Pili ste už niekedy žiarivo zelený čaj matcha? Po celom svete je čoraz obľúbenejší a získava si fanúšikov aj na Slovensku. Je totiž neuveriteľne zdravý, bohatý na antioxidadnty a má pozitívne účinky aj na chudnutie. Známy je už vyše tisíc rokov ako čajové espreso. Môžete ho dokonca využiť v dezertoch a prípadne si ho ochutiť, pretože má naozaj výraznú, plnú chuť a vôňu. Niekomu nemusí spočiatku sadnúť jeho sladko-horká chuť, je to však len o zvyku.
Ideálne je však piť ho samotný – nižšie vám dáme recept, ako si ho pripraviť a pridáme zaujímavé informácie, ktoré sa vám určite zídu. Tiež môžete skúsiť matcha latté.
V stredovekom Japonsku pili čaj matcha samurajovia, ktorí sa pripravovali do boja. Má totiž veľmi povzbudzujúce účinky.
Zdravý životabudič matcha
Čaj matcha obsahuje veľa kofeínu a je omnoho zdravší ako bežné zelené čaje, lebo v tomto prípade sa konzumujú celé listy. Dá sa povedať, že v jednej šálke čaju matcha je toľko živín ako v 10 šálkach zeleného čaju. Je v ňom aj veľa antioxidantov, napríklad aj polyfenol EGCg s protirakovinovými účinkami a L-teanín, ktorý pomáha upokojiť myseľ a zlepšuje pamäť a koncentráciu.
Existujú dva kvalitatívne odlišné druhy čaju matcha vyrábaného na rituálne účely: usuča (riedky) a koiča (hustý). Dostupný je aj menej kvalitný výrobok, tzv. cukrársky.
Na každodennú konzumáciu je určený čaj usuča.
Koiča je vyhradený najmä na oficiálne obrady čanoju.
Matcha v najnižšej cukrárskej kvalite je najlacnejší, preto je ideálny na kuchynské využitie, napríklad do makrónok, koláčov alebo zmrzliny.
Čaj matcha má povzbudzujúce účinky, podporuje detoxikáciu organizmu, imunitu a metabolizmus. Upokojuje nervový systém, podporuje mozog i pamäť a je de facto prírodných antidepresívom.
Matcha je vhodná pre diabetikov, celiatikov a vegetariánov. Pomáha ťažko pracujúcim ľuďom aj športovcom.
Pozor, matcha môže v určitých prípadoch aj škodiť. Portál health.com poukázal na prímesi olova v listoch čaju. Ide najmä o matchu pestovanú v Číne – keďže prášok je z celých listov, dostáva sa do nápoja celý obsah olova. Preto kupujte radšej japonský prášok matcha, ktorý je oveľa starostlivejšie pestovaný a následne aj prísnejšie kontrolovaný.
Môžete si pripraviť aj dezert matcha. Do cesta alebo do krému pridajte prášok matcha. Na krásnu zelenú farbu stačia 2 až 3 lyžice. Prášku nemá byť priveľa, inak by dezert zhorkol.
Základný recept na čaj matcha
Pripravte si pol až jednu lyžičku naozaj kvalitného prášku matcha. Nekupujte kdekoľvek v obchode, ale ideálne v špeciálnych bio obchodníkoch, japonský prášok.
Do ohriatej misky nasypte prášok matcha, pridajte trocha vody zohriatej na asi 75 °C a rozšľahajte na hustú kašičku. Potom prilejte zvyšnú vodu a prudko šľahajte, pričom metličkou pohybujte v tvare písmena W alebo N, kým nevznikne jemný, napenený čaj. Celkovo by ste mali dostať asi 150 ml čaju, či skôr hustej čajovej peny, ktorá vám dodá veľa energie. Stačí jedna-dve šálky čaju denne.
Pozrite si VIDEO, ako sa jednoducho pripravuje čaj matcha:
Prečo je matcha taká zelená?
„Zreteľná žiarivá zelená farba je výsledkom toho, že sa rastliny počas niekoľkých týždňov pred zberom umelo zatieňujú, čo stimuluje tvorbu chlorofylu,“ vysvetľuje čajová someliérka Linda Gaylardová, autorka knihy Čaj. „Listové puky sa potom odtrhávajú, naparujú a sušia. Stonky a žilnatina sa z nich odstránia. Takto spracované listy, označované ako tenča, sa melú na jemný prášok medzi dvoma žulovými kameňmi. V špeciálnom mlynčeku trvá pomletie 30 g čaju matcha až hodinu.“
Recept na matcha latté
V tomto lahodnom, krémovom čaji nepocítite žiadnu horkosť, ktorá by vám inak mohla prekážať. Vyšľahaný práškový čaj matcha tvorí bublinky peny a dáva jednoduchému čokoládovému latté svetlozelený náznak.
SUROVINY:
- 350 ml nízkotučného sladeného mandľového mlieka
- 15 g bielej čokolády
- 2 lyžičky čajového prášku matcha, plus navyše na dekoráciu
- 120 ml vody ohriatej na 80 °C
POSTUP: Mlieko a čokoládu pomaly ohrievame v hrnci a miešame, kým zmes nezačne trocha vrieť a nevytvorí rovnorodú krémovú hmotu. Odstavíme nabok.
Prášok matcha rozšľaháme s horúcou vodou na riedku kašičku. Prilejeme horúce mlieko a čokoládovú zmes a prudko vyšľaháme na penu. Nalejeme do šálok.
Čaj ozdobíme štipkou prášku matcha a podávame horúci.