V supermarketoch nakúpite zaváraniny od výmyslu sveta: nakladané ovocie, zeleninu, džemy, čalamády, pikantné zeleninové nátierky a mnohé iné dobroty. Určite však uznáte, že niet nad poctivé domáce výrobky. Ak sa dodrží pár základných pravidiel, zaváranie zvládne naozaj takmer každý.
Na jeseň predsa dozrieva veľa druhov ovocia i zeleniny a bola by škoda to nevyužiť.
Prinášame vám stručný manuál na jesenné zaváranie. Pridáme aj zopár dobrých rád, zaujímavých tipov a napokon aj 3 lákavé recepty: sušené paradajky, banánová marmeláda a americké uhorky.
2 typy konzervovania ovocia a zeleniny
Najbežnejším spôsobom konzervovania ovocia a zeleniny je sterilizácia. Týmto spôsobom plody zmäknú a zbavíme ich mikroorganizmov. Na sterilizáciu, teda vyváranie pohárov s nakladaným ovocím alebo zeleninou, potrebujeme veľký hrniec, ktorý naplníme približne do polovice, aby voda mohla prevrieť.
Druhým spôsobom je nakladanie. Pripravené ovocie alebo zeleninu krátko opražíme (môžeme aj povariť) a následne naložíme do oleja alebo alkoholu. Pri tomto spôsobe sa vitamíny zachovajú viac ako v prvom prípade, dokonca obsah vitamínu C v niektorých druhoch zeleniny sa občas ešte zvýši.
Zaváranie v rúre
Mnohí z vás už určite počuli o spôsobe zavárania v rúre na pečenie. Tento spôsob je rýchly a pohodlný a po vyskúšaní si ho iste mnohí zamilujete. Pre sterilizáciu zaváranín v rúre sa dajú použiť rôzne typy rúr: plynová, elektrická aj teplovzdušná. Rozdiel je však v nastavení teploty a v dĺžke zavárania. Výhodou elektrickej rúry je, že si teplotu môžeme presne nastaviť.
Rúru môžeme využiť aj na sterilizáciu čistých zaváracích pohárov. Postup je veľmi jednoduchý. Do hlbokého plechu napustíme 2 – 3 cm horúcej vody, poukladáme doň zaváracie poháre aj viečka a sterilizujeme 10 – 15 minút pri teplote 100 °C.
Pri samotnom zaváraní postupujeme podobne. Na hlboký plech nalejeme asi 2 cm horúcej vody a poukladáme doň naplnené a zaviečkované poháre. Na dno plechu je vhodné umiestniť starú utierku. Poháre vedľa seba ukladáme tak, aby sa navzájom nedotýkali. Nesmú sa však dotýkať ani okraja plechu. Čas zavárania a nastavenie teploty potom závisia od typu rúry, od druhu ovocia alebo zeleniny a v neposlednom rade aj od veľkosti použitých zaváracích pohárov.
Zaváranie ovocia bez cukru a vody
Ovocie sa dá naozaj zavárať aj bez pridania cukru a vody. Hovorí sa tomu zaváranie vo vlastnej šťave. Čisté ovocie treba len naložiť do pohárov, dobre uzavrieť a sterilizovať. Pri tomto type zavárania obzvlášť platí, že použité ovocie musí byť zdravé. Neodporúča sa ani vyrezať poškodené či zmäknuté časti. Takéto ovocie je už s najväčšou pravdepodobnosťou napadnuté plesňou a hrozí, že sa zaváranina pokazí a splesnivie.
Skúste sa vyhnúť aj zaváraniu ovocia, ktoré sa predáva vo veľmi výhodných akciách, prípadne je z dovozu. Takéto ovocie je najskôr ošetrované chemicky a asi nie veľmi čerstvé. Ak nemáte vlastnú úrodu, lepšia voľba je kupovať ovocie na trhoviskách od lokálnych dodávateľov.
Ako na to, aby dobroty nesplesniveli?
Už ste niekedy zažili to sklamanie, keď ste sa tešili na chutný kompót, no po jeho otvorení ste zistili, že je plesnivý? Dá sa tomu predísť a my vám poradíme ako.
- Zavarovacie poháre, viečka a tesnenie musia byť dokonale čisté. Ideálne je ich pred zaváraním vyvariť.
- Viečko musí perfektne tesniť a v sklíčku musí vzniknúť vákuum.
- Skontrolujte tiež, či nie je tesnenie poškodené. Ak nájdete trhlinku, vymeňte ho.
- Na okrajoch sklíčok nesmie ostať ani kvapka zaváraniny.
Kedy môžete zaváraninu konzumovať
Ak máte maškrtný jazýček, svoje dobroty môžete ochutnať pokojne aj na druhý deň. Lepšie je však nechať ich odležať pekne v tme a chlade niekoľko týždňov.
