Počuli ste o tom, že hrozno poskytuje citovú podporu v situáciách, keď čelíme sklamaniu? Bobule hrozna podľa mnohých nesú v sebe božské schopnosti, ktoré nám pomôžu vybudovať nové cestičky a lepšie príležitosti.
Či je to naozaj tak, nemáme dokázané. Ale vedci i lekári vám dosvedčia, aké liečivé je hrozno a výrobky z neho. Prospieva pri mnohých ochoreniach, podporuje aktivitu a dodáva energiu. Navyše hrozno obsahuje prírodnú fruktózu a glukózu, ktoré sú skvelé pre mozog. A ako možno viete, náš mozog z prírodného cukru prekvitá 🙂
Jednoducho, hrozno má množstvo liečivých účinkov – písali sme o nich v tomto článku.
A rovnako zdravé je aj pre deti, tak si poďme urobiť domáce gumové hroznové cukríky.
Recept na hroznové cukríky
Recept nie je vôbec zložitý a ideálne k nemu prizvite svoje deti. Niečo sa naučia, pomôžu a vy s nimi strávite pár príjemných chvíľ.
Nižšie nájdete suroviny, ale ešte predtým si zadovážte pár potrebných vecí.
Určite máte kuchynský nôž, lis na zemiaky a veľkú misu. Zíde sa aj kávový filter a nádoba na zachytenie šťavy.
Pripravte si hrniec, varechu, kuchynské váhy, malý štetec, malé sitko a malú odmerku s pyštekom na nalievanie.
No a napokon formičky na napĺňanie, príp. formičky na kocky ľadu alebo plastový diel z bonboniéry.
Máte? Tak poďme robiť hroznové cukríky, ako nás inšpirovala odborníčka na vinárstvo a autorka krásnej knižky Vinič v záhrade, Angelika Schartlová.
Suroviny
- 250 g bobúľ čerstvého hrozna (dostaneme asi 10 ml šťavy)
- 2 balíčky jedlej želatíny (18 g)
- 25 g cukru
- 12 g koncentrátu agáve alebo tekutého medu
- 3 g kyseliny citrónovej
- trocha škrobu alebo jedlého oleja
POSTUP
Bobule hrozna umyjeme a necháme vysušiť. Každú bobuľku rozdelíme na polovice, odkôstkujeme a nakrájame nadrobno. Tretinu nasekaného hrozna dáme do lisu na zemiaky a vytlačíme z neho šťavu. Tekutinu prefiltrujeme cez filter na kávu a nalejeme do nádoby.
Želatínu dáme do hrnca, zalejeme 30 ml hroznovej šťavy a necháme 5 minút napučať. Za ten čas cez sitko „pomúčime“ formičky škrobom.
Zvyšok hroznovej šťavy premiešame s cukrom, koncentrátom agávy (medom) a kyselinou citrónovou. Po uplynutí času na napučanie želatínu v hrnci pri nízkej teplote a za stáleho miešania rozpustíme a primiešame zvyšné prísady.
Pomocou odmerky nalievame tekutinu z rajnice po jednotlivých porciách do škrobom vysypaných formičiek.
Po troch hodinách sú gumové hroznové cukríky hotové. Vytlačíme ich z formičiek. Aby sa nelepili, buď ich jemne ešte posypeme škrobom, alebo zľahka potrieme jedlým olejom s neutrálnou chuťou.
Zdroj a foto: Angelika Schartl, Vinič v záhrade