Známa moderátorka a skvelá pekárka, ktorá neskutočne miluje cheesecaky. Adriana Poláková s láskou vymýšľa nové recepty, pripravuje dezerty naživo na sociálnej sieti, delí sa s lahodnými koláčmi. Rovnako ako s láskou vypeká, tak sa aj s láskou stará o svoje dve deti.
Bola tvárou Cukrárne Lidla, kde sa delila s receptami, teraz sa presunula najmä na svoj facebookovský profil. Má aj vynovenú stránku www.adrianapolakova.sk – ako tvrdí, dlho to nebolo ono. A tak ju dala prerobiť, redizajnovala, stavila na responzivitu. „Cez google analytics som si zistila, že až 90% ľudí chodí ku mne cez mobily,“ tvrdí Adriana. „Málokto si večer asi sadne k počítaču a pozerá si to tam. Skôr na mobiloch popri inej práci, pri sledovaní telky ap. Preto je svieži jednoduchý web základom úspechu, ak robíte také niečo ako ja.“
Adriana miluje Francúzsko, pečie francúzske koláče a teraz napríklad číta Špiónku od Paula Coelha vo francúzštine. Prečítajte si o jej live pečení na Facebooku, o voňavých omaľovánkach a kalendári Cheesecake. A pýtali sme sa aj na ďalšie zaujímavé veci. Príjemné čítanie vám želá LepšíDeň.sk
Milujem živé pečenia
Adriana, množstvo ľudí ide na tvoju stránku najmä cez Facebook, kde máš vyše 74.000 fanúšikov. Silná komunita…
Milujem to! Prednedávnom som spustila na svojom profile živé pečenia, lajfky a to by si neveril. Baby ma už od stredy bombardujú: Adriana, chceme recept, ingrediencie, čo máme kúpiť?
Mám tam jednu vernú diváčku, ktorá hovorí: „Aďka, ja nepečiem. Ale vždy si vyložím nohy, nalejem si pohár vínka, zapnem si ťa a bavím sa na tebe 🙂 “ Takže mám tam dievčatá, ktoré pečú, ale aj takéto, ktoré potrebujú len zrelaxovať, dívať sa. Píšu mi potom otázky a je to asi to najinteraktívnejšie, čo môžem mať. Ide o priamu komunikáciu a veľmi ma to baví.
Ok, len to si vyžaduje čas a toho nie je nikdy nazvyš. Navyše popri ďalších aktivitách, kde kraľuje najmä televízia…
Áno, je to časožrút, to priznávam. Ale keď po ťažkom dni prídem domov, nesmierne sa teším na siedmu hodinu. Zvyčajne pečieme v piatok o siedmej a o 19:15 som už plná energie. Ako znovuzrodená, pretože ma to pozitívne nabíja. A vždy viem, že na konci je koláč. Práve na ten sa najviac teším, najmä keď nemám čas najesť sa cez deň. Neraz si doprajem aj dva kúsky 🙂
Na konci článku si môžete pozrieť VIDEO
Adriana pečie fantastickú Mrkvovú tortu.
To sa nečudujem. Tie koláče vyzerajú fantasticky už len nafotené, takže u nás by nezostalo len pri dvoch kúskoch…
Veď o tom to je. Je to pre mňa aj taká odmena a vždy na druhý deň ráno vezmem zvyšok kamoškám. Ak chce človek robiť niečo také, musí tomu obetovať nielen čas, energiu, ale aj peniaze na správnu techniku. Teraz mám super telefón, Samsung Galaxy Note 8, ktorý robí fotky na zjedenie. Fakt vynikajúce. Mobil využívam neustále, beriem ho všade, je to taká moja pojazdná kancelária. A tento je neskutočne efektívny. Aj preto som začala robiť lajfky, lebo ten mobil má perfektný obraz. Živý, kvalitný a autentický.
Adriana Poláková a fotky na zjedenie…
No dobre, koláčik sem, koláčik tam – ťažko odolať, ale čo potom váha? Stále pečieš a určite si dopraješ, no vyzeráš perfektne. Štíhla, sexi postava 🙂
Je to o pohybe. Ráno síce ledva vstanem z postele a chvíľu mi trvá, kým rozhýbem všetky kosti, končatiny a svaly. Ale potom sa celý deň nezastavím ani na chvíľku. Takže denne vydám strašne veľa energie a občas si nájdem čas aj na cvičenie.
