Vedeli ste, že nanuk vznikol pred vyše sto rokmi? Stalo sa to presne v roku 1905, keď jedného dňa malý Frank Epperson z Oaklandu (v Kalifornii) zabudol na okne pohár s malinovkou. Bol do polovice naplnený a navyše v ňom zostala aj lyžička.
Čo čert nechcel, v tú noc sa poriadne ochladilo a ráno si 11-ročný chlapec našiel v pohári nanuk 🙂
Obchodník s malinovkami o niekoľko rokov neskôr pochopil, aká príležitosť sa mu núka. V roku 1923 si teda nechal svoj vynález patentovať a pod názvom popsicle ho predal istej firme, ktorá výrobok uviedla na americký trh. Popsicles sa stali obrovským hitom – osviežujúca lízanka vyniesla milióny. O čosi neskôr si ďalší múdry Američan nechal patentovať mrazenú vanilkovú zmrzlinu ukrytú pod čokoládovou polevou… A to bol začiatok príbehu o úspechu.
Ak aj vy milujete mrazené pochúťky, čítajte ďalej♥
Nanuky. Mrazené pochúťky
Dnes už nanuky a rôzne zmrzliny nie sú ničím výnimočným a berieme ich ako samozrejmosť. Na trhu je množstvo príchutí a milujú ich malí aj veľkí.
Nanuky a zmrzky patria k letu ako kúpanie, či opaľovanie. Tak si doprajte nanuk podľa vlastných predstáv – nemusíte si ich vždy len kupovať.
Ponúkame vám niekoľko skvelých receptov na nanuky, ktoré si môžete dobra pripraviť sami. Nie sú zložité a nevyžadujú si veľa surovín, takže ich postupne zvládnu aj malí maškrtníci.
Jahodovo-smotanové nanuky
V hrnci rozpustíme 400 g cukru v 100 ml vriacej vody. Medzitým z bielkov a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne prilievame vo vode rozpustený cukor (sirup) a hmotu šľaháme, až kým nevychladne.
K pene primiešame jahody. Smotanu na šľahanie vyšľaháme a pozorne vmiešame do jahodovej peny.
Krém nalejeme do formičiek, zastrčíme doň paličky a povrch dôkladne uhladíme. Vložíme do mrazničky a necháme tuhnúť minimálne 5 hodín.
TIP: Nanuky môžeme pred zamrazením trochu pokvapkať šľahačkou. Tá na červenom podklade vykúzli pôsobivý kontrastný efekt!
Na 4 porcie: 500●g cukru ● 250 g bielkov (zo 7 – 8 vajec) ● 150 g jahôd, očistených a nadrobno nakrájaných ● 60 g smotany na šľahanie
Zmrzlina z citróna a kivi
Kivi ošúpeme, nadrobno nakrájame a vložíme do misy. Kôru z citróna nastrúhame, šťavu vytlačíme a oboje pridáme k nakrájaným kivi.
Primiešame jogurt a kyslú smotanu a všetko rozmixujeme na jemné pyré. Smotanu dotuha vyšľaháme a spolu s práškovým cukrom pozorne vmiešame do ovocnému krému.
Krémom naplníme formičky, pozastrkujeme paličky a približne na 5 hodín vložíme do mrazničky.
Na 8 porcií: 8 kivi ● 1 chemicky neošetrený citrón ● 250 g plnotučného jogurtu ● 150 g kyslej smotany ● 250 g smotany na šľahanie ● 100 g práškového cukru
Malinovo-pomarančové kocky
Maliny umyjeme, štyri až šesť plodov dáme bokom. Ostatné maliny rozmixujeme na jemné pyré, ktoré dobre rozmiešame s ostatnými ingredienciami.
Naplníme formy v tvare kocky, nie však až po okraj, aby sme do každej mohli pozorne vložiť jednu celú malinu.
Minimálne na 5 hodín vložíme do mrazničky.
Na 4 – 6 porcií: 250 g čerstvých malín ● 750 ml pomarančovej šťavy ● 100 ml malinového sirupu ● 300 g trstinového cukru ● 2 lyžičky medu ● 1 strek citrónovej šťavy
Táto osviežujúca mrazená pochúťka vám tak pošteklí chuťové poháriky, že sa s jedným kúskom jednoducho neuspokojíte. Na prípravu sa hodia nádoby používané na malé gurmánske dobroty na jedno či dve zahryznutia (fingerfood). Pri výbere formičiek popustite uzdu vlastnej fantázii!
Ľadová figovo-hroznová Malaga
Figy ošúpeme a dužinu nakrájame na plátky. Niekoľko plátkov dáme bokom a neskôr použijeme na ozdobu.
Bobuľky hrozna porozkrajujeme na polovice, ale niekoľko ich odložíme na dekoráciu. Figy, hrozno, hroznovú šťavu a trstinový cukor zmiešame v mise. Ochutíme čerstvo namletým korením. Ak zmrzlina nie je určená pre deti a mládež, môžeme pridať aj Malagu. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom.
Ponalievame do formičiek a dáme zamraziť. Zmrzlinu ozdobíme nerozkrojenými bobuľkami hrozna a obložíme malými kúskami fíg.
Na 4 porcie: 4 figy ● 500 g modrého hrozna bez zrniečok ● 500 ml šťavy z modrého hrozna ● 1 lyžica trstinového cukru ● 1 lyžička čerstvo namletého bieleho korenia ● podľa chuti Malaga (dezertné víno)
Ananásová zmrzlina s Piña Coladou
Ananás po dĺžke rozkrojíme na dve polovice. Do jednej v strede vyhĺbime jamku. Z dužiny odstránime hrubé vlákna a vyrežeme hlúb. Obe polovice zakryjeme a odložíme do chladničky.
Druhý ananás ošúpeme, dužinu najprv nakrájame na plátky a neskôr na malé kúsky. Hlúb odstránime.
Ananásové kúsky pomaly a pozorne rozmixujeme. Pyré pretlačíme cez sito s väčšími okami, aby hrubé vlákna zostali v site. Výsledné ovocné pyré rozmixujeme so šťavou a práškovým cukrom a ponalievame do formičiek. Pozapichujeme doň paličky a všetko dáme do mrazničky minimálne na 5 hodín.
Pred podávaním si pripravíme aranžmán z druhého ananásu: Do polovice s vyhĺbenou jamkou nalejeme dobre vychladenú Piña Coladu a dekoratívne do nej pozapichujeme slamky. Do druhej polovice paličkami pozastrkujeme zmrzlinu a podávame.
Na 4 porcie: 2 čerstvé ananásy ● 400 ml ananásovej šťavy ● 6 lyžíc práškového cukru ● 150 ml vychladenej Piña Colady
Vanilkové pokušenie s orechmi a pistáciami
Smotanu, mlieko a cukor varíme dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Za stáleho miešania pridáme žĺtky aj vyškriabanú dužinu vanilky a všetko dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť. Pistácie a orechy nahrubo posekáme a vmiešame do krému. Krémom naplníme formičky, pozapichujeme doň paličky a minimálne na 5 hodín vložíme do mrazničky.
Na 4 porcie: 150 g smotany na šľahanie ● 150 ml mlieka ● 120 g cukru ● 2 žĺtky ● ½ vanilkového struku ● 60 g pistácií ● 10 vlašských orechov
Mramorovaný zmrzlinový sen s vanilkou
Z vanilkového struku vyškriabeme dužinu, dáme ju do mlieka a krátko povaríme. Po 5 minútach mlieko zo sporáka odstavíme. Žĺtok rozmiešame v troche mlieka a prilejeme do vanilkového mlieka.
Smotanu dotuha vyšľaháme. Do polovice šľahačky pridáme 50 g práškového cukru a pozorne vmiešame do vanilkového mlieka. Druhú polovicu s 50 g práškového cukru vmiešame do kakaa a odložíme do chladničky.
Formičky najprv naplníme mliečnou zmesou, dáme do mrazničky a asi po hodine zalejeme kakaovou zmesou. Vidličkou pritom vytvoríme mramorový vzor. Do krému zapichneme paličky a na ďalšie 4 hodiny ho dáme do mrazničky.
Na 4 porcie: 1 vanilkový struk 100 ml plnotučného mlieka plus trochu mlieka na rozmiešanie 1 žĺtka ● 100 g smotany na šľahanie ● 100 g práškového cukru ● 100 ml studeného kakaa
Ďalšie desiatky podobných lahôdok nájdete v knihe Mrazené maškrty.