Možno ste si už robili čokoládovú penu, možno ste si ju dali v niektorej cukrárni – je jemná, lahodná, rozplýva sa na jazyku. Ale čo keby ste skúsili domácu čokoládovú penu z tofu. Znie vám to možno čudne a uvažujete, načo tam dávať to tofu.
Keď do čokoládovej peny použijete namiesto smotany hodvábne tofu, pena bude nádherne krémová. Nefalšovaná chuť čokolády sa navyše ideálne dopĺňa so zázvorovým sirupom a pražené lieskovce sa postarajú o chrumkavosť.
Čokoládová pena z tofu
Tofu urobí penu nielen krémovejšiu, ale je tiež bohaté na bielkoviny a je nízkokalorické. Čokoládová pena z tofu je tiež vegánska a bez lepku, takže si ju môžu vychutnať aj ľudia s rôznymi stravovacími obmedzeniami.
Spomínaný zázvorový sirup môžete vynechať, ale pokojne si môžete urobiť domáci – nižšie v rámčeku jednoduchý recept.
Tento recept je naozaj rýchly, pripravíte ho do polhodinky, len potom ho treba dlhšie chladiť. Pre intenzívnejšiu čokoládovú chuť môžete pridať 1 PL tmavého kakaového prášku. Takúto domácu penu z tofu môžete skladovať v chladničke až 3 dni.
SUROVINY
- 100 g horkej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 2 PL medu
- 2 PL zázvorového sirupu
- 550 g hodvábneho tofu (cca 2 balenia)
- 100 g lieskových orieškov
POSTUP
Čokoládu rozlámeme na kúsky, dáme do misky s medom a so zázvorovým sirupom. Vložíme do rúry vyhriatej na 80 stupňov, aby sa roztopila. Občas zmes premiešame.
Prípadne môžeme čokoládu rozpustiť v horúcom vodnom kúpeli, ako to možno robievate bežne.
Hodvábne tofu dáme odkvapkať a pretlačíme ho cez jemné sito, aby získalo krémovú konzistenciu. Elektrickým šľahačom, ponorným mixérom vmiešame tofu do čokolády, aby vznikla hladká pena.
Hotový lesklý krém rozdelíme do mištičiek, zakryjeme a dáme aspoň na 5 hodín do chladničky.
Plátky lieskových orieškov opražíme na panvici do zlatohneda.
Pred podávaním nimi dezert ozdobíme. Môžete však navrch nastrúhať aj čokoládové hoblinky, dať lístky mäty, šľahačku, prípadne nejaké bobuľové ovocie, ako maliny, čučoriedky, čerešne ap.
Do 400 ml vriacej vody dáme 50 ml medu a 150 g cukru. Pridáme 100 g zázvoru pokrájaného na tenké plátky a v nezakrytom hrnci varíme 10 minút. Potom necháme vychladnúť a precedíme cez jemné sitko, pričom získame asi 250 ml sirupu. Prelejeme ho do fľašky a dáme do chladničky, kde vydrží týždeň.
Používa sa nielen pri varení, ale aj na ochutenie minerálnej vody s kockami ľadu, limetkou a mätou (približne v pomere 1 : 3).
Zdroj a foto: Japonská kuchyňa, Freepik.com