Ja som navyše to tradičné pečenie, čiže biela múka, cukor, tak ako sa to robilo kedysi. Všetci, ktorí to považujú za čert a kríž, „nie, nie, nie, to je nezdravé“ – tak no a čo. Ja som taká a samozrejme, tiež nezjem celý plech, vždy len kúsok-dva a rozdám to. Pokiaľ by som doma sedela a jedla, tak určite to bude na mne vidieť. Zdravý rozum vám musí poradiť, že nie biely cukor je jed, ale to, že nič nerobíte pre svoje zdravie a že sa nehýbete.
Chutný kalendár…
A propos, čo najradšej pečieš?
Milujem cheesecaky, to je o mne známe 🙂 Tiež mám rada francúzsku kuchyňu a francúzske koláče. Niektoré sú veľmi komplikované a zložité, ale každý má svoj šmrnc. Svoju históriu a príbeh. Pri francúzskych koláčoch musíš naozaj dodržiavať postup, všetky ingrediencie, ale výsledok potom stojí za to. A baví ma piecť ich.
Keď už sme spomenuli cheesecaky, máš úžasný Kalendár Cheesecake na rok 2018. Vyzerá chutne už len pri pohľade na prednú stranu…
Je to závesný kalendár, budúci rok pridám aj stolový, lebo ľudia sa po ňom neuveriteľne zháňajú. 12 mesiacov, čiže 12 famóznych cheesecakov, pri ktorých som sa nechala inšpirovať aj koláčmi.
Takže je tam cheesecake Tiramisu, cheesecake Créme brulée. Keďže je vo Francúzsku populárny tarte au citron, mám tam citrónový cheesecake.
Kalendár je výnimočný aj tým, že pri dátumoch sú aj mená, čo v závesných kalendároch nebýva. A navyše som tam dala aj menej frekventované mená – na Facebooku som sa pýtala na zriedkavé mená a potom som ich tam pridala.
A ďalší bonus: každý si chce odložiť recepty, preto som urobila na konci tri strany. Tie sú perforované na štyri časti. Celkovo 12 kartičiek, ktoré si vedia ľudia odtrhnúť a založiť k ostatným receptom. Z jednej strany fotografia, z druhej suroviny a postup. A samotný kalendár môžeš na konci roka vyhodiť.
Pozrite si naše skvelé RECEPTY.
Všetko vymakané, vidno tam precíznu prípravu…
Áno, dokonca som zvolila presne vyrátanú veľkosť. Išla som do obchodu, kde predávajú kartónové obaly, zložila som jeden a podľa jeho veľkosti som urobila kalendár. Aby sa pri posielaní poštou nepokrčil, nezničil, ale presne sadol do toho obalu.
Čiže aj toto je cesta k úspechu – vedú k nemu malé krôčiky, drobnosti, detaily. Ja vo všetkom hľadám pragmatickosť, jednoduchosť…napokon, mala som predtým jeden kalendár, veľký, nástenný, ale nebudem si ho odkladať kvôli receptom. Preto som dala perforované strany.
Potom som zasa kupovala jeden väčší a pani v obchode ho začala rolovať a ja kričím, „preboha, čo to robíte!“. A ona na to, že aby sa mi nepokrčil… Tak preto som vymyslela takéto vychytávky. Jednoduché, bežné, ale praktické.
…a voňavá omaľovánka
A čo tá Voňavá omaľovánka? Tá vyzerá tiež skvele.
Sú to klasické antistresové omaľovánky – na jednej strane vyfarbíte koláč a na druhej strane je k nemu recept. Začína sa to čokoládovým cheesecakom, ktorý si vyfarbíte a rovno si ho aj upečiete 🙂 Navyše sú tam štyri recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou čokoláda. Tie stránky som dala špeciálnym lakom prevoňať a keď vyfarbujete, šúchate po stránke rukou, uvoľňuje sa vôňa čokolády. Takže keď domaľuješ, musíš si hneď dať kúsok čokolády, lebo ju všade naokolo cítiš 🙂
To by chcelo pribaľovať ku kalendáru aj omaľovánkam skutočné koláče, to by sa nám páčilo 🙂 A propos, teraz je v kurze pečenie z kvásku. Pečieš z neho?
Zatiaľ nie. Robím veľa kysnutých koláčov, aj sa ma ľudia pýtali na Facebooku, prečo nepečiem z kvásku, keď je to také zdravé a chutné.
Teraz som narazila na skvelú knihu Kvások od Lenky Mančíkovej. Je naozaj úžasná. A veľmi podrobná, prehľadná, čo mám nesmierne rada. Prehľad múk, ich zloženie, využitie, vplyv na organizmus. My sa dnes bojíme kvasenia a pritom už starí Egypťania vyhľadávali všetko, čo kvasí. Takže aj vďaka tej knihe sa dozvedám veľa o histórii. Napokon, ja milujem históriu jedla a jeho prípravy.
Takže idem sa teraz s kváskom zoznámiť, ako ho založiť, prikrmovať, ako sa oň starať. Budem to taký mesiac dva skúšať a potom niečo z kvásku určite aj dám.
Adriana Poláková:
Najradšej sa obklopujem pozitívnymi šuďmi.
Nedávno si bola hostkou v talk šou Na kus reči, kde bol hlavným hosťom svetoznámy kouč Jan Mühlfeit. Si stále dobre naladená, usmiata, v pohode…máš aj na to recept?
Bolo obdobie, keď som veľa riešila, bola som nespokojná, keď sa nedarilo. Vždy sú také obdobia. Potom som si však povedala „A dosť!“ Už nebudem nič riešiť, najmä nie negatívne veci. Nesledujem, ani nečítam pesimistické správy, nezaujímam sa o to. Jedna kamarátka mi raz povedala, že to nie je dobré, lebo potom sa niečo zlé stane a ty sa s tým nevyrovnáš, nebudeš na to pripravená… Nesúhlasím. Ja si to proste nepripustím. Naladím sa na pozitívnu vlnu a prekonám to. Vedome.
Čiže také pozitívne afirmácie…
Presne tak. Veď aj Facebook je nekonečná studňa všetkého zlého, nenávisti, hejtovania, hyenizmu, ale ja to vedome preskakujem. Nezastavujem sa pri tom. To je moja cesta. Obklopujem sa iba dobrými, peknými a pozitívnymi ľuďmi. A tiež vecami. Takže keď mi niekto žerie energiu, stále sa pri mne sťažuje, ponosuje – odstúpim od neho. Symbolicky ho odoženiem a snažím sa byť z jeho dosahu.
Vieš, ja verím, že čo vysielaš do okolia, to sa ti aj vracia. Mala som okolo seba aj večných sťažovateľov a naozaj ma ťahali dolu. Časom som si to však uvedomila a vedome som začala odstavovať takýchto ľudí. Stalo sa to nejako po štyridsiatke, akoby ma vtedy osvietilo 🙂
„Toto bude super deň!“
Tak zostaňme v tom pozitívnom duchu – čo ti vie urobiť naozaj LEPŠÍ DEŇ?
Možno to bude znieť ako hlúposť a niekto sa pozastaví, že „to určite nemôže fungovať.“ No ja keď ráno vstanem, tak si jednoducho poviem: „Toto bude super deň!“
A keď náhodou vonku prší, tak sa poteším – jéj, vonku prší, ja milujem dážď.
Alebo svieti slnko – jéj, svieti slnko, dnes bude pekne. Jednoducho vo všetkom si nájdem to „jéj, super“. Naladím sa.
Možno si niekto povie, že to nie je také ľahké, že to nefunguje. Ja nikoho nepresviedčam, lebo každý si to musí vyskúšať na vlastnej koži. Aj ja mávam zlé dni, keď sa mi nedarí a možno to tak musí byť. Ale treba to prečkať, robiť všetko pre nápravu a prídu aj tie skvelé dni.
Podľa mňa netreba tlačiť na vesmír, pretože vesmír má svoj plán a vie, prečo to robí. Len treba byť pripravený a chopiť sa príležitosti.