Ak sa vám nechce počas víkendu vypekať, ale nejaká maškrta proste musí byť na stole, vyskúšajte tieto domáce arašidovo-karamelové rezy. O to viac, ak milujete kombináciu arašidov a karamelu. Keď to polejete čokoládou, nebudete sa ich vedieť dojesť 🙂
Búrske oriešky alebo arašidy sú veľmi prospešné pre naše zdravie, takže sa ich nebojte. Orechy ako také znižujú cholesterol, podieľajú sa na tvorbe nervového tkaniva, podporujú tvorbu červených krviniek a pomáhajú pri anémii. Sú dobré aj pri vyčerpaní, stresoch, podráždenosti, či depresii. Arašidy, teda búrske oriešky, obsahujú vitamín B, C, E, ale aj A. Môžu pomôcť aj pri kožných ochoreniach a majú pozitívne účinky proti zubnému kazu. Žiaľ, až 2 % ľudí sú na arašidy alergické.
Arašidovo-karamelové rezy
Suroviny:
Na cesto:
10 dkg kokosového tuku
20 dkg múky
10 dkg cukru
1 vajce
soľ
valček
papier na pečenie
Na plnku:
10 dkg cukru
10 dkg rastlinného tuku
25 dkg búrskych orieškov
1 dl kondenzovaného mlieka
Na polevu:
20 dkg roztopenej čokolády na varenie
2 polievkové lyžice kokosového oleja
POSTUP:
Na fotorecepte body 1 a 2: zmiešame múku, cukor, kokosový tuk s vajíčkom a štipkou soli.
Bod 3: valčekom vyvaľkáme cesto na polcentimetrovú hrúbku, vložíme ho do vymastenej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý dáme do rúry vyhriatej na 170 °C (teplovzdušná na 155 °C). Pečieme asi 15 minút.
Bod 4: medzitým si pripravíme plnku. Skaramelizujeme cukor s polovicou rastlinného tuku, druhú polovicu tuku primiešame ku karamelu a hmotu miešame ešte 8 – 10 minút, aby zhustla, pričom plameň stiahneme na nižší stupeň.
Bod 5: do uvarenej hmoty pridáme nesolené búrske oriešky a sladené kondenzované mlieko a všetko dôkladne premiešame. Orieškovú zmes rovnomerne natrieme na upečené cesto a necháme stuhnúť.
Bod 6: po stuhnutí zákusok pokrájame a jednotlivé kúsky polejeme polevou, ktorú sme pripravili z čokolády a z kokosového oleja.
Oveľa viac takýchto značkových dobrôt ako Mozartove gule, Kokosové tyčinky v čokoláde, Farebné gumené cukríky, či Oreo sušienky nájdete v knihe Urob si sám – Značkové dobroty.