Granko je jeden zo symbolov nášho detstva a dodnes si pamätáme na ikonický obal. Teraz už má skôr modrý, modernejší dizajn, ale stále ho milujeme 🙂 Tak si poďme z neho urobiť jednoduchý a skvelý grankový koláč.
Ozaj, vedeli ste, že granko začali vyrábať v roku 1979 v Pražských čokoládovnách po vzore kakaa Benco? Na trhu bolo najskôr v platovej dóze a potom tiež v škatuli. V roku 1981 sa začalo vyrábať granko s banánovou príchuťou, následne jahodovou, broskyňovou a čučoriedkovou…ale najobľúbenejšie stále zostávalo klasické čokoládové.
A propos, viete, čo znamená názov Granko? Pôvodne sa rozhodovalo medzi siedmimi názvami (napríklad aj Azték, Ko-kao, Minko, či Senko), ale napokon vyhral názov Granko ako skratka zo spojenia GRANulované KakaO.
Recept na grankový koláč s mascarpone
Tento recept nie je žiadna veda. Možno až na mascarpone máte všetky suroviny aj teraz doma v chladničke a skrinke.
SUROVINY
- 1 hrnček granka
- 1 hrnček hladkej múky
- 5 vajec
- 250 g mascarpone
- 200 ml sladkej smotany na šľahanie (33%)
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- ½ hrnčeka oleja
- džem podľa chuti (marhuľový, ríbezľový, jahodový…)
POSTUP
Rozbite vajíčka do misy a vymiešajte ich mixérom spolu s vanilkovým cukrom do penista. Pridajte olej a miešajte ďalej. Napokon prisypte hrnček granka a miešajte, až kým sa nerozpustí a všetko sa neprepojí.
Následne prisypávajte do zmesi hladkú múku s práškom do pečiva a priebežne miešajte. Nemusíte už mixérom, stačí vareškou, zľahka, aby bolo cesto nadýchanejšie. Môžete prípadne na začiatku vymiešať len žĺtka, z bielkov urobíte sneh a ten na konci vmiešate opatrne do zmesi vajec, granka, oleja a múky.
Vezmite plech, vyložte ho papierom na pečenie a vylejte grankové cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 20 minút.
Upečený korpus vyberieme a natrieme obľúbeným džemom – môže byť mierne kyselkavý, ale je to na vás. Aký máte radi, taký dáte J Nechajte vychladnúť.
Zatiaľ si vymiešajte mascarpone s 200 ml sladkej smotany na krém (nie príliš dlho, aby ste to neprehnali). Tento krém natriete na vychladnutý korpus potretý džemom a napokon to celé môžete posypať grankom. Prípadne poliať čokoládou, ale my sme chceli naozaj grankový koláč 🙂
Foto: LepšíDeň.sk