Hovädzí guláš so žemľovými knedličkami | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toto jedlo sme si zamilovali. Prvý raz sme ho ochutnali v reštaurácii, potom sme vyskúšali doma…a odvtedy si ho z času na čas robievame. Vynikajúci hovädzí guláš so žemľovými knedličkami poteší najmä chlapov, ale zachutí aj dámam a sme presvedčení, že dobre sa najedia aj deti.

Hovädzí guláš so žemľovými knedličkami

Gulášov samozrejme existuje veľa druhov a variantov. Je však dobré ich striedať a ak robíte klasický kotlíkový guláš, vyskúšajte tento hovädzí s knedličkami.
Pokiaľ ide o hovädzie mäso, môžete použiť hovädzie zadné, ktoré je jemnejšie a guláš potom lahodnejší 🙂 Mnohí dávajú rovnaký pomer mäsa a cibule, je to na vás, ale myslite na to, že jediné, čo bude guláš zahusťovať, je práve cibuľa.

recept na hovädzí gulášSUROVINY

  • 800 g hovädzieho mäsa
  • 3-4 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice rastlinného oleja alebo masti
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku
  • biely vínny ocot
  • soľ
  • voda
  • 1 vrecko koreninového prípravku Kotányi na guláš

Suroviny na knedličky

  • 6 žemlí alebo môžu byť aj rožky
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžičky masla
  • trošku teplého mlieka
  • 5 lyžíc petržlenovej vňate
  • štipka muškátového orecha
  • soľ

POSTUP

recept postupNajskôr si pripravte žemľové knedličky. Nakrájajte žemle alebo rožky na kocky a zmiešajte s ostatnými surovinami. Nechajte trošku odstáť.
Potom zmes naneste na potravinovú fóliu a zabaľte do valčeka. Dôkladne ju zatvorte, nožom poprepichujte prípadne bublinky. Následne ešte zabaľte do alobalu (prvý raz sme dali bez alobalu a knedlík sa nám rozpadol).
Varte v slanej vode cca 20 minút, v polovici varenia knedľu otočte.

žemľové knedličky

recept postupNakrájajte na drobno cibuľu (kto znesie väčšie kúsky, môže aj na krúžky) a orestujte ju na oleji. Potom pridajte paradajkový pretlak.
Cesnak nakrájajte na pásiky, prudko opražte a potom kvapkami vínneho octu rozpustite pripečenú šťavu. Pridajte koreninový prípravok Kotányi na guláš, vodu, premiešajte a povarte. Máte kašovitý základ, ktorý je základom úspechu.

hovädzí guláš so žemľovými knedličkami postup recept

recept postupHovädzie mäso nakrájajte na kocky a osoľte. Vložte ich do pripraveného vývaru a duste, kým mäso nezmäkne. My sme ho dusili hodinu a potom sme ho ešte dorobili cca 20-30 minút v tlakovom hrnci.
Na záver môžete dochutiť podľa svojho gusta. Trošku tymianu, prípadne lístky oregana…využite svoju bylinkovú záhradku.
Kombinácia jemného mäska, vlastnej žemľovej knedle a lahodnej šťavy je neodolateľná.
Dobrú chuť!

hovädzí guláš so žemľovými knedličkami

Foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.