Toto jedlo sme si zamilovali. Prvý raz sme ho ochutnali v reštaurácii, potom sme vyskúšali doma…a odvtedy si ho z času na čas robievame. Vynikajúci hovädzí guláš so žemľovými knedličkami poteší najmä chlapov, ale zachutí aj dámam a sme presvedčení, že dobre sa najedia aj deti.
Hovädzí guláš so žemľovými knedličkami
Gulášov samozrejme existuje veľa druhov a variantov. Je však dobré ich striedať a ak robíte klasický kotlíkový guláš, vyskúšajte tento hovädzí s knedličkami.
Pokiaľ ide o hovädzie mäso, môžete použiť hovädzie zadné, ktoré je jemnejšie a guláš potom lahodnejší 🙂 Mnohí dávajú rovnaký pomer mäsa a cibule, je to na vás, ale myslite na to, že jediné, čo bude guláš zahusťovať, je práve cibuľa.
SUROVINY
- 800 g hovädzieho mäsa
- 3-4 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice rastlinného oleja alebo masti
- 1 lyžička paradajkového pretlaku
- biely vínny ocot
- soľ
- voda
- 1 vrecko koreninového prípravku Kotányi na guláš
Suroviny na knedličky
- 6 žemlí alebo môžu byť aj rožky
- 2 vajíčka
- 2 lyžičky masla
- trošku teplého mlieka
- 5 lyžíc petržlenovej vňate
- štipka muškátového orecha
- soľ
POSTUP
Najskôr si pripravte žemľové knedličky. Nakrájajte žemle alebo rožky na kocky a zmiešajte s ostatnými surovinami. Nechajte trošku odstáť.
Potom zmes naneste na potravinovú fóliu a zabaľte do valčeka. Dôkladne ju zatvorte, nožom poprepichujte prípadne bublinky. Následne ešte zabaľte do alobalu (prvý raz sme dali bez alobalu a knedlík sa nám rozpadol).
Varte v slanej vode cca 20 minút, v polovici varenia knedľu otočte.
Nakrájajte na drobno cibuľu (kto znesie väčšie kúsky, môže aj na krúžky) a orestujte ju na oleji. Potom pridajte paradajkový pretlak.
Cesnak nakrájajte na pásiky, prudko opražte a potom kvapkami vínneho octu rozpustite pripečenú šťavu. Pridajte koreninový prípravok Kotányi na guláš, vodu, premiešajte a povarte. Máte kašovitý základ, ktorý je základom úspechu.
Hovädzie mäso nakrájajte na kocky a osoľte. Vložte ich do pripraveného vývaru a duste, kým mäso nezmäkne. My sme ho dusili hodinu a potom sme ho ešte dorobili cca 20-30 minút v tlakovom hrnci.
Na záver môžete dochutiť podľa svojho gusta. Trošku tymianu, prípadne lístky oregana…využite svoju bylinkovú záhradku.
Kombinácia jemného mäska, vlastnej žemľovej knedle a lahodnej šťavy je neodolateľná.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk