Neviete čo s úrodou cukety? Urodilo sa jej viac ako stíhate jesť a spracovať? Lahodná a zdravá cuketa sa dá pripraviť na sladko aj na slano. Rýchlo, jednoducho a výživne. Výborne chutí pripravená na grile i pečená v rúre.
Recepty z cukety nájdete všade – či už je to ratatouille, rizoto, lasagne, špízy, zapekané lodičky, fašírky, nákypy alebo kiše. No skúste tieto naše, overené a chutné.
Recepty z cukety
Máme pre vás teda tri recepty z cukety – veľmi rýchlo hotový vývar, chrumkavé cuketové kolieska i hrnčekový koláč, kvôli ktorému nemusíte vyťahovať zo špajze ani kuchynskú váhu. Stačí vám akýkoľvek hrnček či pohár.
Ak by ste predsa len mali tej cukety ešte viac :-), vyskúšajte aj naše Cuketové fašírky so šunkou a so syrom – bez smaženia, prípadne Cuketové rolky so šunkou, syrom a pečenými zemiakmi.
Prečítajte si náš článok Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín.
1. Cuketový vývar
SUROVINY
- 1 menšia cuketa
- 1 až 2 mrkvy
- 1 petržlen
- ½ kaleráb
- ¼ zeler (môžeme vynechať)
- bylinky – vetvičky ligurčeka, petržlenovej vňate, zeleru
- mleté čierne korenie
- soľ / vegeta
POSTUP
Cuketu umyjeme pod tečúcou vodou. Olúpeme a prekrojíme na menšie časti. Tie rozrežeme tak, aby sme mohli zo stredu cukety vyrezať jadierka.
Mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme škrabkou, opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca so studenou vodou dáme variť koreňovú zeleninu spolu s cuketou.
Medzitým si odvaríme rezance alebo akúkoľvek inú cestovinu do polievky. Keď začne vody vrieť, polievku ochutíme soľou, vegetou a mletým čiernym korením. Vetvičky byliniek opláchneme pod tečúcou vodou, zviažeme a dáme variť k zelenine. Vývar je hotový asi po 15 minútach, keď je zelenina mäkká. Vyberieme viazaničku byliniek a kúsky cukety.
Vývar podávame s cestovinou alebo krupicovými haluškami.
2. Cuketové kolieska v trojobale
SUROVINY
- 1 menšia cuketa
- 2 vajcia
- polohrubá múka na obaľovanie
- strúhanka na obaľovanie
- soľ
- mleté čierne korenie
- masť alebo olej na vyprážanie
POSTUP
Cuketu umyjeme a osušíme. Olúpeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou do 1 cm. Pripravíme si suroviny na trojobal. Vajíčka rozšľaháme vidličkou, pridáme soľ a mleté čierne korenie.
Kolieska cukety rozložíme na dosku a osolíme. Obalíme postupne v polohrubej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Olej alebo bravčovú masť dáme do panvice a necháme zahriať. V rozpálenom tuku vyprážame cuketové kolieska z jednej aj z druhej strany, kým nemajú zlatistú farbu. Vyberieme ich na papierovú utierku. Podávame s varenými zemiakmi, zeleninovým šalátom, majonézou či dipom.
Prečítajte si tiež
Kvitne vám zelenina, ale máte málo plodov alebo žiadne?
3. Cuketový hrnčekový koláč
Skvelý a rýchly cuketový koláčik na plech s rozmerom 35×25 cm.
SUROVINY
- 1 hrnček strúhanej cukety (1 menšia cuketa)
- 1 hrnček polohrubá múka
- 1 hrnček kryštálový cukor
- ½ hrnčeka olej rastlinný
- ¼ voda vlažná
- 2 KL kakao
- 1 KL vanilkový cukor
- 1 ks prášok do pečiva
- ½ sóda bikarbóna
- 2 ks vajce
- 1 ks smotana na šľahanie s obsahom tuku 33%
- 150 g čokoláda s obsahom tuku aspoň 52%
- 3 PL džem
POSTUP
Plech si vymastíme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Rúru na pečenie vyhrejeme na 180ºC. Cuketu umyjeme a ošúpeme. Nastrúhame na strúhadle.
Do misky si rozklepneme 2 vajíčka. Pridáme 1 hrnček kryštálového cukru, vanilkový cukor a kakao. Prilejeme olej a vlažnú vodu. Nastrúhanú cuketu vyžmýkame v rukách a dáme do misky. Nakoniec pridáme 1 hrnček polohrubej múky, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vymiešame metličkou alebo si pomôžeme ručným šľahačom.
Cesto vylejeme na pripravený plech, uhladíme stierkou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme približne 25 minút. Počas pečenia koláčik kontrolujeme, na záver urobíme test dreveným špáradlom. Ešte teplý upečený koláč potrieme džemom. Vyberte si aký máte radi – višňový, jahodový či marhuľový.
Smotanu na šľahanie dáme variť do hrnca, keď začne vrieť, pridáme polámanú čokoládu a 1 KL masla. Miešame metličkou, necháme chvíľku vychladnúť a vylejeme na koláčik. Po zatuhnutí polevy koláč krájame na menšie kúsky. Podávame so šľahačkou, kopčekom zmrzliny či ovocím.
Náš TIP – do koláča môžeme pridať aj mleté či sekané orechy, kúsky čokolády alebo sušeného ovocia.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.s/autorka