Levanduľa úzkolistá pochádza zo západného Stredomoria. Vo Francúzsku, najmä v Provence, sa dnes pestuje na veľkých plochách pre levanduľový olej, ktorý je celosvetovo vyhľadávaným masážnym prípravkom. Určite poznáte z fotografií nádherné levanduľové polia, ktoré však začínajú vznikať už aj u nás. Nižšie vám povieme o liečivých účinkoch levandule a pridáme aj 8 receptov na levanduľové víno, sirup, med, olejový extrakt, či levanduľový ocot.
Levanduľové polia
Nádherné ich má napríklad Rita Novosadová z Branova, ktorá úhorom ležiace pozemky pred domom premenila na levanduľový raj. Chceli si dorábať vlastný levanduľový med, či cukor.
Dajte levanduľové kvety do cukru, nechajte mesiac odpočívať a namiesto vanilkového môžete použiť takýto levanduľový cukor. „Má sedatívne účinky a je vynikajúci na migrénu,“ radí Rita Novosadová. „Dáte levanduľu s medovkou a spíte ako Šípková Ruženka 🙂 “
Slovo levanduľa pochádza z latinského lavare, prať, čo poukazuje na jej používanie v kúpeľových esenciách a olejoch už v starom Egypte a v antickom Ríme. Tradične sa používala ako parfum a pri rituáloch ako prísada do vonných lámp.
Spomína ju už grécky lekár Dioskurides Pedanius, ktorý ju okolo roku 60 opísal v knihe De materia medica ako rastlinu so štíhlymi vetvičkami, plstnatú ako tymian, ale s dlhšími listami, ostrú, trochu horkejšej chuti. Odporúča okrem iného vkladanie levanduľových vetvičiek medzi odevy v šatníku na vyhnanie molí a iných škodcov.
Levanduľa tiež skvele pôsobí proti komárom či kliešťom. Pozrite si náš osvedčený recept na levanduľový prírodný repelent.
Nižšie nájdete recepty na levanduľový čaj, olej, ocot, ale aj skvelý levanduľový sirup a levanduľové víno.
Levanduľa – liečivé účinky
Levanduľa má antibiotické, antiseptické a upokojujúce účinky a povzbudzuje pankreas pri tvorbe enzýmov. Zmierňuje plynatosť a vo forme inhalácií slúži proti prechladnutiu.
Levanduľový lieh sa môže použiť pri kŕčoch, chronických bolestiach končatín, reumatizme, natiahnutých svaloch a zápaloch kĺbov.
Kúpeľ z levandule je vynikajúci na reguláciu krvného obehu a čistí pleť pri vyrážkach, ekzémoch a akné.
„Levanduľový čaj je užitočný pri stavoch nepokoja, pri poruchách zaspávania, pri podráždenom žalúdku alebo pri problémoch hladkého svalstva tráviaceho traktu,“ radia zasa dvaja českí odborníci Jiří Kuchař a Josef Jonáš v knihe Svet prírodných antibiotík.
8 receptov z levandule
- Levanduľový čaj sa pripraví z dvoch čajových lyžičiek levanduľových kvetov, ktoré sa zalejú štvrť litrom vriacej vody a nechajú štvrťhodiny vylúhovať. Nálev sa užíva dvakrát denne.
- Levanduľový kúpeľ rúk a nôh sa používa pri reumatických a artritických problémoch. Pripraví sa v potrebnom množstve z rovnakého pomeru drogy a vody ako uvedený nálev.
- Levanduľová inhalácia sa pripraví z 10 gramov kvetov, ktoré sa pridajú do litra studenej vody, nechajú sa prejsť varom a 15 minút vylúhovať. Inhalovať alebo naparovať hlavu je možné viackrát denne.
- Levanduľový bylinný ocot sa môže použiť v päťdesiatpercentnom zriedení na vtieranie do kože: 100 g levanduľových kvetov a 20 ml vínneho destilátu sa zaleje 80 ml vínneho octu a v dobre uzatvárateľnom pohári sa nechá päť dní stáť. Precedí sa a naleje do tmavej fľaše.
- Olejový extrakt z levandule sa pripraví z usušených kvetov, ktorými sa naplní fľaša, zaleje sa olivovým olejom a nechá sa tri týždne za občasného pretrepania na teplom mieste. Potom sa scedí a naleje do nepriehľadnej fľaše. Je to vynikajúci prostriedok na masáže všetkých druhov.
- Levanduľový med sa pripravuje z produktu včiel, ktoré lietajú hlavne nad levanduľovým poľom. Takýto med si dorába aj Rita Novosadová, hoci ako tvrdí, “nazývame ho levanduľový med, ale v skutočnosti je to zmes levandule a ostatných kvetov. To pole je príliš malé na to, aby bol výnos úplne čistý. Ak ho však porovnám s medmi zo zahraničia ako Grécko, Chorvátsko, či Francúzsko, neskromne si myslím, že v ničom nezaostávame.”
Levanduľový sirup
Tento sirup si zamilujete. Má charakteristickú vôňu i chuť a jeho príprava je naozaj jednoduchá.
- Vezmite asi 2 hrste levanduľových kvetov, opláchnite a vložte do hrnca s vodou (cca liter). Pridajte 3 citróny nakrájané na krúžky, 3 kusy celej škorice a na miernom ohni povarte asi 20 minút.
- Zložte z ohňa a nechajte jeden deň lúhovať. Potom preceďte celú zmes.
- Do tejto zmesi pridajte asi 2 kilá cukru a pomaly na miernom ohni rozpúšťajte, až kým nevznikne hustá tekutina.
- Ešte horúcu ju naplňte do zahriatych fliaš a zatvorte. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť prikryté utierkou.
Levanduľové víno
Môžete ho urobiť tak, že k vykvasenému vínu z hroznových bobúľ pridáte čerstvý levanduľový sirup. Podľa potreby ešte necháte dozrieť.
Alebo si vezmite kôru z pol citróna, dobre očistite a osušte. Vlejte do keramickej alebo sklenenej nádoby liter bieleho, či červeného vína. Prisypte hrsť levanduľových kvetov a nádobu uzatvorte. Postavte na tmavé miesto pri izbovej teplote.
Asi po týždni obsah nádoby sceďte a víno môžete piť. Takéto levanduľové víno má vyššiu trvanlivosť, nepokazí sa aj niekoľko rokov (toľko však nevydrží, lebo ho vypijete skôr 🙂 ).
Český vinár Petr Marcinčák tvrdí, že levanduľové víno je naozaj liečivé. Znižuje krvný tlak, pomáha pri tráviacich a srdcových problémoch.
Foto: provencalgifts.com, Pixabay