Tieto slimáky sa skvele hodia na akúkoľvek oslavu, na stôl počas Vianoc či Veľkej noci, na Silvestra k dobrému vínku, na opekačku alebo len tak. Odporúčame robiť rovno z dvojitej dávky, pretože jeden kúsok nikdy nestačí.
Recept prinášame v spolupráci s pekárkou a cukrárkou Luciou Súkeníkovou, ktorá zozbierala najlepšie klasické recepty. Také, aké varievali a piekli naše babičky a staré mamy. „Ku klasike sa vraciam najradšej, pretože pre mňa znamená nielen nevyčerpateľnú studnicu chutí, ale hlavne spomienky na detstvo. Odmalička som žila v domácnosti, kde sa dobre varilo a pieklo. Moja babka a jej sestra boli vychýrené kuchárky a cukrárky,“ spomína Lucia. Takýchto jej 90 receptov nájdete v knihe Ako od babičky.
Recept na cesnakovo syrové slimáky
Takže začnite hneď dvojitou dávkou a budete teda potrebovať 2 plechy.
Lucia má ešte pred pečením pár užitočných rád. Aby nebolo jedlo ťažké na žalúdok, z ošúpaného cesnaku odstráňte vnútorný klíčok.
Môžete použiť aj medvedí cesnak, je chuťovo jemnejší, preto pridajte aj pár strúčikov klasického cesnaku. Zmes rozmixujte vopred v mixéri, aby bola konzistencia hladká.
Prípadne pridajte pesto. „V tom prípade by som ale dala menej masla, keďže pesto obsahuje aj olej. Aby neboli trojuholníčky priveľmi mastné. Medvedí cesnak dodá slimáčikom krásnu zelenú farbu,“ dodáva Lucia.
SUROVINY
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 čl cukru
- 3 čl soli
- 21 g čerstvého droždia
Na plnku:
- 50 g očisteného cesnaku
- 120 g zmäknutého masla
- hrsť pažítky
- ½ čl soli
- strúhaný syr (napr. Gouda) podľa chuti
- vajce na potretie
- rascu/sézam/mak na posypanie
Prečítajte si tiež
Domáce čokoládové rolky a slimáky.
3 suroviny a 15 minút prípravy.
POSTUP
Vo vlažnom osladenom mlieku rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame. Prilejeme vykysnutý kvások a olej. vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou na teplom mieste vykysnúť. Trvá to asi 45 minút. Pozor, cesto nedávame na radiátor ani do vyhriatej rúry.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku – cesnak ošúpeme, pretlačíme a zmiešame s maslom, pažítkou a soľou. Vymiešame hladký krém.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrieme polovicou plnky, nastrúhame na ňu syr a zatočíme do rolády. Nožom nakrájame cik – cak na trojuholníky, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme obľúbenou posýpkou.
„Ja som použila rascu, ako to robievala moja mama,“ radí Lucia.
Hotové necháme 10 minút podkysnúť na plechu, potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme do zlatista – treba sledovať.
Luciina knižka Ako od babičky ponúka výber obľúbených a osvedčených receptov, aké robili naše staré mamy. Obsahuje recepty na tradičné polievky, hlavné jedlá, prílohy, lahodné koláče aj slané drobnosti. Návody s jednoduchými a zrozumiteľnými inštrukciami, ktoré dopĺňajú užitočné tipy a rady. Jedlá, ktoré si budete s radosťou variť a piecť, pretože vám budú pripomínať detstvo u starých rodičov, keď celý dom nádherne rozvoniaval.
Foto: Lucia Súkeníková/Ako od babičky