Ananás je šťavnaté ovocie plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsahuje až 90% vody a takmer žiaden cholesterol. Má lahodnú chuť, ktorá poteší chuťové poháriky a jeho konzumácia je vhodná aj pri chudnutí. No nevyužite ho pri nejakom chutnom, lahodnom koláčiku 🙂
Ak máte radi osviežujúce dezerty a exotické ovocie, pripravte si ananásové tartaletky s mascarpone krémom.
Recept na ananásové tartaletky s mascarpone
Tartaletka je druh dezertu pôvodom z Francúzska. Základom receptu je krehký košíček z maslového cesta, ktorý je naplnený krémom. Zdobený je ovocím, snehom z bielkov alebo polevou. Slovo tartalette je zdrobneninou od slova tarte – koláč, čiže malý koláčik.
Môžete si ich pripraviť s rôznym krémom či ovocím. Nájdete dokonca recepty aj na slané varianty. Ale my milujeme tieto s ananásom a mascarpone. Suroviny vyjdú na cca 15 kúskov.
SUROVINY na cesto
- 200 g polohrubá múka
- 140 g maslo
- 70 g práškový cukor
- 1 ks vajce
Ingrediencie na krém
- 1 ks mascarpone
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 ks smotana na šľahanie (obsah tuku min.33%)
Ananásové želé
- 1 ks ananásový kompót
- 1 ks vanilkový puding v prášku
POSTUP
Odvážime si suroviny na krehké maslové cesto. Polohrubú múku a práškový cukor preosejeme do misky. Pridáme maslo izbovej teploty, ktoré si nakrájame na menšie kocky a vajíčko.
Ak sme si zabudli maslo vybrať z chladničky, nastrúhame ho na strúhadle.
Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Medzitým si pripravíme formičky na tartaletky. Vymastíme ich maslom. Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm. Pohárom vykrojíme kruh a prstami ho vtlačíme do formičky.
Rúru na pečenie vyhrejeme na 180°C. Formičky naukladáme na plech na pečenie a dáme piecť na 12 minút. Upečené tartaletky necháme vychladnúť a vyberieme ich z formičiek.
Ak nemáme formičky na tartaletky, môžeme použiť formičky na košíčky 🙂 Alebo si pripraviť „veľký tarte“ v tortovej forme. Tartaletky si možno upiecť aj vopred a naplniť ich neskôr.
Medzitým si pripravíme mascarpone krém. Smotanu na šľahanie, mascarpone a vanilkový cukor si dáme do misky. Vyšľaháme na tuhý krém. Ak máte radi kyslejší krém, pridajte pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy, prípadne nastrúhajte aj kôru. Zvýrazníte tým chuť krému.
Vychladnuté tartaletky uložíme na tácku. Na každú tartaletku dáme jednu lyžicu krému a uhladíme.
Ananásový kompót zlejeme cez sitko a sirup zachytíme. Odkvapkaný ananás nakrájame na menšie kúsky. Ananásový sirup doplníme do objemu 350 ml čistou vodou. Sirup zmiešame s vanilkovým pudingom a uvaríme želé.
Na krém navrstvíme nakrájané kúsky ananásu a zalejeme ich vlažným želé. Nechajte stuhnúť v chladničke niekoľko hodín, ak sa vám to samozrejme podarí 🙂 Podávajte ku kávičke.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka