento chutný a osviežujúci fit šalát z tekvice, kozieho syra, granátového jablka a špenátu. Je plný vitamínov a minerálov. Tento fit šalát je naozaj jednoduchý na prípravu a jeho chuť si vás ihneď získa.
Existuje viacero možností, ako si ho pripraviť, no táto verzia u nás zabodovala najviac. Sladko-slaná kombinácia ovocia a zeleniny s chrumkavým pečeným syrom – to je pravý osviežujúci šalát v našom podaní.

Môžete si ho pripraviť podľa vlastných preferencií buď s klasickým kozím syrom alebo kravským Halloumi syrom (ten však nestrúhame, ale nakrájame). My ho obvykle pripravujeme s klasickým kozím syrom.
Pre ideálnu a chutnú zálievku použite kvalitný olivový panenský olej vhodný pre studenú kuchyňu. V prípade záujmu môžete v recepte použiť aj jogurtový dip z gréckeho jogurtu, vďaka čomu ešte viac navýšite obsah bielkovín a šalát bude zároveň aj krémovejší. Ak sa náhodou rozhodnete použiť klasický biely jogurt, musíme vás upozorniť, že šalát bude príliš vodnatý.

Na oživenie a lepšiu chrumkavosť sme použili nové čipsy Simply 7 – sú čisto prírodné, zdravé, žiadny lepok, tuky, farbivá alebo konzervanty. Výborne sa hodia práve k takýmto šalátom, ale tiež len tak, na maškrtenie vo chvíľach pohody.
Jesenný šalát môžete podávať samostatne ako hlavný chod počas obeda, no hodí sa perfektne aj ako doplnok k večernej grilovačke.  Tak vyskúšajte 🙂

SUROVINY

simply 7 lentil crisp

  • 1 ks stredne tvrdá tekvica
  • 1 balíček snackov SIMPLY 7 s príchuťou morskej soli
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 500 g kozí syr (prípadne iný tvrdý syr)
  • 1 PL extra panenský olivový olej na zálievku
  • 1 ČL javorový sirup
  • 1 ČL jablčný ocot
  • 300 g baby špenát
  • 1 jablko
  • 3 granátové jablká
  • štipka soli a mletého čierneho korenia

POSTUP

recept postupRúru predhrejeme na 250 stupňov. Menší plech na pečenie potrieme jemne olivovým olejom prípadne použijeme papier na pečenie.

recept postupPripravíme si tekvicu, ktorú nakrájame na hrubšie asi 2 cm plátky. Osolíme, okoreníme a vložíme na pripravený plech. Pečieme asi 30 minút do zlatohneda a potom preložíme na tanier. Necháme vychladnúť.

recept postupMedzitým si rozmixujeme chipsy SIMPLY 7 na menšie kúsky, zopár v celku si necháme na záverečné zdobenie.

recept postupDo troch hlbokých tanierov si pripravíme hladkú múku, vajíčko a rozmixované chipsy.

recept postupKozí syr si rozdelíme na 12 stredne veľkých kúskov a postupne obaľujeme v múke, vajíčku a nakoniec v chipsovej kruste. Poukladáme na plech obložený papierom a pečieme asi 10 min na 160 stupňov. Po upečení uskladníme syrové kúsky na teplé miesto.

recept postupVo veľkej myse zmiešame javorový sirup, olivový olej a jablčný ocot. Primiešame čerstvý špenát a premiešame, kým sa nám nespoja chute.

recept postupNa servírovací tanier si preložíme špenát, ozdobíme okraje pokrájaným jablkom a granátovým jabĺčkom. Na vrch poukladáme kúsky vychladenej tekvice a na to teplý opečený syr v chrumkavej kruste. Dozdobíme snackom vcelku, alebo rozlomíme na menšie kúsky.
Dobrú chuť!

granátové jablkoPrečítajte si tiež
Granátové jablko. Účinky, aj technika otvárania.

— PR článok —
Foto: Dajsisnack.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Redakcia