Naozaj – čo sa stane, keď si poviete „už žiadny cukor, končím s ním“?
Určite sa vám vráti duševná pohoda a energia, tvrdí austrálska moderátorka a novinárka Sarah Wilson. Pre nás možno neznáma osoba, no v Austrálii hviezda prvej veľkosti. Moderovala napríklad prvú sériu MasterChef Australia, ktorá sa stala najsledovanejšou šou v histórii austrálskej televízie. Meditovala s dalajlámom, stepovala na palube lietadla so sirom Richardom Bransonom a diskutovala s premiérom Austrálie o tipoch na rande.
Sarah neverí na žiadne diéty, ani na to, že zdravé jedlo nemôže byť chutné. Môže a rozhodla sa to dokázať. Jedného dňa si povedala, že končí s cukrom, aby očistila svoje telo a začala zdravšie jesť.
Výsledok?
Ako tvrdí Sarah (a nielen ona), konzumácia cukru môže byť zdrojom celoživotných výkyvov nálady, kolísajúcej telesnej hmotnosti, ochorenia štítnej žľazy či problémov so spánkom. Sama to zažila a rozhodla sa to zmeniť.
Začalo sa to ako novoročný pokus – skúsi znížiť množstvo cukru, ktorý prijíma a neskôr ho úplne vyradí z jedálnička. Napodiv, vzdať sa cukru bolo pre ňu jednoduchšie ako sa sprvu zdalo a odrazu sa cítila lepšie.
Oslovila desiatky odborníkov po celom svete, robila vlastný výskum, experimentovala a používala samu seba ako pokusný králik. Nakoniec dala dokopy vedecky otestované metódy, ktoré skutočne fungujú.
Cukor naozaj nemusí byť…
Výsledkom je jej kniha Končím s cukrom, v ktorej odhaľuje, koľko ukrytého cukru obsahuje naša každodenná strava a ako ovplyvňuje našu telesnú pohodu. Ponúka 108 chutných receptov bez cukru na prípravu detoxikačných jedál, sladkostí aj nápojov. Prináša tiež jednoduchý a flexibilný 8-týždňový plán, pomocou ktorého ľahko odštartujete zmenu svojich stravovacích návykov a prekonáte chuť na nezdravé jedlá.
Áno, hlboko v nás je zakorenený odpor k myšlienke, že by sme nemali jesť cukor. Vyrástli sme s emocionálnym a fyzickým spojením s cukrom. Veď keď sa nám niečo podarí, neraz sa odmeníme nejakou lahôdkou, zákuskom, tyčinkou, či čokoládkou. Keď sa cítime na dne alebo vyčerpaní, často siahneme po sladkom.
Ale všetko je to iba placebo. „Čoskoro som sa naučila, že keď si človek odpustí cukor, môže sa cítiť oveľa lepšie,“ tvrdí Sarah Wilson.
Jej knižka ponúka nielen osemtýždňový program, ale aj množstvo tipov a inšpirácií, ako sa zbaviť závislosti na ňom. 108 receptov bez cukru isto prekvapí aj vás – nájdete tam raňajky, koktaily, zdravé očistné jedlá, dezerty, ale aj jedlo bez cukru pre deti.
RECEPT na ORIEŠKOVÝ CHEESECAKE
„Jedného horúceho popoludnia sme tento cheesecake vytvorili s mojou priateľkou Claire,“ vysvetľuje Sarah Wilson. „Len sme prisýpali toto a tamto, až to napokon malo správnu konzistenciu. V jednej chvíli nám dokonca korpus spadol, ale dali sme ho opäť dokopy, a na rúre chýbal ukazovateľ teploty, ale nakoniec to dopadlo dobre. Je to dôkaz, že tento cheesecake sa nedá pokaziť. Len ho treba niekoľko hodín pred podávaním chladiť, inak bude chutiť príliš vaječne.“
SUROVINY
KORPUS
1 hrnček vylúskaných lieskovcov
alebo pistácií, najlepšie naklíčených
1 hrnček strúhaného kokosu
1 hrnček mandľovej, konopnej alebo inej orechovej múky
8 lyžíc zmäknutého masla
PLNKA
600 g domáceho krémového syra izbovej teploty
2 lyžice jogurtu alebo kyslej smotany
3 lyžice kokosovej smotany
½ hrnčeka ryžového sirupu (alebo podľa chuti)
1 vajce
trocha vanilkového prášku
menšia hrsť pistácií a opražených kokosových lupienkov
na podávanie (nemusí byť)
6 – 8 PORCIÍ
POSTUP
Rúru rozohrejeme na 160 °C a tortovú formu s odnímateľným dnom a priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie. Na korpus dáme do mixéra lieskovce alebo pistácie a rozmixujeme nie celkom najemno. Pridáme kokos, mandľovú múku aj maslo a prstami vypracujeme drobivé cesto. Čím viac trieme, tým viac olejov sa uvoľňuje z orechov a konzistencia je čoraz lepšia. Ak treba, pridáme viac masla. Hmotu natlačíme do formy tak, aby rovnomerne pokrývala dno aj boky v hrúbke asi 0,5 cm. Pečieme 5 – 8 minút, alebo kým korpus nezačne zlatnúť.
Vyberieme a necháme celkom vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame krémový syr, jogurt, kokosovú smotanu, sirup, vajce a vanilkový prášok. Nemiešame príliš, aby sa do zmesi nedostalo priveľa vzduchu (spôsobil by spľasnutie počas pečenia). Plnku naložíme na vychladnutý základ a vrátime do rúry na 20 – 30 minút, alebo kým sa zmes nezačne trochu oddeľovať od základu, pričom v strede by mala zostať trasľavá. Pred podávaním dáme cheesecake do chladničky najmenej na 2 hodiny.
Posypeme pistáciami a kokosovými lupienkami.