Kvaka. Ako ju pestovať, spracovať + RECEPT na zapečenú kvaku

LinkedIn

Zdravá, nenáročná na pestovanie a chutná. Najčastejšie ju poznáme pod názvom kvaka, ale tiež turín, vodnica, karpeľ, runkla, prípadne oficálne kapusta repková kvaková (brassica napus).
Kvaka mala v slovenskej kuchyni vždy čestné miesto a naši predkovia ju v obdobiach horšej úrody využívali ako chutnú náhradu. Varili ju, piekli a dokonca jedli surovú. Kvaka nakrájaná na plátky sa zvyčajne sušila a do jedla sa používala ako náhrada za hríby. Listy kvaky s nakrájanou buľvou sa nakladali podobne ako kapusta do sudov a konzervovali to kvasením.
Dnes však kvaka vymizla z našich jedálničkov, záhrad, aj obchodov. Pripomenieme si, aký má vplyv na náš organizmus, ako sa pestuje a spracováva. Tiež pridáme rýchly recept na pečenú kvaku a kvaku zapečenú s vajíčkom a so syrom.

 

Chutná a zdravá kvaka

Je faktom, že kvaku vytlačili z našich stolov najmä zemiaky a to v priebehu 20.storočia. Aj známa slovenská etnologička Katarína Nádaská ju označuje skôr za starodávnu plodinu, ktorú pestovali už pred tisíckami rokov na Blízkom východe. U nás sa jej darilo najmä na Kysuciach, kde je dodnes obľúbená kysucká kvačková polievka. Kvaka bola súčasťou polievok a na Liptove varili špeciálnu fazuľovú omáčkou s kvakou.

Kvaka sa pestovala najmä ako kŕmna plodina, no v obdobiach hladomorov bola vzácnou zeleninou. Ak čítate príbehy z druhej svetovej vojny o koncentračných táboroch, určite ste sa stretli s tým, že kvaka bola pre väzňov neraz tým hlavným (aj jediným) zdrojom potravy.

Pri nakupovaní kvaky vyberajte takú, ktorá nie je mäkká, ale naopak, je tvrdá na dotyk. Nemôže mať nejaké trhlinky, zárezy ani zošuverenú šupu. Uložte ju do plastového vrecúška do chladničky alebo studenej pivnice – takto vydrží aj niekoľko mesiacov.

 

Ako sa spracováva kvaka?

kvaka

Varíme ju, pečieme, nakladáme a kvasíme, aj sušíme. Kvaku tvorí z 90% najmä voda a je bohatá na vitamín C, ďalej vitamíny A, B1, B6 a E. Nájdeme v nej aj horčík, draslík a vápnik. Cenená je tiež vďaka sulforafanu, ktorý nás chráni pred chronickými ochoreniami a bráni vzniku, či šíreniu niektorých druhov rakoviny.

Kvaka chutí trošku korenisto, pripomína kaleráb a kedysi sa pridávala do chleba a múčnikov, aby boli vláčnejšie. Tiež je výborná na rôzne prívarky a kaše, chutí aj pečená. Jedlá je nielen buľva, ale aj listy, ktoré môžete pridávať do šalátov, nasekané do nátierok alebo ako zeleninovú prílohu. Listy môžete dusiť, nakladať a kvasiť.
Spomínaná kvačková kysucká polievka sa pripravuje z nasolenej bravčoviny, kvaky, mrkvy a zemiakov.

Škóti majú tradičné, národné jedlo haggis, ktoré sa podáva so zemiakovou kašou a kvakovou. Býva súčasťou slávnostného menu a základom sú ovčie vnútornosti ako srdce, pľúca alebo pečeň. K tomu korenie, ovčí loj, ovsené vločky.

Rýchly recept
Nakrájajte buľvu kvaky na hranolky, takisto mrkvu, cibuľu, cviklu a poukladajte na plech, ktorý ste vymastili, alebo pokryli papierom na pečenie. Pokvapkajte olejov, posypte grilovacím korení, tymiánom a upečte v rúre. Výborná pečená zelenina a zdravá mňamka večer k televízii.

 

7 liečivých účinkov kvaky

  1. Zlepšuje trávenie, obsahuje až 17% vlákniny
  2. Posilňuje imunitu, v 100 gramoch získate až 80% dennej odporúčanej dávky vitamínu C
  3. Zabraňuje vzniku rakoviny vďaka zlúčeninám na báze síry vo forme glokozinolátov
  4. Udržiava stabilný krvný tlak, zabraňuje upchatiu tepien
  5. Bojovník proti starnutiu, podporuje aj tvorbu kolagénu v koži
  6. Bráni vzniku cukrovky, nespôsobuje kolísanie cukru v krvi
  7. Pomáha redukovať hmotnosť, navyše reguluje pohyb čriev a udržiava pocit plnosti

recept na picklesPrečítajte si tiež
Recept na pickles. Jednoduchý a domáci.

 

Ako pestovať kvaku?

Kvaka dobre znáša chlad, preto sa jej darilo aj na sever Slovenska. Nevyžaduje špeciálnu pôdu, ale radšej ju vysejte na slnečné miesto. Bude lepšie rodiť. Sejeme ju v marci a apríli, pokojne aj do studenej zeme, neprekáža jej to. A to do hĺbky 1,5 cm, rozstupy medzi rastlinami by mali byť aspoň 30 cm. Dobre ju zalievajte, aby neboli buľvy štipľavé a drevnaté.

V prvom roku guľová buľva pripomína tvarom zeler, prípadne repu. Z nej vyrastá ružica na okraji zvlnených modrastých listov. Tie majú jemne voskový povrch. Keď ju necháte na záhone, v ďalšom roku zakvitne a vytvorí plody so semenami.

Kvaka vydrží mrazy aj do -10 stupňov Celzia. Úrodu zberáme do neskorej jesene. Na uskladnenie sú vhodné buľvy zozbierané tesne pred príchodom silnejších mrazov (začiatok decembra).

ako pestovať kvaku

 

Recept na kvaku zapečenú s vajíčkom a syrom

Potrebujete jednu kvaku, 4 vajíčka, 250 ml sladkej smotany, 150 gramov tvrdého syra a nasekanú petržlenovú vňať.
POSTUP: Očistenú kvaku nakrájajte na malé kocky a opečte na masle. Potom ich rovnomerne navrstvite v zapekacej mise. Vajíčka rozšľahajte spolu so smotanou a nastrúhaným syrom. Zmes vylejte na opečené kúsky kvaky a dajte zapiecť do rúry. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Foto: Wikimedia/Rainer Zenz, Picasa/Seedambassadors, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author