Rakytník rešetliakový. Pozitívne a liečivé účinky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rakytník rešetliakový je úžasná liečivá rastlina, ktorú nazývajú aj citrónovník severu. Je až neuveriteľné, že dennú dávku vitamínu C pokryje jediný plod rakytníka. Rakytníkový olej by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Šťava z dužiny má baktericídne účinky. Stimuluje trávenie, pozitívne ovplyvňuje celkovú odolnosť organizmu voči infekciám. Plody sa užívajú pri celkovom oslabení organizmu a pri rekonvalescencii. Odvar z plodov sa aplikuje pri kožných chorobách. Odvar zo semien zasa ako preháňadlo.
„Rakytník je jedinečná zmes antioxidačných látok a má v sebe ďalšie dôležité živiny,“ potvrdzuje uznávaná lekárka Katarína Horáková, autorka knihy Ako mať zdravé srdce a cievy.

 

Rakytníkový olej

Ten si môžete kúpiť v lekárni, alebo si vyrobíte domáci olej. Potrebujete pol litra rakytníkových rozdrvených plodov (šupky a semienka) a pol litra slnečnicového oleja. Rozdrvené plody rakytníka zalejte olejom zohriatym na asi 50 stupňov. Zatvorte nádobu a uskladnite na štyri dni na tmavom mieste. Každý deň pretrepte.
Následne olej preceďte, zvyšnú hmotu prepasírujte cez riedke plátno a olej s rakytníkom máte hotový.

rakytník

Rakytník rešetliakový obsahuje veľmi zriedkavo sa v prírode vyskytujúcu omega-7 mastnú kyselinu s vysokou antioxidačnou účinnosťou.

Rakytník a jeho liečivé účinky

  • Zápal sliznice žalúdkagastritídy. Stačí 15 kvapiek alebo jedna kapsula 100-percentného oleja trikrát denne pol hodinu pred každým hlavným jedlom.
  • Na liečenie žalúdkového a dvanástnikového vredu, choroby hrubého čreva je potrebná vyššia dávka – 30 kvapiek alebo dve kapsule. „Ruskí a poľskí špecialisti odporúčajú užívať rakytníkový olej trikrát pol hodinu pred každým hlavným jedlom a štvrtú dávku si dať pred spaním,“ pripomína Katarína Horáková.
  • Liečba zmierňuje bolesti a podporuje hojenie vredov. V priebehu kúry je dôležité dodržiavať zásady správnej výživy, ktorá nezaťažuje žalúdok – ľahko stráviteľné pokrmy, malé porcie, najlepšie dodržanie oddelenej stravy. Počas kúry je nevhodná zvýšená fyzická námaha, silné psychické otrasy, fajčenie a konzumácia alkoholu. Kúra trvá asi tri týždne.
    U niektorých osôb sa môže objaviť pálenie záhy a prejavy prekyslenia žalúdka, ktoré sú však iba prechodné, a preto kúru netreba prerušiť. Tí, ktorí majú zvýšenú produkciu kyselín, by mali užívať rakytníkový olej spolu s minerálnou vodou.
  • Hnačky – 5 kvapiek oleja pridať do bylinkového odvaru (trezalka, harmanček, mesiačik) a užívať vnútorne.
  • Hemoroidy a bolestivé trhliny konečníka – pri týchto problémoch je vhodné užívať vnútorne – perorálne a súčasne aplikovať niekoľko kvapiek oleja na poškodené oblasti konečníka jeden až dvakrát denne. Možno rovnako použiť vatový tampón bohato navlhčený rakytníkovým olejom. V prípade trhlín konečníka sa vyžaduje päť až sedem procedúr.
  • Ochorenia úst – liečime tiež rakytníkovým olejom. Omnoho je účinnejší, ak sa hneď nezhltne, ale sa chvíľu tri-štyri kvapky kloktajú a podržia v ústach asi 30 minút. Pritom sa olej premení na zmes podobnú paste, ktorá lieči chorobu ďasna a ďalšie problémy ako sú zápaly ústnej dutiny či afty. Výplach ústnej dutiny s rakytiníkovým olejom robíme 2- až 3-krát denne.

naštartujte sa správnymi raňajkamiPrečítajte si aj
Naštartujte deň správnymi raňajkami

  • Očné problémy – rakytníkový olej je veľmi dobrý aj na liečbu očných problémov, ako je zlé nočné videnie, červené oči, zápal očných spojiviek, očných ciev. Rakytníkový olej môže pomôcť pri liečbe zápalov – užitím iba dvoch kvapiek do každého oka dvakrát denne. Predtým však ako ho nakvapkáme, na zabránenie pocitu pálenia, dajme jednu kvapku „umelých sĺz“ do každého oka.
  • Zápal ucha (otitída) – zápal ucha sa tiež úspešne lieči rakytníkovým olejom: dve až tri kvapky sa priamo nakvapkajú do zapáleného ucha. Potom sa navlhčí olejom tampón alebo poskladaná gáza a tá sa zasunie do ucha a nechá pôsobiť.
  • Gynekologické ochorenia – tiež možno liečiť rakytníkovým olejom. Choroby krčka maternice a zápalové stavy pošvy je možno liečiť vkladaním tampónov bohato nasiaknutých rakytníkovým olejom každodenne v priebehu 10 až 15 dní – najlepšie na noc.
    Kúru je vhodné opakovať po 4 až 6 týždňoch. Rakytníkový olej podporuje obnovu epitelu, zmierňuje zápalové stavy a opuchy. Dĺžka liečby endocervicitídy (zápal sliznice krčka maternice) a erózie maternicového krčka je 8 až 12 procedúr. Myofibróza (nezhubný nádor zo svalového a väzivového tkaniva), mastopatia (zápal prsných žliaz) a praskanie bradaviek sa dá tiež liečiť aplikovaním rakytníkového oleja na príslušné choré miesta.
rakytník

Napriek tomu, že v mnohých krajinách Európy a Ázie už po stáročia poznajú a využívajú veľkú liečebnú a výživovú hodnotu rakytníka, u nás sa mu ešte stále nevenuje dostatočná pozornosť.

Ako nám ešte rakytník prospieva?

  • Chronický kašeľ, zápal pľúc – rakytník je prírodné antibiotikum. Ak lekár predpíše antibiotiká na zápal pľúc, tuberkulózu, chronický kašeľ a podobne, odporúča sa užívať rakytníkový olej a súčasne naniesť olej na prsia nad pľúcnou oblasťou a dobre ho vmasírovať.
  • Praskanie ústnych kútikov – preventívne podržať v ústach päť kvapiek oleja asi 10 až 15 minút. V prípade už vzniknutých prasklín natierať ústne kútiky rakytníkovým olejom aj niekoľkokrát denne.
  • Nosné a krčné zápaly – každodenne natierať sliznice v nose a v krku, súčasne užívať vnútorne desať kvapiek denne, v prípade chronického krčného zápalu natierať dvakrát denne.
  • Zápal mandlí – každodenne v priebehu 5 až 12 dní kvapátkom naniesť 3 až 4 kvapky rakytníkového oleja na krčnú sliznicu.
  • Zápal nosných dutín – nakvapkať po jednej kvapke oleja do oboch nosných dutín, zakloniť hlavu a upchať nos, aby kvapky zasiahli čo najväčšiu plochu. Kúra zlepšuje dýchanie, zmierňuje bolesti hlavy a výtok z nosa.


Zdielať

About Author

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.