Ako dlho nám taká zaváranina vydrží? V sklíčkach s kvalitným tesnením vydrží zaváranina 1 – 2 roky. Sklíčka s klipom a prírodným kaučukovým tesnením vydržia dlhšie. V nich vaše dobroty prežijú 3 – 6 rokov. Každopádne nezabudnite označiť zaváraniny štítkom s dátumom zavárania nech viete, dokedy ich môžete skonzumovať.
Dochucovanie zaváranín
Zaváraniny dochucujeme podľa vlastnej chuti a fantázie. K ovociu sa hodí vanilka, badián (hviezdicový aníz), klinčeky, škorica, či zázvor. Šťavu dobre dochutí aj kyselina citrónová, pomarančová alebo citrónová kôra. Namiesto cukru môžeme pridať med alebo iné prírodné sladidlo. Nálev určite nepokazíme, ak doň pridáme trochu rumu alebo vodky, navyše sa tým predĺži trvanlivosť zaváraniny. Na dochutenie húb a zeleniny sa hodí cibuľa a cesnak, z byliniek napríklad tymian, bazalka, či kôpor.
Sušenie ovocia a zeleniny
Pri sušení ovocia a zeleniny vám stačí použité potraviny umyť, zľahka osušiť, rovnomerne nakrájať a uložiť – najlepšie do sušičky. Počas zimných večerov si tak môžete namiesto zemiakových lupienkov vychutnávať zdravé sušené ovocie či zeleninové chipsy. Nezabudnite, že veľmi dobre sa dá využiť aj šupka z olúpaných jabĺk a hrušiek.
Šupku po usušení môžete zomlieť doslova na jemný prášok, ktorým vynikajúco ochutíte sladké kaše, krupicu, či slivkové knedlíky. Sušené šupky môžete tiež zaliať vriacou vodou a nechať vylúhovať. Získate tak výborný a zdravý čajík, ktorý je dobré dochutiť troškou mletej škorice a lyžičkou medu. Môžete sa spoľahnúť, že tá chuť a vôňa budú jednoducho úžasné.
Prečítajte si tiež
Biozaváranie. Zaváranie bez cukru – zdravšie a lepšie.
3 netradičné recepty
A tu sú už sľúbené recepty, ktoré môžete vyskúšať.
1. Sušené paradajky
Suroviny
- paradajky (datľové, cherry, obyčajné)
- bylinky (tymian, prípadne iné)
- olivový olej
Postup
Paradajky pozdĺžne prekrojíme a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie reznou stranou nahor. Vložíme ich do rúry vyhriatej na cca 80°C a sušíme ich cca 7 hodín. Každú hodinu rúru otvoríme, paradajky skontrolujeme a chvíľku počkáme, nech sa odparí vlhkosť.
Vysušené paradajky necháme v rúre vychladnúť. Potom ich naukladáme do pohárov, pridáme bylinky, zalejeme olejom (olivovým alebo slnečnicovým) a necháme minimálne mesiac odležať na suchom a tmavom mieste. Po otvorení držíme v chladničke.
2. Banánová marmeláda
Suroviny
- 1 kg zrelých banánov
- šťava z 1 ks grapefruitu
- šťava z 3 ks citrónov
- 1 kg želírovacieho cukru (2:1)
Postup
Banány rozmixujeme, pridáme šťavu z citrusov a cukor. Zmes privedieme k varu a niekoľko minút povaríme. Jednoduchým trikom vyskúšame, či je marmeláda hotová: trochu z nej odoberieme a rozotrieme po tanieriku. Chvíľu počkáme a ak je hotová, pekne nám stuhne. Hotovou marmeládou ešte zahorúca naplníme pripravené poháriky a dobre zaviečkujeme.
3. Americké uhorky
Suroviny
- 2,5 kg uhoriek
- 6 cibúľ
- 3 PL soli
Nálev
- 6 dcl octu
- 4 dcl kryštálového cukru
- 1 PL kôpru
- po 1 ČL mletého čierneho korenia, karí a čili
Postup
Uhorky aj cibuľu nakrájame na kolieska. Osolíme a necháme 2 hodiny postáť. Prebytočnú šťavu, ktorá nám vznikla, scedíme. Uhorky s cibuľou umiestnime do fliaš, zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme pod bodom varu zhruba 20 minút.
Zavarené ovocie a zelenina sú skvelým spôsobom, ako si aj v zime dopriať lahodnú chuť sezónnych plodov a tiež dostať do tela vitamíny a potrebnú vlákninu. Kompóty a džemy využijete aj pri pečení koláčov a buchiet. Zavárané huby, uhorky či iná zeleniny sa hodia ako príloha k obedom a do omáčok. Tak zavarovaniu zdar a dobrú chuť!
Foto: pexels.com a unsplash.com