Medové sirupy. 5 receptov, ktoré vám posilnia imunitu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je všeobecne známe, že včelie produkty nám posilňujú imunitu – či už je to propolis, peľ,  materská kašička, ale predovšetkým med. Zvyšuje obranyschopnosť, pomáha predchádzať choreniam a v konečnom dôsledku aj lieči viaceré ochorenia.
V súčasnosti trpí poruchou imunitného systému takmer každý tretí človek a prevencia je čoraz dôležitejšia. Napokon aj v súvislosti s pandémiou COVID-19, ktorá ochromila celý svet a ukazuje sa, aká dôležitá je práve silná imunita.
Máme pre vás 5 receptov na medové sirupy, ktoré si môžete pripraviť už teraz a využívať počas jesene a zimy, kedy stúpajú rôzne vírusové a bakteriálne ochorenia. Tieto sirupy nám dodajú dostatok potrebných minerálov, vitamínov a stopových prvkov.

Ako tvrdí odborník na apiterapiu Štefan Demeter, z liečivých rastlín sa v spojení s medom či vitamínom C často pripravujú sirupy. „Napríklad skorocelový sirup je určený na suchý kašeľ, extrakt z brečtana zasa rozrieďuje a uvoľňuje hlieny. Aníz je dávno zabudnutý ako liečivo, ale o jeho používaní sú zmienky už na egyptských papyrusoch. Anízový čaj sa odporúča piť 3-krát denne a inhalovať 3-krát denne paru s anízovým olejom. Inhalovať je dobré aj cesnakovú alebo harmančekovú paru,” píše vo svojej knihe Liečenie včelími produktmi.

 

5 receptov na medové sirupy

Aj Š.Demeter odporúča zaradiť medové sirupy do svojho jedálnička práve na jeseň a zimu. Podľa neho je vhodné pripraviť sirupy s väčším podielom medu, čiže 600 až 1 000 g na liter. Pripravíte ich takto: ovocnú šťavu varte 1 až 2 minúty, pridajte med, zoberte penu a za horúca stočte do fliaš.
Asi všetci poznáme najjednoduchší medový sirup z cibule. Stačí nastrúhať jednu cibuľu, zmiešať s lyžicou medu, pridáme šťavu z citróna a dobre premiešame. Necháme hodinku odležať a precedíme cez plátno. Výborný liek pri infekcii dýchacích ciest a pri prechladnutí.
Tu je 5 skvelých receptov:

recepty na medové sirupy

1. Bylinkové medové sirupy

Dajú sa pripravovať z rôznych byliniek, ale najvhodnejšie (a najliečivejšie) sú žihľava, mäta, baza, materina dúška, medovka, púpava, lipa a agát.

Suroviny: bylinky (ktoré máte k dispozícii), kvalitný med od chovateľa, kyselina citrónová, kyselina askorbová alebo konzervačný prípravok.

recept postupPOSTUP: do väčšieho hrnca (asi 8 litrov) dáme do polovice bylinky, zalejeme medom (600 až 1 200 g) a dvomi litrami vody.
Pridáme 12,5 dkg kyseliny citrónovej a balíček kyseliny askorbovej.
Necháme lúhovať minimálne 48 hodín a občas premiešame. Potom bylinky vyžmýkame a precedíme cez gázu alebo husté sitko.

 

2. Hroznovo-medový sirup

Suroviny: liter hroznovej šťavy, 1,6 kg med, 8 až 12 g kyselina citrónová.

recept postupPOSTUP: hrozno dôkladne umyjeme, zbavíme šupky, rozdrvíme alebo roztlačíme. Ak chceme z farebných odrôd získať farebný sirup, tak necháme drvinu odležať 6 až 12 hodín pri izbovej teplote. Drvinu najprv scedíme a zvyšok vylisujeme. Šťavu ponecháme niekoľko hodín a nakoniec ju stiahneme z usadenín pomocou hadičky.
Počas prípravy farebnej šťavy musíme dbať na to, aby príliš nenakvasila. V 1 litri hroznovej šťavy rozpustíme najlepšie ešte za tepla 1,6 kg medu a 8 až 12 g kyseliny citrónovej.

včelár s plástom

 

3. Mrkvovo-medový sirup

Chutný mrkvový sirup pripravíme jednoducho a rýchlo. Je to starý a osvedčený domáci prostriedok proti kašľu a ochoreniu priedušiek.

Suroviny: ¼ litra mrkvovej šťavy, 2 lyžice medu a trocha vody.

recept postupPOSTUP: med, vodu a mrkvovú šťavu (čerstvú alebo z obchodu so zdravou výživou) povaríme za stáleho miešania na sirup. Užívame denne 3 až 4 lyžičky.

 

4. Púpavový sirup

Suroviny: 240 kvetov púpavy, liter vody, 1 kg cukru, 1 pomaranč, 2 citróny.

recept postupPOSTUP: kvety púpavy vložíme do vody a necháme prejsť varom. Potom dáme nádobu na 24 hodín do chladu.
Na druhý deň jej obsah precedíme cez plátno a pridáme cukor. Pomaly hodinu varíme za občasného miešania. Asi v polovici prilejeme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Len čo sirup rôsolovatie, masu vlejeme do pohárov. Používame ho pri prechladnutí, na sladenie čaju.

liečivý med so škoricouPrečítajte si tiež
Med so škoricou. Čo lieči táto super kombinácia?

 

5. Mätovo-medový sirup

Suroviny: 6 lyžíc medu, 10 listov mäty, 2 lyžice citrónovej šťavy.

recept postupPOSTUP: vňať mäty nadrobno nasekáme, primiešame med a citrónovú šťavu. Mätu s prísadami dôkladne premiešame a odložíme v chladničke. Pred použitím precedíme.
Mätový sirup je vhodný aj na použitie do rôznych nápojov a koktailov.

„V prírode sa zatiaľ nenašiel taký produkt, ako je med, a nepodarilo sa ho ani umelo vyrobiť. Je to dar matky prírody. Musíme si ho ceniť a ďakovať za včely, ktoré sú jej zázrakom.”
Štefan Demeter

 

Zdroje: internet, kniha Liečenie včelími produktmi
Foto: Pexels.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.