Ako odolať chuti na sladké a slané?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdravo sa stravovať a pripravovať si chutné diétne jedlá, nie je vždy jednoduché. Možno ste sa rozhodli zhodiť pár kíl a nech už držíte akúkoľvek diétu, či pôst, určite sa v niektorých chvíľach dostaví neuveriteľná chuť na sladké. Alebo na slané, ktoré tiež nie je vhodné jesť.

Usilujte sa zostavovať denné menu len z potravín zo skupiny aktivátorov a dodržiavať základné pravidlo 3 + 2, radí Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Toto pravidlo je zo začiatku kľúčové, keďže výborne pomáha predchádzať návalom chutí a pocitom hladu.

Čo sú to aktivátory?
Sú to potraviny, ktoré diétu podporujú. Ich zloženie a podiel tukov, sacharidov a bielkovín telo aktivujú. Dodávajú mu dostatočné, ale nie nadbytočné množstvo energie, ktorú organizmus dokáže dokonale spotrebovať a neukladá ho vo forme podkožného tuku. Viac si o týchto látkach prečítate v knihe Fresh Diet.

Ako odolať sladkému?

Odolajte sladkým nástrahám vďaka jednoduchým trikom.

AKO ODOLAŤ

… chuti na sladké

Buďte na túto situáciu pripravení. Malá porcia čerstvého ovocia, prípadne v kombinácii s nízkotučným tvarohom,  vanilkou alebo škoricou pomôže. Získate rýchly, zato výborný dezert medzi hlavnými jedlami.

Ak milujete čokoládu, vymeňte mliečnu za kvalitnú horkú s vysokým obsahom kakaa (70 % a viac). Vychutnávajte ju po malých kúskoch a nechajte si ich rozpustiť na jazyku. Uspokojíte chute a, prirodzene, zjete jej menej. Ale pozor! Aj horká čokoláda má pomerne vysokú energetickú hodnotu!

V lete si namiesto kalorickej bomby vo forme nanuka alebo zmrzliny vyrobte radšej vlastný mrazený, oveľa menej energetický dezert. Chcete čokoládový? Alebo kávový? Vymiešajte si nízkotučný jogurt s lyžičkou kakaa alebo instantnej kávy, dajte ho zmraziť, a je to. Ak máte radšej ovocnú zmrzlinu, pripravte si osviežujúcu ovocnú dreň. Rozmixujte akýkoľvek druh ovocia približne v množstve 150 g a dajte zmraziť. Cukor nepridávajte!

Ak máte chuť na teplý dezert, dobrou alternatívou sú palacinky. Stačí urobiť malé zmeny v recepte a výnimočne si ich môžete dopriať v poslednej fáze chudnutia. Do cesta dajte menšie množstvo múky, vynechajte cukor a doplňte postrúhaným jablkom. Ak vás neuspokojí iba čistá palacinka, kombinujte ju s nízkotučným tvarohom, bielym jogurtom a čerstvým ovocím. Džem a čokoládu tentoraz vynechajte.

Ak chcete schudnúť, zabudnite na parené buchty, zákusky, pudingy alebo koláče z kysnutého a lístkového cesta. Na rozbehovej dráhe redukcie nie je pre ne miesto. Sladké jedlo je kombinácia tuku, cukru, múky, vajec a mlieka. Energetická hodnota sa ešte zvyšuje pridaním ďalších ingrediencií (džem, čokoláda, orechy). Takéto jedlo je v čase chudnutia jednoznačným  inhibítorom.

Ako odolať slanému

Chipsy, pukance, nachos…nenechajte sa zlákať.

… chuti na slané

Čipsy, krekery, tyčinky, pukance… okrem vysokej energetickej hodnoty sú nositeľmi nezdravých tukov. Slané pochutiny sú návykové, kým ich máte pred sebou, nedajú sa prestať jesť. Oriešky sú kalorické, i keď je pravda, že  obsahujú veľa minerálnych látok a zdravé tuky. Ak sa  orieškov nechcete vzdať úplne, doprajte si ich výnimočne v malom množstve, prípadne ich zamiešajte do hlavného jedla. Uprednostnite orechy nesolené a nepražené.

Zeleninový šalát so syrom a pár kúskami vlašských alebo iných orechov môže byť vaša ľahká večera. Orechy obsahujú tuky, takže už nie je potrebné, aby ste do šalátu pridávali rastlinný olej navyše.

Čo sa týka čipsov, sú to väčšinou produkty z múky, pšeničných škrobov a sušených zemiakov, pripravované na veľkom množstve nezdravého palmového oleja, plus obsahujú veľké množstvo soli.  Ak hľadáte alternatívu, skúste si pripraviť domáce light čipsy: zemiaky nakrájajte na tenké plátky, ochuťte ich soľou, rascou, oreganom či rozmarínom a pečte bez oleja na papieri na pečenie. Slané krekery a tyčinky nie sú v období redukcie vhodné vôbec.

Pukance a nachos nejedzte, ani v kine. Koluje veľa mýtov o tom, že pukance sú pri diéte vhodné. Pravdou však je, že majú rovnakú energetickú hodnotu ako čipsy, rozdiel je len v tom, že zdrojom energie v nich sú najmä sacharidy a pri čipsoch tuk.


Zdielať

About Author

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.