Zdravé stravovanie pre deti. Tipy a rady

Aj vy máte niekedy problém s tým, ako dostať do detí zdravšie jedlo? A ideálne pravidelne a nech je pestré, navyše aj chutné? S tým sa trápi asi väčšina rodičov a niekedy nevedia, čo skôr a čo je naozaj lepšie.
Pragmaticky túto tému rozobrali experti na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu Tina a Vlado Zlatošovci v e-knihe Zdravé stravovanie pre deti. Ponúkajú v nej 10 podmienok úspechu a množstvo tipov, recepty a konkrétne produkty, ktoré sú vhodné pre vaše deti.

Radia napríklad vzoprieť sa bežným konvenciám a naozaj byť zodpovedný za to, čo jedia vaše deti. Musíte zapracovať aj sami na sebe, pretože ste pre deti vzorom, ktorý do veľkej miery kopírujú. Takže častejšie jedzte zdravé potraviny, pokrytectvo vám dlho nevydrží.
Uprednostňujte také potraviny, ktoré majú nielen vysokú biologickú kvalitu, ale majú aj želaný fyziologický efekt na metabolizmus dieťaťa. Zdravú výživu dieťaťa musíte mať pod kontrolou nielen v domácom prostredí, ale aj na cestách, u starých rodičov, v škôlke, či škole. Dôležitou podmienkou úspechu je tiež vytvoriť u detí správnu asociáciu so sladkosťami – napríklad najskôr musí prísť do bruška niečo zdravé, až potom sladké, aby to bruško nebolelo 🙂
A veľmi sa nám páči ďalšia rada Zlatoš family – nesmiete sa báť experimentovania a hľadania nových ciest, ako pre dieťa vytvoriť nové asociácie na dôležité veci, akou sú napríklad zdravé potraviny.

Zdravé stravovanie pre deti

Zlatošovci aj na základe vlastných skúseností presviedčajú, že do detí sa „dajú dostať“ aj potraviny, ktoré by ste nečakali, že zjedia. Len na to treba ísť premyslene, trpezlivo a nenásilne. Tu je pár príkladov:

Bryndza

zdravé stravovanieTú do detí asi len tak nedostanete, ale aj napriek tomu experimentujte. Bryndza je extrémne zdravá potravina a má pozitívny vplyv najmä ak ide o pravú ovčiu a nepasterizovanú bryndzu. Obsahuje veľmi cenný laktoferín (má antimikrobiálne, protirakovinové účinky). Má nízky obsah laktózy (mliečny cukor, na ktorý majú niektorí ľudia intoleranciu). Brynzda má potizápalový účinok, čo je dnes obzvlášť cenné.
Skúste nájsť spôsob, ako tento dar prírody naučiť jesť aj svoje deti. Skúste vytvoriť nejakú nátierku, ktorú podáte s chrumkavým chlebíkom (špaldovým), alebo hľadajte iné cesty ako na to.

 

Kefír a cmar

Sú veľmi chutné a veľmi zdravé. Dajú sa v najhoršom prípade aj jemne osladiť.
Najpoctivejší kefír na Slovensku predáva maďarský výrobca Cserpes-Sajtmuhely, Kapuvár. „Na Slovensko sa do vybraných obchodov od nich dováža najmä biely jogurt, či jeho osladené varianty, kyslá smotana a tento neuveriteľne kvalitný kefír. Takúto kvalitu sa nepodarilo vyrobiť ani nám v domácich podmienkach,“ dodávajú Tina a Vlado Zlatošovci.

 

Ghee maslo

Je vyrobené z tradičného masla tak, že sa pri teplote sceďuje, čím sa oddeľujú bielkoviny od maslového tuku. Bez týchto bielkovín sa stane maslo viac tepelne stabilné a odolné aj voči vysokým teplotám.
Preto na teplú kuchyňu tradičné maslo nie je vhodné (má nízky bod dymivosti), zatiaľ čo očistené ghee maslo má podobné vlastnosti ako masť (nepokazí sa ani pri vysokých teplotách okolo 250 stupňov), preto je vhodné napríklad na vyprážanie alebo prípravu zdravých koláčov.

Ghee maslo pomáha tráveniu, stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav a posilňuje imunitný systém. Pripravujte na tomto masle napríklad vajcia, rybie prsty, kvalitný rezeň a iné potraviny, ktoré vám deti budú konzumovať. Tuk odsávať servítkou nemusíte.

