Cícerovo-mungové karí. Recept nielen pre vegetariánov, ktorý vás dostane

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Máte chuť na karí, ale neviete sa rozhodnúť pre ten správny recept? Čo tak vyskúšať bezmäsitú verziu, ktorá je rýchla na prípravu, úžasná na chuť a bohatá na farby? A to vôbec nemusíte byť vegetarián – zachutí aj tým, ktorí milujú netradičné kombinácie chutí a skúste týmto jedlom ponúknuť návštevu. Uvidíte ich natešenú reakciu 🙂 Vyskúšajte náš recept na cícerovo-mungové karí.
A propos, toto karí nie je len pre vegetariánov, určite si nájde svojich fanúšikov aj medzi milovníkmi mäsa. Podávané s ryžou predstavuje  sýtu delikatesu, s ktorou sa môžete pochváliť pred svojimi kamarátmi.

 

Recept na cícerovo-mungové karí

cícerovo-mungové karí receptVerte, že tejto exotickej lahôdke neodolá nikto a okrem toho prináša so sebou niekoľko benefitov. Mnohí odborníci odporúčajú strukoviny ako dôležitú súčasť nášho jedálnička, pretože sú zdrojom rastlinných bielkovín a obsahujú vlákninu. Taktiež sú vhodné pri rôznych diétach.
Surové môžu spôsobovať problémy pri vstrebávaní živín a trávení, preto je potrebné ich konzumovať správne tepelne spracované. Ich príprava nezaťaží ani vašu peňaženku, keďže sú lacné a dostupné v každých potravinách.

Napríklad cícer – to je doslova bielkovinová bomba s množstvom vlákniny, minerálmi – prečítajte si viac a môžete potom ako dezert vysúšať našu Cícerovú bábovku s orechmi.
Fazuľa mungo obsahuje veľa vitamínov, aminokyseliny, minerálne látky, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Prospieva srdcu, chráni pred vznikom rakoviny, posilňuje imunitu. V 100 gramoch nájdete až 156% dennej odporúčanej dávky kyseliny listovej, takže je ideálna hlavne tehotné a ženy, ktoré trápi predmenštruačný syndróm.
Toľko v skratke k dvom hlavným surovinám – no a teraz vám nezostáva nič iné, len si urobiť ich zásobu v špajzi a následne z nich čarovať tie najzaujímavejšie recepty. A vtedy určite siahnite po našom recepte.

SUROVINY

  • ½ balenia cícer
  • ½ fazuľa mungo
  • 1 cibuľa
  • 1 kokosové mlieko, prípadne kokosový krém (oba dostať v Lidli, tu sú cenovo výhodné)
  • kokosový olej
  • mlieko/smotanu na šľahanie podľa potreby – závisí od toho, koľko omáčky chcete pripraviť
  • 1 paradajkový pretlak
  • čerstvú červenú papriku, sušenú chilli papričku
  • koreniny: karí korenie, ďumbier, kurkuma, soľ

 

POSTUP

recept postupObe strukoviny si zvlášť namočte do misiek aspoň na päť hodín. Čím dlhšie budú namočené, tak tým rýchlejšie sú potom uvarené. Pred varením ich poriadne premyte čistou vodou a následne ich prevarte v osolenej vode.

cícerovo-mungové karí recept

recept postupMedzitým si na kokosovom oleji (môže byť aj klasický či olivový) v hlbokej panvici pripravte cibuľový základ, do ktorého pridáte ďumbier, chilli papričku, čerstvú papriku a dochuťte karí korením, kurkumou a soľou. Chvíľku poduste a pridajte paradajkový pretlak a znovu poduste.

recept postupNakoniec pridajte kokosové mlieko. V našom prípade sme použili kokosový krém, ktorý sme zriedili cca 1,5 dcl sladkej smotany. Do tejto zmesi pridajte obe strukoviny – uvarený cícer a mungo a nechajte spolu prevariť na miernom plameni približne 10 minút. Občas premiešajte.

recept postupAk je potrebné, tak počas varenia dolejte do omáčky ešte vodu alebo mlieko. Záleží od toho, akú omáčku preferujete – hustejšiu či riedku? Na záver ešte ochutnajte a dochuťte podľa potreby.

Náš tip
Podávajte s ryžou, ideálne s basmati. Ak chcete mať ryžu zaujímavejšiu, pridajte do nej šafran a kúsok badiánu. Takto pripravené karí môžete servírovať v hlbokej miske.
Nezabúdajte na to, že jeme aj očami a jedlo by na tanieri malo vyzerať čo najlahodnejšie. Pohrajte sa s aranžovaním.
A aký nápoj by sa hodil k tomuto jedlu? Vyskúšajte osviežujúci zázvorový čaj, ktorý si v letných mesiacoch môžete schladiť kockami ľadu a ozdobiť kolieskami citrónu a limetky.

V obchode bežne kúpite mungo klíčky, ktoré môžete jesť už také,
ale tu sa môžete pozrieť, ako ešte pripraviť:


Zdielať

About Author

Martina Baumann

Už odmalička som mala po ruke pero a diár, aby som si zapisovala všetko, čo mi práve napadlo. A už v tom čase som vedela, že keď vyrastiem, tak ma bude živiť práve písanie. Podarilo sa! Najradšej píšem vlastné zážitky z cestovania alebo rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Medzitým som stihla vyštudovať žurnalistiku, vyskúšať si prácu v tlačovej agentúre, byť editorkou, redaktorkou, šéfredaktorkou, stať sa PR špecialistkou a vyskúšať si aj hovorcovskú stoličku. Okrem písania mám rada aj našich dvoch kocúrov, psa a slovenské víno. Presne v tomto poradí :-)

Komentáre sú uzavreté.