Lahodná čokoláda a 3 zdravé pochúťky

LinkedIn

Mnohí sme zbláznení do čokolády, no ako dobre viete – nie vždy čokoláda pomáha a je neškodná. Prejdite na horkú čokoládu, ktorá obsahuje menej cukru a je bohatá na antioxidanty.

Prášok alebo drvina zo surového kakaovníka

Nie je kakao ako kakao. Ľudia bežne kupujú kakao vo forme Granka alebo iného kakaového prášku. Prášok zo surového kakaovníka sa však vyrába zo surových kakaových bôbov, ktoré sú lisované za studena, čím sa v nich uchovávajú enzýmy a odstraňuje sa z nich tuk (kakaové maslo). Surové kakao je bohaté na minerály a účinné antioxidanty.

Navyše obsahuje menej ako 1 % cukru. Preto tá chuť (je veľmi horké). Na zjemnenie chuti ho zmiešajte s inými prísadami – prečítajte si tipy, ako na to, uvedené nižšie.

Čokoláda so 70 – 85% obsahom kakaa

Po surovom kakau je druhou najlepšou voľbou horká čokoláda. Horká čokoláda je bohatá na minerály ako železo a magnézium. Buďte však opatrní: obsahuje tiež pridané tuky a cukry. Vyhľadávajte čokolády, ktoré sú organické bez prísad a ideálne s kakaovým maslom ako jediným tukom na zozname. Držte sa druhov, ktoré obsahujú 70 – 85 % kakaa (tie s 85 % obsahujú najmenej cukru) a na posedenie nezjedzte viac ako jednu až dve kocky.

Čokoláda bez cukru?

Obchody so zdravou výživou sú zaplavené čokoládami bez cukru. Avšak na sladenie mnohých z nich je používané agáve, ktoré obsahuje až 90 % fruktózy, alebo maltitol, čo je alkoholový cukor, ktorý telo nedokáže poriadne stráviť. Zamerajte sa radšej na surové kakao alebo 85% horkú čokoládu.

čokoláda

Lahodná čokoláda – dokáže povzbudiť, potešiť chuťové poháriky a naladiť na lepší deň:-)

Domáca čokoládová nátierka

Počet porcií: 1 (teda 2 polievkové lyžice)
Prísady
• 1 PL kakaa
• 2 PL kešu masla (alebo masla z iných orechov)

Postup: Jednoducho zmiešajte prášok zo surového kakaovníka s kešu maslom a vytvorte nátierku. Množstvo prispôsobte podľa svojej chuti.

Domáca horúca čokoláda

Porcie: 1
Prísady
• ½ konzervy kokosového mlieka
• 1 – 2 PL kakaa
• ½ PL medu
• trochu vody
• štipka mletej škorice

Postup: Do rajnice nalejte kokosové mlieko, zmiešajte ho s kakaom a zmes nechajte zohriať, kým takmer nevrie. Pridajte med (alebo iné sladidlo) a trochu vody, ak je zmes príliš hustá alebo chutí príkro. Primiešajte štipku mletej škorice.

Čokoládový smoothie

Porcie: 1
Prísady
• ½ konzervy kokosového mlieka
• 1 banán
• 1 PL mandľového masla
• 1 – 2 PL kakaa

Postup: Rozmixujte banán s mandľovým maslom, kakaom a kokosovým mliekom. Pridajte ešte trochu kokosového mlieka podľa toho, aká konzistencia vám vyhovuje.

Ak vás zaujíma, ako možno bojovať s chuťou na sladké, čím nahradiť bežné sladidlá alebo ako sa dá vypočítať, koľko kociek cukru je v danom jedle, odporúčame knihu Sladký život bez cukru od Katherine Bassfordovej.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar

2 komentáre

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.