 

Špikové kosti

zdravé stravovanie pre detiŠpikové kosti v BIO kvalite považujeme za jednu z najdôležitejších komodít v našich končinách,“ píšu Zlatošovci v e-knihe Zdravé stravovanie pre deti.
Farma Túrová (kúsok od Zvolena, severne od Budče) produkuje nielen kvalitné BIO mäso, ale aj ďalšie vnútornosti, ktoré nám prinášajú vysokú biologickú hodnotu. Kosti sú vhodné na prípravu vývarovej polievky, kde je vhodné aspoň na 4-12 hodín vyvariť aj kĺbové časti kosti, ktoré zlepšia výživovú hodnotu celého pokrmu (kvôli nutrične bohatej želatíne).
Na záver varenia je vhodné pridať zeleninu (napríklad aj kel) a morské riasy pre maximálne zvýšenie výživnej hodnoty polievky.
Takáto polievka má silný protizápalový a hojivý účinok na celý tráviaci trakt. Odporúčame, aby deti mali aspoň 3x do týždňa takúto polievku na stole. Atraktivitu polievky zvýšite tak, že buď obsah rozmixujete, alebo ju podáte čistú spolu so slížmi, ktoré deti obľubujú.

 

Klobása, proscutto či slanina

Aj keď budú klobása, proscutto a slanina kvalitné a poctivé, asi skôr ako od 3 rokov vám ich neodporúčame. Klobása môže byť barania, divinová, jelenia a rôzna iná.
Za kvalitnú klobásu považujeme takú, ktorá má nasledovný zoznam ingrediencií (zloženie): kvalitné mäso (alebo kombinácie viacerých druhov mäsa), jedlá soľ, cesnak, rôzne koreniny a bravčové (alebo iné) črevo. Bodka.
Za kvalitného Slovenského výrobcu zatiaľ považujeme Mäsovýrobu U Ňaňa (Ivachnová 305). Majú vlastnú farmu a klobásky pripravujú podľa tradičných receptúr.

zdravé stravovanie dezerty koláčePrečítajte si tiež
Dušan Plichta: Ako si vyberať zdravé dezerty a koláče.

Horká čokoláda (nad 70%)

Je cenná potravina s vysokým obsahom antioxidantov a kvalitných tukov, pre deti stačí úplný kúsok. Najlepšia je na trhu 92% horká BIO čokoláda Vivani, ktorá je dosladená cukrom z kokosových kvetov (miazga z kokosovej palmy). Pravdepodobne patrí k najkvalitnejším čokoládam na našom trhu.

 

Pyré pre deti

Organické zeleninové a ovocné pyré pre deti od značky Ellas kitchen sme už dávnejšie objavili v zahraničí. Dnes je možné tieto produkty kúpiť aj u nás v bio obchodoch, alebo v obchodoch s Ázijskými špecialitami.
Používajú organické ingrediencie kombinované do rôznych ovocných alebo zeleninových variant. Na trhu sa nájdu dokonca aj v kombinácii s mäsom.
Výrobca udáva že nepridáva extra cukor, aditíva, GMO, pšenicu, glutén či iné alergény a umelé ingrediencie.

zdravé stravovanie zlatošovci

Strúhaný kokos

Je veľmi vďačná potravina na prípravu a dochutenie ďalších pokrmov (napríklad do jogurtu, do koláčov, do dezertov). Vyrába sa vysušením a nastrúhaním kokosovej dužiny na rôznu veľkosť.
„Nami odporúčaná kokosová dužina od značky NATCO (300g) má naozaj excelentnú kvalitu i nutričné hodnoty (vyšší obsah cennej vlákniny, veľa cenných tukov),“ radia v knihe Zlatošovci.
Jeho jemnú chrumkavú a príjemne sladkastú chuť (aj bez pridania cukru) ocenia vaše deti. Je dostupný najmä v alternatívnych obchodoch (napríklad ázijské potraviny), alebo v bio obchodoch.

 

Syrové nite (alebo korbáče)

Sú tradičný slovenský výrobok, ktorý je dostať vo väčšine syrových stánkoch, ktoré sú umiestnené v nákupných centrách. Za poctivých výrobcov zatiaľ považujeme PD Východná alebo Miroslav Šeliga (Hruštín).
Najlepšie nite alebo korbáčiky sú vyrobené zo surového mlieka s aspoň 4% obsahom tuku. Z toho dôvodu je dôležité produkt skonzumovať v krátkom čase, pretože sa môže veľmi ľahko pokaziť. Jarné a letné syrové výrobky, ktoré pochádzajú z poctivých fariem (chov zvery na pastve), majú ešte vyšší obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré produkt robia ešte kvalitnejší a s vyššou biologickou hodnotou. U detí by s ich konzumáciou nemal byť problém.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 451 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: