Dovolenka bez cestovky. Čo a ako si variť, ak cestujete na vlastnú päsť?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je skutočne veľa rôznych dôvodov, prečo niektorí ľudia preferujú na dovolenke vlastné varenie.  Niekedy to môžu byť zdravotné obmedzenia, ako napríklad rôzne diéty, vegánstvo, vegetariánstvo. Inokedy možno máte so sebou malé deti, ktorým treba pripravovať špeciálnu stravu. Často býva dôvodom finančná situácia, pretože vlastné jedlo vyjde zvyčajne lacnejšie.
Dovolenka bez cestovky sa oplatí – nielenže si môžete slobodne vyberať konkrétnu destináciu, upravovať samotné presúvanie, ste flexibilnejší aj pri aktivitách a atrakciách, ale hlavne – varíte si sami to, čo chcete a na čo máte chuť. Áno, vždy si to vyžaduje viac organizovania, myslieť na to, ale koho to baví, ten si to užije o to viac 🙂
Na čo všetko myslieť, ak cestujete na vlastnú päsť a budete si variť sami? Čo zobrať, nezabudnúť a predpripraviť?

Základom všetkého je plánovanie

Každé jedlo je potrebné si vopred naplánovať. Uprednostnite jednoduché pokrmy, na ktoré budete potrebovať minimálne množstvo surovín. Zamyslite sa tiež nad využitím lokálnych produktov, ktoré vám ponúka vami vybraná destinácia.
Medzi ľahké a výživné jedlá patria jednoznačne cestoviny na mnohé spôsoby, ryža, šošovica, a tiež polievky. Do každého zo spomínaných jedál môžete pridať mäso, zeleninu, alebo aj huby.

Pripravte si zoznam vecí, ktoré nakúpite vopred a nezabudnite medzi ne zahrnúť aj prostriedok na umývanie riadu, kuchynské utierky, prípadne aj nejaký nevyhnutný riad. Medzi základné suroviny patrí tiež soľ, cukor, káva, čaj a olej. Ak niečo zabudnete kúpiť, nič sa nedeje, určite sa vám naskytne možnosť chýbajúcu potravinu niekde dokúpiť.

Spoznávajte nové chute a miestne špeciality

To, že ste si zvolili typ dovolenky s vlastnou stravou však neznamená, že sa musíte celý čas spoliehať len sami na seba. Dovolenka je ideálny čas ochutnať niečo nové a nepoznané, vyskúšať ospevované miestne špeciality.
Pri nákupoch sa vyhýbajte voziť so sebou mäso (pokiaľ ho nemáte sterilizované), ovocie a zeleninu, pretože ľahko podliehajú skaze. Tiež si vopred zistite podmienky, pretože v mnohých krajínách je obmedzený, ba dokonca i zakázaný dovoz alkoholu, mäsových a mliečnych výrobkov.

Zoznam potravín

Maslo, džem, cereálie, cestoviny, ryža, instantné kaše, ryby v plechovke, cukor, soľ, olej, káva, čaj – to je len stručný zoznam potravín, ktoré sa vám na dovolenke určite zídu.
Ovocie a zeleninu kupujte maximálne na jeden až dva dni, pretože veľmi rýchlo strácajú predovšetkým v lete svoju kvalitu a čerstvosť. Navyše určite budete mať dostatok možností na ich dokúpenie, či už na lokálnych trhoch, prípadne aj v sieti kamenných obchodov.

jedlo-pri-bazene-dovolenka-bez-cestovky

Ako nepodceniť prípravu na výdatné obedy

Určite sa vopred pripravte na prípravu výdatných obedov pre vašich hladných stravníkov. Ideálne sú jedlá, ktoré môžete kombinovať s rôznymi prílohami. Ak si chcete v rámci dovolenky dopriať svoje obľúbené jedlá, nič vám nebráni v tom, aby ste si ich doma vopred pripravili a zavarili do pohárov. Pri ich príprave však rešpektujte správne podmienky sterilizácie jedál. Zaváranie je síce zdĺhavé, no pár zaváraninových pohárov s domácou stravou určite príde vhod.

Ak nechcete na dovolenke tráviť príliš veľa času v kuchyni, zvoľte do jedálnička jednoduchšie jedlá, ktoré sú pripravené maximálne do pol hodiny až hodiny. Ako sme už spomínali, obľúbené a spoľahlivé sú

  • ryby
  • rôzne druhy ovocných i zeleninových šalátov
  • rizoto
  • desiatové polievky
  • deťmi obľúbené palacinky

Pripravte si do zásoby aspoň päť nápadov na rýchle a jednoduché jedlá.

Ideálne na zavarenie je mäso vo vlastnej šťave, ktoré môže byť z hovädzieho, bravčového, alebo i kuracieho mäsa. Pri príprave však dodržiavajte hygienické zásady.
Zavariť môžete aj rôzne druhy omáčok, či už sviečkovú, paradajkovú a pod. Na dovolenke k nim pripravíte ryžu alebo cestoviny a voila, chutné a zároveň jednoduché a sýte jedlo je na svete. Výborné je aj mať pripravený silný vývar, ktorý môžete rôzne využiť.

netradičné zaváranie 7 receptovPrečítajte s tiež
Netradičné zaváranie. 7 receptov s hroznom, tekvicou,
melónom, cuketou, či karfiolom.

Čo si zobrať na dlhé cesty autom

Do auta sa na dlhé cestovanie hodia obložené bagety, tousty alebo tortilly. Sladké zásoby v podobe buchiet, mafinov a pod. tiež nie sú na zahodenie a zídu sa predovšetkým na raňajky či desiatu.
Čo robiť, aby sa jedlo cestou nepokazilo? Pri cestovaní autom vám dobre poslúžia termotašky, ale aj autochladnička, prípadne box. Na dovolenke si treba užiť potrebný oddych aj napriek tomu, že budete variť pre partnera či dokonca pre celú rodinu.

Na dovolenke by ste si mali predovšetkým oddýchnuť od každodenného stresu, pracovných i domácich povinností. Pri vlastnej príprave jedál určite nehrozí nekontrolované prejedanie a nemusíte sa ani obávať, že sa domov vrátite s niekoľkými kilogramami navyše. Berte to skôr ako príležitosť vyskúšať si, ako si poradiť so stravovaním v cudzom prostredí. A ak pridáte k svojim dovolenkovým aktivitám aj prechádzky po pláži, plávanie v mori a mnohé ďalšie, ktoré daná destinácia ponúka, máte vyhrané, vaša postava nijako neutrpí, práve naopak.

Keď už dovolenka so stravou, odporúčame polpenziu

Dovolenka má slúžiť predovšetkým na odpočinok, preto je pochopiteľné, že si mnohé gazdinky chcú oddýchnuť aj od varenia a ich jasnou voľbou je dovolenka aj s jedlom. V takom prípade je najlepším riešením polpenzia. Počas horúcich letných dní nepotrebujeme za každú cenu teplý obed, postačí nám aj niečo ľahšie. Navyše nebudete viazaní na konkrétny čas obeda a bez výčitiek, že o niečo prídete, môžete vyraziť na celodenný výlet, po ktorom bude teplá večera chutiť úžasne.

All inclusive – predsa to tu nenechám, keď už je to v cene

Obľúbené pobyty s all inclusive stravou často zvádzajú k tomu, aby sme toho do seba napratali čo najviac. Ale cieľom dovolenky predsa nie je doplaziť sa každý deň s plným žalúdkom k ležadlu a po večeri sa nevládne zvaliť do postele. Ak o sebe viete, že podobnému pokušeniu nedokážete odolať, radšej si vopred zvoľte dovolenku iného typu.

vlastna-strava-na-dovolenke

Foto:  freepik.com


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.