Ananásové tartaletky s mascarpone krémom | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ananás je šťavnaté ovocie plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsahuje až 90% vody a takmer žiaden cholesterol. Má lahodnú chuť, ktorá poteší chuťové poháriky a jeho konzumácia je vhodná aj pri chudnutí. No nevyužite ho pri nejakom chutnom, lahodnom koláčiku 🙂
Ak máte radi osviežujúce dezerty a exotické ovocie, pripravte si ananásové tartaletky s mascarpone krémom.

Recept na ananásové tartaletky s mascarpone

Tartaletka je druh dezertu pôvodom z Francúzska. Základom receptu je krehký košíček z maslového cesta, ktorý je naplnený krémom. Zdobený je ovocím, snehom z bielkov alebo polevou. Slovo tartalette je zdrobneninou od slova tarte – koláč, čiže malý koláčik.
Môžete si ich pripraviť s rôznym krémom či ovocím. Nájdete dokonca recepty aj na slané varianty. Ale my milujeme tieto s ananásom a mascarpone. Suroviny vyjdú na cca 15 kúskov.

ananásové tartaletky suroviny receptSUROVINY na cesto

  • 200 g polohrubá múka
  • 140 g maslo
  • 70  g práškový cukor
  • 1 ks vajce

Ingrediencie na krém

  • 1 ks mascarpone
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks smotana na šľahanie (obsah tuku min.33%)

Ananásové želé

  • 1 ks ananásový kompót
  • 1 ks vanilkový puding v prášku

POSTUP

recept postupOdvážime si suroviny na krehké maslové cesto. Polohrubú múku a práškový cukor preosejeme do misky. Pridáme maslo izbovej teploty, ktoré si nakrájame na menšie kocky a vajíčko.
Ak sme si zabudli maslo vybrať z chladničky, nastrúhame ho na strúhadle.

recept postupVypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Medzitým si pripravíme formičky na tartaletky. Vymastíme ich maslom. Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm. Pohárom vykrojíme kruh a prstami ho vtlačíme do formičky.

ananásové tartaletky suroviny recept

recept postupRúru na pečenie vyhrejeme na 180°C. Formičky naukladáme na plech na pečenie a dáme piecť na 12 minút. Upečené tartaletky necháme vychladnúť a vyberieme ich z formičiek.
Ak nemáme formičky na tartaletky, môžeme použiť formičky na košíčky 🙂 Alebo si pripraviť „veľký tarte“ v tortovej forme. Tartaletky si možno upiecť aj vopred a naplniť ich neskôr.

recept postupMedzitým si pripravíme mascarpone krém. Smotanu na šľahanie, mascarpone a vanilkový cukor si dáme do misky. Vyšľaháme na tuhý krém. Ak máte radi kyslejší krém, pridajte pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy, prípadne nastrúhajte aj kôru. Zvýrazníte tým chuť krému.
Vychladnuté tartaletky uložíme na tácku. Na každú tartaletku dáme jednu lyžicu krému a uhladíme.

recept postupAnanásový kompót zlejeme cez sitko a sirup zachytíme. Odkvapkaný ananás nakrájame na menšie kúsky. Ananásový sirup doplníme do objemu 350 ml čistou vodou. Sirup zmiešame s vanilkovým pudingom a uvaríme želé.

Náš TIP
Želé si môžeme pripraviť aj z čerstvého ovocia. Ovocie očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zalejeme vodou. Dáme variť, pridáme cukor podľa chuti a pár kvapiek citrónovej šťavy.

recept postupNa krém navrstvíme nakrájané kúsky ananásu a zalejeme ich vlažným želé. Nechajte stuhnúť v chladničke niekoľko hodín, ak sa vám to samozrejme podarí 🙂 Podávajte ku kávičke.

ananásové tartaletky suroviny recept

ananásové tartaletky s mascarpone recept

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.